2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tápcsatlakozó javítás - olcsón

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Unokatesóm laptopja elromlott: az akkumulátor lemerült, a gép nem vett a hálózatból áramot.

[ ÚJ TESZT ]

Valami zörgött is a gépben, ez már nem volt jó jel. Miután kipróbáltam egy másik adapterrel, és az akkumulátorba is töltöttünk egy keveset egy másik laptopba téve, gép elindult. Sejthető volt, hogy a csatlakozóval lesz a baj - jobb esetben meg lehet javítani és nem kuka lesz a vége.
A gép szétszedése nem volt egyszerű, sőt egyenesen kihívás volt, mert csak egy sima csavarhúzóm volt a csillagfejű csavarokhoz, amikből nem spóroltak a hátlapban. :D

Travelmate

A takaró elemeket, a winchestert, cd-írót és akkumulátort kiszedve, a gép alját ketté lehetett választani. Persze óvatosan, mert a műanyag nem tart örökké, és lehetnek kevésbé észrevehető helyeken is csavarok, amik az alaplapot rögzítik.

Sajnos az Acer Travelmate-k egyik típushibája a rossz zsanérmegoldás, ami miatt egy idő után szinte mindegyik fedlapja eltörik a zsanér mellett. A szétszedésig nem volt baj, csak sajnos a csavarok kiszedése után ezek a darabok végleg letörtek. (A fedlap kb. 12 ezer forint!)

A szerelés miatt - és amúgy is az lcd-t is le kellett szerelni. A káva műanyagon lévő gumik alatt lehet megtalálni a rögzítőcsavarokat. Ezek a gumidarabkák ragasztóval vannak rögzítve, késsel könnyedén ki lehet őket szedni, és van rá esély hogy a végén vissza is lehet tenni őket.

A billentyűzet kiszedése a felső panel eltávolítása után lehetséges, amely szintén pattintós módszerrel van megoldva, óvatosan a széleinél késsel fel lehet bontani.

Meglepetésre a billentyűzetet csak egy csavar tartotta. A csatlakozóját az alaplapból egyszerűen - de vigyázva - ki lehet húzni, ahogy a monitorét is.

Az alaplapot még mindig a felső műanyagpanel tartja fogva, erről a hangszóró és touchpad csatlakozókat kell lekötni, majd a maradék csavarokat is kicsavarni és jöhet az alaplap.

A mocorgó műanyagdarab a tápcsatlakozó belső "tűje" volt, maga a kis doboz teljesen széttört, hiába illesztettem vissza a tűt, és adtam rá tápot, nem működött. Akkumulátorról viszont ekkor is bekapcsolt - szóval talán még nem tettem teljesen tönkre szerelés közben.



Egy darab a csatlakozóból...

Rögtön elkezdtem guglizni a tápcsatlakozókat, 4900 Ft-ért találtam is egy alkatrészboltban.

Most jön a lényeg - a javítást is elvégzik:

"Dc tápaljzat csere 16e Ft munka elvégzése maximum 3munkanap. (azonnali kb. 3óra 24eFt).Igen gyakran előforduló hiba mivel a laptop szerkezetéből kinyúló bedugott tápkábel igen könnyen okozza az aljzat sérülését."

Lehet máshol olcsóbb - csak két helyen érdeklődtem.

Az alkatrészt megvettem, remélve hogy sikerül beforrasztani. A régi aljzat eltávolítása egy kicsit nehezen ment, de sok apró darabban azért sikerült.

Ezután a helyet kellett elkészíteni az újnak - a csatlakozóknak a lyukait kitisztítani. Ehhez erőteljes melegítés majd egy injekciós tűhöz hasonló beszívó-tool kellett, hogy a melegítés után azonnal kiszívja az anyagot a lyukból.

Miután az összes lyuk megtisztult és valóban lyuk lett, gyönyörűen beleilleszkedett az új aljzat, és a lábak forrasztásával végleg a helyére került.

Rádugtam a töltőt, bekapcsoltam és elindult a gép! :)

Maga a forrasztás nem volt nehéz, a laptop szét- és összeszerelése több időt vett igénybe.
Jó érzés volt hogy rendbe jött a gép, és hogy elég sok pénzt megspóroltam!

Óvatosan és sok sikert ha szereltek!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.