2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Táp elemzés

Egy kis szösszenet arról, hogy hogyan is működik egy tápegység a valóságban.

[ ÚJ TESZT ]

Tranzisztorok,transzformátor

Tranzisztor és trafó a kapcsolási rajz szerint

Most már megvan az egyenáramunk. De,vajon, hogyan lehet transzformálni az egyenáramot? Mert átlagos trafóval nem lehet transzformálni, ezért meg kell szaggatni és egy magas frekvenciás trafóval beállítani a megfelelő értéket.

Tranzisztorok vagy fetek magas frekvenciát állítanak elő: 20-50kHz-t. NPN tranzisztorokat használnak a szaggatáshoz: ezeket a tranzisztorokat az ic-k vezérelik. Az ic-ből pwm jel jön.

Négyszögjeleket állítanak elő ezek az ic-k és a kimenő jel amplitúdójától függ (kilengési maximum), hogy a tranzisztor hogyan működik.

pwm

Régebben az ic-k az 5 voltos ágat nézték, mert ezt használtuk a leggyakrabban. Ma már 12 voltos ágat figyeli vagy mindet. Ha már nincs az ideális feszültségben a 12 voltos ág, akkor más pwm jelet küld a tranzisztornak és így próbálja korrigálni.

A mostani tápoknál már csak 12 voltot csinálnak és azt osztják fel: 5 és 3,3 voltra. Ezt úgy hívják,hogy DC-DC konverter, mert egyenáramból egyenáramba alakítanak, így nagyobb hatásfokot és stabilabb feszültségeket kapunk.

A készenléti kör: régebben az AT tápoknál nem volt ilyen, mivel ott volt egy kapcsoló és akkor indult a táp.
Ez egy kis külön kapcsolóüzemű elektronika, ami folyamatosan 5 voltot állít elő. Ha a gép le van állítva, de a tápba be van dugva a csatlakozó és bekapcsolt állapotban van a kapcsoló, akkor ez a rész folyamatosan üzemel, ezért is megy sok lapnál az USB vagy az, hogy megrángatjuk az egeret és elindul a gép.
Ha összezárjuk ezt az 5 voltos ágat, a táp életre kel. Zöld kábelt összezárod egy feketével és voilá, elindult a táp, ha van rajta egy kis terhelés.
A fő trafó mellett szokott lenni egy kisebb trafó, az a készenléti köré általában.
Codegen 300-nak a készenléti kör felépítése:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.