2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SLI teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Végre a Logouton is kiderül, hogy az Nvidia SLI-e mennyire hatékony

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Sikerült behíresztelnem, hogy QUAD SLI teszt lesz ebből, a kártyák is megjöttek hozzá, de sajnos az egyik kártya nem tudott több kártyás módban működni, ezért ez „csak” egy „mezei SLI” teszt lenne…
Az SLI-t még a 3Dfx találta ki, akkor még Scan Line Interleaving-et jelentett. A célja az volt, hogy több grafikus egység dolgozzon egy gépben, így a feldolgozásra váró adatot nem egy, hanem két grafikus egység dolgozta fel, így növelve a teljesítményt.

Miután az Nvidia felvásárolta a 3Dfx-et, s kiadta az NV40 kódnevű GPU-ját Geforce 6800 néven, úgy gondolta az Nvidia, hogy ő is meglépi ezt a lehetőséget, s az akkor még zsengének számító PCI Express csatolóval rendelkező Geforce 6800 illetve 6600 kártyákat szintúgy SLI-be lehetett kötni megfelelő alaplap esetén.
Az SLI lényege, hogy az egyik képkockát az egyik VGA kártya számolja, míg a másik képkockát a másik kártya, ezáltal optimális helyzetben a teljesítmény duplázódhat. Persze nem ilyen egyszerű a működési elve, de most nem célom belemélyedni annyira. Hehh, amúgy meg most így hirtelen, ha akarnék, sem tudnék belemászni jobban.

Az Nvidiának az első chipsete ami, támogatta a több kártyás üzemmódot, az-az Nforce4 SLI, tehát nekem is legalább egy ilyen cihpkészlettel rendelkező alaplapot kellett választanom (elvileg), gyorsan fussuk át, a tesztkonfigurációt:

A VAS

Asus A8N SLI Deluxe alaplap
AMD Athlon 64 X2 4200+@2800MHz
2X1GB DDR 500MHz Corsair Memória @510MHz
8, 5GB Quantum+40GB Maxtor HDD
Nvidia Geforce 7950 GX2 VGA kártya 190. 38-as Forceware-vel
ATI Radeon HD3850 VGA kártya, viszonyítás alapul 9. 4-es Catalyst-al

Az Nvidia 7950 GX2 néven mutatta be az első olyan VGA kártyáját, ami már a QUAD SLI-t is támogatta, azaz 4 GPU működését egy időben, mivel eredetileg, ahogy fentebb írtam, én is QUAD SLI-t szerettem volna kiépíteni, ezért ezt a kártyát választottam (na jó, kaptam) a teszthez.
A Kártya különlegessége, hogy lényegében 2 (többé-kevésbé) teljes értékű Nyák van összekötve, s mindegyiken van természetesen egy-egy GPU. amik 1 PCIe 16X csatlakozóba illeszthetők, így egy másik teljes értékű 16X-os PCIe csatlakozóba rakhatunk még egy ugyanilyen kártyát, s ezeket összekötve jön ki a QUAD SLI, valahogy így:

nagyban

...kár hogy nem jött össze...

Természetesen, ha egy ilyen kártyánk van, akkor azon belül is választhatunk 1 illetve 2 kártyás üzemmódot, amit én ki is próbáltam, s ez alapján fogok tudni nektek bemutatni egy SLI tesztet, azaz hogy, ha aktiválom a kártyán a 2. GPU-t, akkor milyen teljesítménynövekedés várható,
Ennek a tesztnek azért is szeretnék különösen nagy figyelmet szentelni, mert itt a Logouton már több Crossfire teszt volt olvasható, többek közt én is készítettem már nektek, s a végeredmény az volt, hogy a Crossfire nagyon jól skálázódik. Azaz a 2. kártya hatására a játékok zömének a teljesítménye közel megduplázódott, de sajnálatos módon SLI teszt még itt nem volt olvasható, így most végre kiderülhet, hogy ezen a téren, mi a helyzet az Nvidia háza táján

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.