2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SAMSUNG SSD meghajtó kis tuningja

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Samsung SSD meghajtók tartós használatakor jelentkező belassulások orvoslása

[ ÚJ TESZT ]

Előkészületek

Ha SAMSUNG SSD-nk van, néha találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy meghajtónk kis ideig nem hozza a kívánt formáját, némiképp belassul, aztán megint rendesen megy. (Nem összekeverendő a JMicron vezérlős SSD-k címzési problémájával!) Ezt a jelenséget a meghajtó S3C49RBX01-YH80 ARM processzorának a felmelegedése okozza. Ez a chip felelős a meghajtón tárolni kívánt adatok flash IC-be való pakolásáért és a SATA interfész kommunikációjáért.
A probléma orvosolása viszonylag egyszerű; csak némi türelmet, kézügyességet és pár apróságot igényel. A legkomolyabb akadály a meghajtó szétszerelése. Itt nagyon kell ügyelni arra, hogy ne barmoljuk össze a szép szálcsiszolt alumínium házát, és ne szántsuk fel a nyákot mikor szétfeszegetjük a passzentos illesztéseket.

Készítsük elő a műtéthez a terepet:

1, kell egy normál kereszthornyos (Phillips, köszönet Jofi81-nak a helyreigazításért) csavarhúzó, pl.: amivel a gépet is szereljük tökéletesen megfelel erre a célra.
2, kell egy jó fogású de kicsi lapos csavarhúzó.Én a fém "órás csavarhúzót" nem javaslom, mert azon könnyen megcsúszhat az ember keze.
3, kell továbbá kerámia alapú (fehér) hővezető paszta. Sajna a fém tartalmúak (pl. Artic Silver sorozat) -köszönet az igazításért tpmportal.nak!- nem jók, mert vezethetik az áramot. Még ha elenyésző mértékben is, de akkor sem!!!
4, kell egy 20x20mm 2-2.5mm vastag GAP-PAD, más nevén hővezető párna. Ezt itt a PH-n lehet beszerezni, vagy a Conrad-ban, de akkor érdemes többen összeállnotok, mert ott csak nagyobb darabot kapni arany árban.
5, ha használatban van a meghajtó mentsünk le róla minden fontosat.
6, mielőtt neki fogunk, ki kell sütni a sztatikus feltöltődésünket, amit úgy a legegyszerűbb ha megfogunk egy csaptelepet, vagy a fűtőtest fém elzáróját. Fontos, hogy ne lefestett részt taperoljunk.
7, rend az asztalon, türelem, nyugalom, kikapcsolt mobil...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • MSI Gx701 hűtés tuning

    Na, megtuningoltam egy kicsit a Gx701-est, mert idegesített, hogy 70-75 fokos a 9600GT GPU terheletlenül...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.