2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Samsung P2

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Samsung P2 Mivel a régi mp3 lejátszóm már nem igazán működött valami új után kellett...

[ ÚJ TESZT ]

Samsung P2

Mivel a régi mp3 lejátszóm már nem igazán működött valami új után kellett néznem. Egyértelmű volt hogy "mp4" azaz videólejátszós kell. Nézegettem a Creative Zen-t, de mivel nem lehetett kapni, kiesett. Egy összehasonlító videóban akadt meg a szemem a már említett lejátszón, akkor tudtam, nekem ilyen kell.

Csomagolás:

Szép, gondos csomagolásban érkezik, bár a dobozon kevés információ olvasható a lejátszóról. Az edigitalban vettem, sajna akkor csak fehér volt, de ezen már nem múljon.
A körítés nem áll sokból, egy CD, amin a gyári szoftver van (később), papírok, magyar nyelvű használati útmutató (bár olyan egyszerű kezelni, hogy sosem kell) egy képernyővédő, easy-holder nevezetű tartó és a fülhallgató meg a szivacsai. Szívesen láttam volna még egy törlőkendőt és egy hálózati töltő, na de ne legyünk telhetetlenek. Az easy-holder-el "kéz nélkül" nézhető a film, csak lerakod az asztalra és kész.




Készülék:

Jól össze van rakva, nem recseg-röpög. Az anyaghasználat jó, az egész előlap valami plexiszerűség, a hátulja elsőre fémnek tűnik, de szerintem az is műanyag. Maga a lejátszó viszonylag nagy, ezt a 3"-os 480*272 felbontású szélesvásznú érintésérzékeny kijelzőnek köszönheti. Azt nem tudom, hogy LCD vagy OLED, láttam már így is, úgy is kiírva. A képe szép, éles, gyors mozgásoknál is megtartja ezen tulajdonságait. Csak 4, illetve három gomb van rajta. Bal oldalán van a bekapcsoló/play/pause gomb, felette a hold retesz. Jobboldalon vannak a hangerőszabályzó gombok. Sajnos ezeket navigálásra nem lehet használni cserébe bármelyik menüpontban is vagyunk ellátják a feladatukat. Felül csak egy tartólyuk van. Alul van a mikrofon, a samsung saját adatcsatlakozója, amin keresztül a töltés is megy és a 3.5-es jack dugó. A hátulján a Samsung hirdeti magát, és itt van még a reset gomb (amire még nem volt szükségem). Akkus üzemideje jó, 35 óra zenét mondanak rá, ami lehet igaz, lehet nem de, egy napot legalább kibír. Filmek terén meg 2-3 filmet simán megnézhetsz rajta. Tölteni gépről lehet, viszonylag gyorsan.

Funkciók:

Beállítások:

Menütípusok: Három féle menü van: Kozmosz, mátrix és a saját. A kozmosz a lehasználhatatlanabb viszont a leglátványosabb. Ahogy tekerünk az ujjunkkal, úgy váltakoznak animálva a menüpontok. A mátrix a leghasználhatóbb, itt mobiltelefonokhoz hasonlóan 3x3-as elosztásban jelenik meg az összes menüpont (ez a leghasználhatóbb). A harmadik a saját menünk, aminek nincs sok köze hozzánk, mert csak a hátteret lehet változtatni csakúgy, mint a másik két menünél. Itt 3 menüpont jelenik meg legalul, és ujjunk csúsztatásával lehet váltani a 3-as csoportok között.
Választhatunk 3 féle betűtípus közül, de sajátot nem definiálhatunk.
Kijelző: Beállíthatjuk mennyi idő multán kapcsoljon ki a kijelző, illetve 10 féle fényerősség közül választhatunk.
Nyelv: 31 féle nyelv közül választhatunk, és szerencsére van magyar is. Néhol nem fordították le a szöveget, de általánosságban jó.
Idő: Megadhatjuk az időt, dátumot, beállíthatjuk az időzónát. Sajnos a 24 órás formátumot nem kezeli.
Rendszer: Itt a "rendszerre" vonatkozó beállítások találhatók.
Alvás: Megadhatjuk mennyi idő multán kapcsoljon ki magától a lejátszó, de nem lehet általánosan beállítani mert minden bekapcsolásnál újra meg kell adni.
Start mód: Itt megadhatjuk hogy, bekapcsolásnál a főmenübe vagy abba a menübe lépjen ahonnan kiléptünk.
Automatikus kikapcsolás: definiálhatjuk hány perc tétlenség után kapcsolja ki magát.
Itt található még az szoftverreset (Alapbeállítás) és egy formázó funkció is.
Továbbá itt van az információ fül (About). Itt megnézhetjük firmware-ünk számát és a memóriállapotot.

Prime Pack:

Itt a lejátszó "plusz" funkció sorakoznak.
Szövegek: Ez egy e-book olvasó, sajnos csak txt-ket kezel de azokat kiválóan. 9 féle háttér/szövegszín párosból választhatunk és 3 féle betűméret van. Könyvjelzőkkel jelölhetjük be épp hol tartottunk de miondig oda lép vissza ahol abbahagytuk. Továbbá egy tetszetős lapozó effekt is van, ráadásul olvasgatás közben még zenét is hallgathatunk.
Ébresztés: Saját dalainkból is lehet ébresztési hangot csinálni, be lehet állítani, hogy hétfőtől-péntekig, szombat-vasárnap... ébresszen és az újraébresztés időközét is.
Naptár: Ugyan grafikus, de csak nézegetni lehet, beleírni már nem.
Címjegyzék: később.
Világóra: Grafikus világóra, minden időzónához mond neked 2 várost, egész használható.

Datacast:

Ide RSS forrásból lehet a mellékelt szoftverrel szövegeket konvertálni (később). Ez az e-book olvasó tulajdonképpen.

FM rádió:

Okos kis funkció, megának megkeresi és elmenti a csatornákat, kezeli az RDS-t, be lehet állítani a keresés érzékenységét is. Két probléma van vele: bluetooth headsettel nem lehet hasznáni és az eltárolt csatornák számát nem lehet kicserélni, azaz nem lehet a csatornákat rendezni.

Képek:

Szépen kirajzolja a képeket egymás mellé de van amiket nem, rejtély hogy miért nem. Slidshow is van, három féle sebességgel. Lehet választani még függőleges illetve vízszintes nézet között is.

Zene:

Az IDtag információk nagyon fontosak, anélkül nem is érdemes próbálkozni. De ha rendesen ki van töltve csodákra képes. Előadó, album, műfaj szerint lehet válogatni vagy akár egyenként a számok közt. Kezeli a lejátszási listákat, de sajátot is létrehzohatunk.
Lejátszás közben a kijelzőn látható alul a szám címe, hogy hol tart a szám vizuálisan megjelenítve, és a kezelőgombok (hátra, szünet, előre). Megjeleníti az albumborító ha van, ha nincs akkor csak egy cd pörög (ami engem zavar ezért oda egy semleges képet szoktam rakni), van még a winampból jól ismert ugráló csíkok, továbbá három másik animáció és létezik olyan amikor egyszerűen kiírja az előadót, albumot és a stílust.
A Samsung büszkén hirdeti, hogy a lejtászó tudja a DNSe hangzást. Ez nem más, mint egy továbfejlesztett EQ. Sok gyári előre beállított hangsáv van, de a legjobb a saját: az EQ-t 7 sávban határozhatjuk meg és itt jön a DNSe, további két sáv van külön a 3D hangzásnak és a basszusnak. Van még úgynevezett utcai mód, ekkor kiszűri a nagyon kihallatszódó hangokat, de nem igazán működik. Kilépés esetén legközelebb a zenét ugyanonnan folytatja ahol abbahagytuk. Az ismétléséket a már máshol is szokott módon állíthatjuk be.

Videó:

Kétségkívül ez a lejátszó legjobb funkciója. Viszont csak az előre konvertált videókat eszi meg. A videókhoz is adhatunk könyvjelzőket csakúgy, mint a txt-khez. Itt is megjegyzi hol tartottunk mikor kilépünk. Már csak három féle DNSe közül választhatunk de itt nincs nagy külömbség köztük. Egész filmeket is simán meg lehet nézni rajta.
Hosszabb filmeknél egy kis időt vesz igénybe amikor nagyot ugrunk az időcsúszkán, a kijelző érzékenysége miatt nem lehet olyan jól ugrálni, de azért még használható, vagy lehet az előre-hátra gombokkal tekerni..
Erről a menüpontról nem lehet sokat beszélni, látni kell...

Böngésző:

Sajnos ez csak egy fájlböngésző. A memória tartalmát jeleníti meg, a már végigrágott menüpontok fájlailat lehet nézegetni.

Bluetooth:

A P2 másik nagy érdeme. 2.0-ás A2DP bluetootha van. A decemberi firmware frissítéssel lett igazán kihasználható. Addig csak vezeteknélküli fejhallgatókhoz volt jó de mostmár sokkal többre lehet használni:
Fájlokat küldeni bármilyen bluetoothos készülékek közt, és telefonnal párosítva csak a P2-t használva lehet telefonálni. Az SMS-t még nem tudja de később biztos megoldják. Itt térnék ki a címjegyzék funkcióra, ide a telefonról lehet kapcsolatok átküldeni.

Szoftver:

Ugye ez szokott minden ilyesfajta terméknek a gyengéje lenni. Alapból a P2 egy MTP eszköz ami azt jelenti hogy csak MTP-t kezelő programmal (WMP, Winamp, Samsung Media Studio) lehet rá fájlokat pakolni. De egy egyszerű kis szoftver upgradel simán átalakítható UMS-re, ekkor már fájlkezelővel is lehet használni.
Mivel én ezt megtettem eleinte fel se tettem a gyári szoftvert de aztán beleütköztem a IDtag-ek hibás kitöltésére, hát felraktam. Nem voltak nagyok az elvárásaim, valami kis gagyi programra számítottam, ehelyett egy csodás szoftvert kaptam. Megkeresei a neten a tageket és kitölti. Az albumborítókat átkonvertálja a P2-nek emészthető méretre. Elvileg a videókkal is boldogul de erre én egy másik programot használok. Csak innen érhető el a már említett datacast funkció. Szóvál a gyári szoftver pozitív csaolódás volt.

Összegzés:

Nagyon jó kis készüléket ismertem meg a P2 személyében. Remélem még évekig szolgálni fog. Sokan az Ipod Touch-al hasonlítgatják de szerintem a kettő nem egy kategória. 48 ezer forintos (4GB) ára nem a legolcsóbb de kétségtelenül megéri. A 2GB-os modellt akár már 40 ezer Ft környékén is meg lehet kapni.
Összesen: 9.1/10

Technikai infók:
Processzor: 192Mhz-es 32bit-es kétmagos processzor
Memória: 256MB-os 133Mhz-es (CL3) SDRAM
Codec: Wolfson codec chip
Akkumulátor: 830 mAh-s li-polymer akkumulátor
Méret: 100 x 52 x 9,9mm
Súly: 85g

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.