2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung YP-T9 mp3 lejátszó teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Samsung régi motorosnak számít az mp3 lejátszók piacán, ezt mi sem bizonyítja jobban,...

[ ÚJ TESZT ]

A Samsung régi motorosnak számít az mp3 lejátszók piacán, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy ilyen márkájú volt az első mp3 lejátszóm is, még valamikor az idők kezdetén. Az egyre növekvő piacot az elmúlt években egyértelműen az Apple iPod termékcsaládja uralja (a „vajon miért”-ről és arról, hogy az európaival és az amerikaival simán összemérhető távol-keleti piacot is figyelembe veszik-e a kimutatások, egy külön cikket lehetne írni…), de a Samsung nem adja fel, sorra adja ki az új lejátszókat. Mivel a memória modulokat is ok gyártják, illetve más gyártóknak is szállítják, a költségeket alacsonyan tudják tartani, illetve a nagy nyereséget nem várják el közvetlenül és rövid távon kifejezetten az mp3 lejátszók eladásából.

A hosszúra nyúlt bevezető után az alábbiakban röviden bemutatnám a legújabb T9 nevű széria jelenlegi csúcsmodelljét, a 4 GB-os, Bluetooth-szal felszerelt változatot, melynek teljes neve YP-T9JBAB.

<em>[kép]</em>

A lejátszó egy igencsak aprócska, de gusztusosan kivitelezett, széthajtható dobozban érkezik. A tartozékok listája nagyon rövid: szoftver CD, fülhallgató és USB kábel. Ez utóbbi a mostani trendnek megfelelően sajnos nem szabványos mini USB. A fülhallgatót nehezen tudom megítélni, már elszoktam a hagyományos fülesektől. Szükségmegoldásnak elmegy, hosszú távon le kell cserélni, a lejátszó megérdemli.

A kütyü felülete közepes mértékben vonzza az ujjlenyomatokat, de ez használat közben nem zavaró. Karcok gyűjtésére nem hajlamos sem a borítás, sem a kijelző. Apropó kijelző! A talán túl hosszú bekapcsolási folyamat után rögtön jön a wow! effektus. A kép tűéles, a fényerő bőséges. A menü szép, az ikonok ízlésesek, semmi felesleges csicsa. Az alapszínt megváltoztathatjuk, nekem legjobban a kék és a narancssárga jött be (van némi SonyEricsson W-sorozat utánérzés…). A navigálás egyértelmű, logikus, föl-le, jobbra-balra, OK, back. A navigálás sebessége egy hangyányit lehetne gyorsabb, van egy érezhető reakcióideje a lejátszónak, bár ez max. 0,2 mp. A kijelző alatti gombok kellően nagyok, nyomáspontjuk rendben van, az oldalsók viszont kicsik, én a play/pause gombot máshová tettem volna. A Menu gomb az éppen aktuális funkcióhoz kapcsolódó beállítási lehetőségeket hívja elő. Van külön Settings menüpont, ahol aztán mindent beállíthatunk. Térjünk végre a lényegre, mit tud a lejátszó, és milyen szinten.

<em>[kép]</em>

Zenehallgatásban hozza, amit elvárunk tőle. A hangminőség kapcsán nagyon jók a tapasztalataim, persze nem a hozzáadott fülessel, hanem a melegen (sőt, forrón) ajánlott Sennheiser CX300-zal. Nyoma sincs az olcsó klónokra jellemző sistergésnek vagy ciripelésnek, és fehér zaj sem hallható. Hangerő van dögivel, a 40-es maximum fele is sok néha. Ha jól számoltam, 13 előre beállított hangzáskép áll rendelkezésre, de én inkább a 9 sávos custom EQ-t választottam.

A kategóriában már kötelező fícsör a videó lejátszás, a Samsung sem divergál. Konvertálni természetesen kell, ehhez kezdésként a Samsung Media Studio-t (SMS) használjuk. A végeredmény 208x176 felbontású, XviD kódolású videó, a bitrate 400 kbps, a képfrissítés 15 fps. A videók jól mutatnak, az előre felrakott klippektol elsőre leesett az állam, de férfiasan bevallom, hogy pár próba videót leszámítva nem nagyon használtam erre a lejátszót.

Nézegethetünk képeket, ezek is jól mutatnak, jobb oldalt látjuk az elölnézeti képeket, lehet zoomolni, vannak thumbnail-ek. Felraktam pár 3 megapixeles képet, ezekkel is megbirkózik a lejátszó, persze lassabban tölti be.

Hálistennek a rádiót sem spórolták ki, megfelelő adás esetén kétféle RDS információ közül választhatunk. A füles zsinórja szolgál antennaként. Tudunk felvenni a rádióból, illetve diktafonként is használhatjuk a lejátszót, mindkét esetben 3-4 bitrate közül választhatunk. Vannak beépített játékok, ezeket is csak a teszt kedvéért próbáltam ki, szépek, aranyosak, de nem kötöttek le. Megnyithatunk txt kiterjesztésű szöveg file-okat, bár szerintem egy ekkora kijelzőn túlságosan egybefolyik a szöveg.

A lejátszó nagy vonzereje a Bluetooth képessége, ez háromféleképpen használhatjuk. 1. Csatlakoztathatunk sztereó Bluetooth fülest, ezt ennek hiányában nem tudtam kipróbálni. 2. Küldözgethetünk file-okat más Bluetooth-os eszközről/eszközre. Némi próbálkozás után működött, a sebesség a szokásos 20-30 kb/s. 3. Ami a legjobban érdekelt: a T9 képes csatlakozni a mobiltelefonhoz: bejövő hívás esetén jelez a lejátszó, sőt, rajta keresztül tudjuk fogadni a hívást, majd a mikrofon segítségével beszélni a hívóval. Emellett még hívást kezdeményezni is tudunk. Sajnos az én esetemben a fent leírtak még csak az elmélet szintjén működnek. Két telefonnal próbálkoztam, a saját Qtek S110-emmel (Windows Mobile 2003SE oprenszer) és egy Samsung Z230-cal. A párosítás sikeres, a Qtek handsfree eszközként felismeri a T9-et, melyet ha bekapcsolok, kiírja hogy Connected, a Qtek-en megjelenik a handsfree ikon, de itt megáll a tudomány. A T9 Bluetooth-Mobile Phone menüjében már nem jelenik meg a Qtek és a bejövő hívást sem kezeli a lejátszó. A Samsung telefonnal pedig 10 mp után dobja a kapcsolatot, és a hívást sem kezeli. Állítólag Nokia okostelefonokkal megy minden, mint a karikacsapás, de elvileg minden Bluetooth-os telefont kezelnie kellene. Nagyon remélem, hogy a közeljövőben egy firmware frissítés orvosolni fogja a problémát. Bárkinek bármilyen tapasztalata van a témában, ne legyen rest megosztani velem.

Ha már szóba hoztam a firmware-t, jelenleg az 1.67-es verziót használom, abból is az UMS változatot, melynek köszönhetően a lejátszó ''hagyományos'' módon, külső meghajtóként csatlakozik a számítógéphez, bármilyen programmal másolhatunk zenét. A másolás sebessége maximum 5,5 mb/s, átlagos méretű zenefile-ok esetén 3-4 mb/s, ez teljesen rendben van. A lejátszó képes az id3 tag-ek (előadó, album, stílus, stb.) alapján rendszerezni a zenéket, de szerencsére a könyvtárszerkezet alapján is lehet keresgélni. Ha UMS firmware-t használunk és mondjuk Total Commanderrel másoljuk fel a zenéket, ennek ellenére mégis az id3 tag-ek alapján akarunk keresni, akkor másolás után a System beállításoknál tudjuk frissíteni az adatbázist. A menü tud magyarul is, az id3 tag-ben és a szövegfile-okban tökéletesen megjelennek az ékezetek.

Mint írtam, a T9 220x176-os videókat tud lejátszani, ami egyezik a kijelző felbontásával. Gyors fejszámolóknál már megszólalt a csengő: a képarány 5:4, és nem a megszokott 4:3, ezért a videókon az arcok kicsit megnyúlnak, a kövér emberek lefogynak Egyelőre még nem jöttem rá hogy hogyan lehet 4:3 arányban lejátszani a videókat.

Esett már szó a kijelzőről, nézzük meg, hogy zenehallgatás közben mit is látunk rajta. Felül az óra, a lejátszás módja, az EQ beállítás, a Bluetooth státusz, az elemtöltöttség és az aktuális/összes szám látható. Alul a szám/album/előadó hármas scrollozik, alatta a progress bar és az aktuális ill. teljes hossza a számnak. A kijelző középső, legnagyobb részével szabadon garázdálkodhatunk. Nézegethetünk mindenféle hipnotikus flash animációt, de albumborítót is megjeleníthetünk. Ez meglehetosen macerás folyamat. Ha megvan a kívánt kép, le kell méretezni 200x200 pixelre (ennél nagyobb felbontású file-t nem tudunk használni!), majd a SMS alkalmazással tudjuk a képet az adott zenefile-ba ''beégetni''. Igen, sajnos egy album minden egyes számába külön-külön, a máshol látott ''cover.jpg file-t a könyvtárba'' megoldás nem muködik, már csak azért sem, mert a lejátszó alapvetoen nem könyvtárak alapján rendez. A kijelző tetszőleges idő után lekapcsol, ezt megelőzheti opcionálisan egy screen saver átmenet is, amikor az órát és a dátumot látjuk, szép nagy betűkkel.

<em>[kép]</em>

A gyártó újdonságként harangozta be az ún. Street mode-ot, ami elvileg segít kiszűrni a külső zajokat. Nem tudom, én csak azt tapasztaltam, hogy a zene hangosabb lett, több lett a basszus, és kevesebb a magas. Itt jegyezném meg, hogy az első firmware-ben ezt a kevéssé hasznos funkciót kapcsolta be a középső gomb zenehallgatás közben. A mostani 1.67-esben pedig könyvjelzőt szúr be – szerintem ez is teljesen felesleges, sokkal hasznosabb lenne mondjuk play/pause funkcióval felruházni ezt a könnyen elérhető gombot.

Egyéb apróságok: számon belüli keresés (seek) sebességét nem lehet állítani, de az alapértelmezett pont megfelelő, egyre gyorsuló. Változó bitrátájú és extra hosszú számokkal semmi gond nem volt, lehet normálisan keresni, ott folytatja, ahol abbahagyta. Sajnos ez a lejátszó sem tudja a gapless funkciót, azaz egybefüggő számok esetén (pl. koncertfelvétel) rövid szünetet fogunk hallani a számok között.

A gyári adat szerint teljes töltéssel 30 órát bírja az aksi zenehallgatás, 6-7 órát videólejátszás esetén. A 30 óra persze csak akkor annyi, ha a kijelző végig kikapcsolva, fél hangerőn 128 kbps tömörítésű zenéket hallgatunk EQ nélkül, de a gyakorlati használat során is meghaladja a 20 órát az üzemidő, ez a kategóriában – figyelembe véve a lejátszó vékonyságát is – igen jónak számít.

Vélemény: felelőtlen lenne azt állítani, hogy a T9 a kategória legjobb lejátszója, de mindenképpen a legjobbak között van. 10 pontból 8,7-et adnék neki.

Végezetül néhány hasznos link:

A magyar Samsung oldal vonatkozó része: [link]

Teszt a PDAMánia-n: [link]

Angol nyelvű fórum: [link]

Az időközben beépített/kibővített Bluetooth funckiókról:
[link]

Azóta történt

  • Samsung P2

    Samsung P2 Mivel a régi mp3 lejátszóm már nem igazán működött valami új után kellett...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.