2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy Ryzen gép építése

A korábbi cikkemben bemutatott, gondosan kiválogatott alkatrészekből immár összeállt az új gépem.

[ ÚJ TESZT ]

SSD/HDD - Összeszerelés

Itt nincs mit nagyon mondani, hiszen mindenki látott már HDD-t, ami legtöbbször egy áttetsző műanyag dobozkában szokott lenni, az SSD-k pedig papírdobozban és mellékelve egy DVD.

Inkább az összeszerelésről mondanék egy pár gondolatot végezetül.

Összeszerelés:

Akkor kezdjük is el!

Nekem az első lépésem a sok doboz kibontogatásán, valamint a fényképek készítésén túl az volt, hogy először is szétszedtem a házat annyira, hogy bele tudjak rakni mindent, és ne utólag keljen szerelgetni.
Az alaplapi rögzítőket is a helyükre raktam, mindenhova jutott felfogató. Ezután jött az alaplapon a hűtő felfogatójának a leszerelése. Ezzel megvoltam, a processzort beleraktam a foglalatba. Ezután jött a hűtőborda összeszerelése, majd felrakása a processzora. Következő lépésként a memóriát raktam bele a helyére.

A házat elfektetve beraktam a hátfal lemezt és rátoltam, beillesztettem az alaplapot, majd rögzítettem csavarokkal, és itt jön egy vízválasztó. Ugyanis itt már másoknál a tápegység, SSD, HDD berakása következik. Nálam nem, én a ventilátorokat raktam be a helyükre.
Amint készen voltam az elsőkkel, már raktam is vissza az elejét, így jelezve magamnak, hogy ezzel is készen vagyok. Jött a hátsó ventilátor, majd a kábelrendezés. Amint készen voltam velük, jött a előlapi kábelek felfűzése a tüskékre, valamint bedugdosni a többibe is a csatlakozókat.

Amint készen voltam, a tápegység moduláris kábelei jöttek. Először a CPU 2×4 pines csatlakozója, majd a 24 pines csatlakozókat illesztettem a helyükre az alaplapon.
Ezek után behúztam a SSD-nek, valamint a HDD-nek is a csatlakozóját is. Ezt követően már csak a VGA tápellátása maradt, ami itt 1 db 6 pines és 1 db 8 pines csatlakozó. Ugye ezeket egyelőre csak behúztam a megfelelő helyekre, de még nem illesztettem sehova semmit.
Most jön a VGA behelyezése. Mielőtt azért beraknám, rádugtam a megfelelő csatlakozókat. Kártya beilleszt, majd rögzít 2 db csavarral.
Ezután jött a tápegység behelyezése, rögzítése. Ezek után jöhetett a SATA kábelek bedugása, a ventilátorok bedugása, összeillesztése, toldása (ha netán-tán rövid lenne a kábel).
Ha ezekkel is végeztem, jött a tápkábelek behelyezése a tápegységbe. Természetesen bentről haladtam kifelé, így könnyebb is volt. Amint kész voltam, jöhetett a kábelek rendezése. Megvoltam velük, hátfal felszerel. Elöl szintén rendezés, majd eleje felszerel.

Kábelek bedugása, egér, billentyűzet, monitor, stb.., és mehet a tápegységen az ON vagy I állásba kapcsolása.

Ekkor már az alaplapon megjelent egy szép szivárványos LED világítás. Ez már jelezte nekem, hogy kap az alaplap feszültséget, valamint áramot.

Itt jött a második gomb megnyomása, a házon lévő bekapcsológombé. És el is indult a számítógép. Itt mindjárt természetesen irány a BIOS, hogy megnézzem, mindent felismert-e rendesen. Rendben is volt minden, örültem is neki, hogy nem volt hibás semmi sem, és klappoltak az alkatrészek is. Egy gyors beállítás, memória, CPU, boot, fanok, stb., tehát személyreszabtam a BIOS-t.

Ezzel is megvoltunk, irány az operációs rendszer telepítése!

És itt véget is értem, hiszen ez innentől kezdve már egy újabb történet és cikk, ami a beállításokról és tesztelésről fog szólni.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.