2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Rácsosház Casecon

Ebben a cikkben bemutatom hogyan építettem méhsejtrácsos acéllemezből egy minimalista, indusztriális dizájnú mATX házat!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, alkatrészek

Az ötlet már régóta megvolt a fejemben, de csak nyár elején fogtam bele a megépítésbe. Akkoriban írtam is róla egy blogbejegyzést, de az nem kavart nagy port. Remélem, azért a végeredmény jobban tetszik Nektek.

Az alapötlet az volt, hogy méhsejtrácsos lemezből szeretnék egy házat, mert az nagyon tetszik. Aztán szépen körvonalazódott a dolog: alumíniumprofilokkal fogom összefogni az élek mentén a profilok végét 45°-osra levágva, így elméletben szépen passzolnak majd egymáshoz a sarkokon. (Elméletben...)
Mindezt valamilyen szép csavarokkal összefogom és kész is van a minimáldizájn jegyében.
A ház végül 35*35*16 cm-es lett, plusz a profilok és az illesztési hézagok. Alsó tápos elrendezésű, mert nekem jobban tetszik és szerintem praktikusabb is így. mATX alaplapot és SFX szabványú tápot fogad, mindkettőt szabványos rögzítéssel, tehát ha van pénz, akkor akár i7-est is bele lehet pakolni, vannak 400-500 wattos SFX tápok is.

Nézzük az alapanyagokat:

Maga a lemez: Ez egy 1 mm vastag acéllemez méhsejt (hatszög) alakú perforációval. Ezúton is üzenem annak, aki ilyennel dolgozna, hogy mindenképp rozsdamentest vegyen, mert nagyon elszomorító, amikor belerondít a műbe egy rozsdafolt. Illetve szintén erősen ajánlott vásárláskor kivágatni méretre a darabokat. Én méretre vágatva vettem, úgyhogy csak pár kisebb részt kellett kivágnom, de már az is nagy szenvedés volt.

Aluprofil az élekre: Ez tartja össze az egészet, plusz egy kicsit dob a kinézeten is. 2 mm vastag 15×15 mm-es L-profil. Ezzel már jóval könnyebb volt dolgozni, viszont cserébe sokkal sérülékenyebb, a legkisebb horzsolás, karcolás is nyomot hagy rajta, a megcsúszott fűrészről meg ne is beszéljünk...

Csavarok: Mindenképpen valami szép, elegáns csavart akartam bele, ami illik az industrial stílushoz. Imbuszfejű, M4x16-ost vettem végül, fekete színben (, ez volt a legkisebb, amit találtam). Nekem nagyon tetszik, pont olyan, amilyet szerettem volna, egy hibája viszont van: a fekete színezés nagyon könnyen kopik, már egy kézzel becsavarás után is kifakul.

A hátsó rész: A hátlap és az SFX tápegység tartó panelje egy másik, szabvány mATX házból jöttek. Kicsit sajnáltam egy tökéletes állapotú házat szétbarmolni, de nagyon sok alkatrészt át tudtam belőle menteni, úgyhogy végül is tökéletes donor lett. Felhasználtam még az alaplap rögzítőit, a gumilábakat, az előlapi kivezetéseket és a csavarokat is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.