2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Pityu naplója 5. rész

Őszi-téli tevékenység és tavaszvárás (amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!).

[ ÚJ TESZT ]

53. fejezet

Arról már írtam, hogy mennyi mindent csináltunk a nyáron. Mármint ilyen befőzések szempontjából. Lett sokféle szörp, lekvár, befőtt és rengetegféle savanyúság (Nekem a vegyes erőspaprika és a csípős csalamádé a kedvencem, meg a gyöngyhagymás cukkini.).
Viszont ami ennél sokkal fontosabb, az a vendégházaknál lévő nagy, öreg gyümölcsfák termése. Mondjuk a dió ebből a szempontból nem számít. Van két nagy cseresznyefa. Mivel a koraiból nagyon sok volt, ezt már nem akarták befőzni az asszonyok. Jocó viszont összedugta a fejét Bandival és kitalálták, hogy pálinka lesz belőle, így lesz a vendégháznak teljesen saját pálinkája. Később a szilvát is ilyen sorsra szánták. Két nagy szilvafa is van. Valami régebbi fajta, apró szemű. Erzsi néni itt egy kicsit vitázott, mert azt mondta, hogy ebből lenne a legfinomabb lekvár, de végül Bandiék győztek. A két nagy körtefa viszont nem volt szimpatikus. A lepotyogott körte is kemény és olyan, mintha kavicsok lennének benne. Erzsi néni erre mondta, hogy kövecses a körte, viszont szerinte ez a fajta legjobb pálinkánakvaló, csak sokan ezt nem tudják. Ez is valami régi fajta.
Szóval a vendégháznak teljesen saját pálinkája lett, mégpedig három fajta is! Én a cseresznyét nem szeretem, de a szilva és a körte tényleg nagyon jó lett, pedig még éppen csak le lettek főzve.
Mivel nem lett sok egyikből sem, a dolgozók kapnak 1-1 üveggel, a többi pedig megy a faluboltba, de elsődlegesen a vendégek vehetik meg.
A cseresznye teljesen hétköznapi, de ebből a szilvából kevés van (mindenki inkább a nagyszeműeket tartja), ilyen körte pedig csak ez a két fa van az egész környéken, szóval igazi különlegesség. Mondta is Bandi, hogy jó drágán fogja adni őket. Már csak azért is, mert ilyen kis mennyiséget eleve drágább csinálni.

Persze Bandinak is meg van a saját pálinkája (A gyümölcsöseit úgy is szokta hívni, hogy pálinkafák.) és a faluból is sokan főznek, vagy főzetnek maguknak, de most lett falupálinka is többféle. Konkrétan szilvából is lett három fajta, meg körtéből is kettő, aztán még kajszi, alma, birs és cseresznye. Később meg lesz szőlő és törköly is. Polgi gondolkodik is rajta, hogy elviszi valami versenyre a falupálinkát.
Mondjuk én azt javasoltam, hogy „ki tud többet inni belőle” verseny legyen inkább, de leszavaztak (Bandi meg szokás szerint bokánrúgott!).

A kép forrása: [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Pityu naplója 4. rész

    Pityuék beleszoknak a turizmusba és eltelik a nyár. Kezd őrölni a malom és lassan készülnek az őszre és a télre is.

  • Pityu naplója 3. rész

    Zajlik az élet, felvitte az isten Pityuék dolgát és indul a turistaszezon!

  • Pityu naplója 2. rész

    Amiből az is kiderül, hogy hogyan lett Pityuból az alkeszok réme és hogyan lett egy kecske a kutyája!

  • Pityu naplója

    Játéknak indult, ez lett belőle! Fiktív napló! Gondoltam egy merészet és elkezdtem naplót írni, hogy szórakozzatok egy jót!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.