2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Phenom X4 920 vs X6 1055

Kipróbáltam, hogy érdemes-e négyről hat magra váltani.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, tuning, fogyasztás

A hardveraprón olcsón láttam egy X6-ot. Csak 10 ezer forinttal volt drágább, mint a meglévő X4-em. Értelmes cserének látszott, mert a 920 kb. 20 ezret ért. a 1.5x-es árért a következőket kaptam:

- 1.5x annyi mag: 4 vs. 6
- Ugyanakkora alap órajel: 2.8GHz
- Turbo Core: Ha nem több, mint 3 mag van terhelve a maximális frekvencia 3.3GHz
- Alacsonyabb TPD: 125W helyett 95W

Cimborám azonnal követelni kezdte, hogy teszteljem le, hogy mit tud az új Thuban magos processzor. Megfogalmaztam pár kérdést, hogy milyen kérdésekre adjon választ a teszt:

- Tuning potenciál (Ez bacsis kérdése, de mit is várhatnánk tőle...)
- Milyen programoknál számít a +2 mag?
- Ugyanakkora tempónál mekkora előnnyel vagy hátránnyal rendelkezik a Thuban?
- Mennyit számít a Turbo Core?
- Fogyasztás

A rendszer nagyjából a szokásos volt:

Alaplap: Asus m3n78-em
CPU: Phenom II X4 920 2.8GHz és Phenom II X6 1055T
Memória: 2x 2GB DDR2 800MHz Kingston
Merevlemez: 4 merevlemez, a teszteket egy Samsung 1T-as F3-ről futtattam
Hűtő: Thermalright HR-01
VGA: Gainward GTS450 OC 1GB
Operációs rendszer: Ubuntu 10.04 LTS x64, Windows 7 Professional x64

Tuning

A teszten kívül soha nem használom tuningolva a gépet, sokkal fontosabb a stabilitás. Kivettem 2 modult a gépből, mert már más teszteknél megtapasztaltam, hogy 4 modullal sokkal rosszabb tuning eredmények születnek. minden teszt teljesen összeszerelt gépnél készült, 8 óra orthos és ugyanennyi Intel burn test volt a feltétele a stabillá minősítésnek. A lap 280MHz-ig stabil, a BIOS a legfrissebb 0901-es, sajnos a régi megkötésekkel. A feszültséget 50mV-os lépésekben lehet emelni, de maximum 150mV-al az alap feszültséghez képest. Ráadásul az NB szorzóját nem lehet állítani.

A gép alap órajele 2.8GHz, amit 1.15V-on teljesít. Igen, a 95W-hoz az AMD kicsit alulfeszelte a processzort. Ez nagyon jó, de éreztem, hogy a maximum +150mV limitálni fog, mert általában 1.4V-on értek el mások 4GHz-et. Persze ez csak álom, mert az NB előbb parancsol álljt.

Első körben kíváncsi voltam, hogy mit lehet kicsikarni az X6 NB-ből. A CPU szorzót fixáltam 10-en, a HT-t 5-re állítottam, visszaosztottam a memóriát és koppig toltam a feszültséget a CPU-NB párosnak. 265MHz-en már nem bootolt a gép, 255-nél pedig 1 óra orthos után hibát dobott. 250-en viszont stabil maradt még az Intel burn test alatt is. Ez bizony nem valami sok, max szorzóval csak 3.5GHz, igaz csak 1.3V-ot kapott maximum a CPU.

Gondoltam egyet és aktiváltam a CnQ-t és Turbo Core-t. 245MHz-en stabil volt a rendszer +150mV mellett. Ha 3 magnál nem használtam többet máris megvolt a 4GHz. Ilyenkor a gép 1.5V-ot kapott, mert a Turbo Core megemeli a feszültséget is. A TC-re kicsit később visszatérek, mert elsőre sikerült meglepnie egy mérésnél. Ezt a feszültséget kicsit sokalltam, de 1MHz árán sikerült stabilizálni a rendszert 1.45V-os TC és 1.25V-os teljes terheléses feszültség mellett. Tudom, hogy a memóriák nagyjából 1GHz-et tudnak, ezért gondoltam kipróbálom mit hozhat a házhoz a nagyobb memória sávszélesség.

Teszt beállítások

Hat beállítás mellet mértem nyolc különböző teszttel. A beállításokat a következő táblázatban foglaltam össze. Mint látható törekedtem arra, hogy az X4-et össze tudjam vetni az X6-tal azonos órajelen Turbo Core-ral és anélkül is. Az X6-ot ugyan nem tudtam kifacsarni a már említett korlátok miatt, de így is meg tudtam vizsgálni, hogy mennyit számít, ha csak az alap órajelet és mennyit, ha a CPU és memória órajelet is emelem.

A linuxos esetet leszámítva figyeltem a CPU terhelést és annak eloszlását a CPU magok között. Ez két dolog miatt érdekes. Egyrészt lehet következtetni, hogy a turbo aktiválódhatott-e, másrészt hogy a +2 magot kihasználja-e az adott program.

Fogyasztás

Megmértem a gép fogyasztását. Ugyan a Somogyi EM01 nem éppen a legprecízebb szerkezet, de összehasonlításra tökéletes. Az üresjárati fogyasztást túlságosan nagynak találhatjátok első ránézésre. A GTS450 nem fogyaszt sokat, de már elgondolkoztam, hogy a merevlemezek számát redukálni kellene.

Az alap órajeles blokkban látható, hogy az X6 terhelés mellett kevesebbet eszik, mint az X4. Az is igaz, hogy ugyan a 920-at 125W-os osztályba sorolta az AMD nem fogyaszt radikálisan többet. A Turbo Core jól látható, hogy 0.2V-ot ad pluszban a CPU-nak. Mint már írtam meglepett, hogy többet eszik a gép félig terhelve, mint teljes terhelés mellett, ami az extra feszültség miatt van.

Érdekes, látni a különbséget a két 3.4GHz-es beállítás között, pedig nem emeltem meg a RAM feszültségét. Ezt a memória és az azt vezérlő áramkörök diszipálják el. 3.5GHz-en szerintem nagyjából 125W-ot eszik a processzor, ami a HR01-nek nem okozhat gondot. Kár, hogy nem lehet a NB szorzóját külön állítani...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.