2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium II és társai

90-es évek végén megjelent processzorok csatája. Már akkor is feltettük az örök kérdést: AMD vagy Intel?

[ ÚJ TESZT ]

Értékelés

Platformok

Egy nem teljesen objekív értékelést tudok csak adni. A különböző platformok más-más gondja-baja volt.

A Socket 7 hardveresen faék egyszerűségű, de egy lerakatnyi jumper van rajta. Ha egyszer sikerült beállítani, akkor a hardver már nem okoz gondot, de a Windows driverek igen. Szerencsére a K6 topicban segítőkész és tapasztalt emberek vannak. Két napi driver install-uninstall-reinstall után bevallom kezdtem morcos lenni.

A Slot A felüdülés volt a Socket 7 után. Csak egy hibás AGP állta az utamat és a tuning sem sikerült valami fényesen. Pontosabban 800-ig tudtam húzni az AGP hibás Abit deszkában, de az Asus, amiben rendben ment a Geforce, csak 700-ig engedett el, oda is redukált RAM órajellel. Egy jobb platformmal előrébb is végezhetett volna. kár, hogy nincs Nforce 2-es alaplap Athlon Classic processzorhoz.

A BX alapú Slot 1 vitte a pálmát. Az Intel nagyon jó chipsetet alkotott, az Asus pedig egy igazi tuninglapot épített köré. A névleges órajelhez képest másfélszeres sebességen is vígan szaladt. Mindössze két apró negatívumot tudnék megemlíteni. Az első az új ára, anno vagyonokat kértek el érte. A második az, hogy a CPU Slot közel van az AGP porthoz, ezért minden processzor cserénél a videokártyát is ki kellett vennem. Az utóbbi nem nagy gond, nem hiszem, hogy sokan cserélgetnek processzort napi szinten.

Processzorok

A központi egységek feladattól függően teljesítettek jól vagy rosszul. A nagy ugrások miatt inkább pár szempont alapján vetném össze az ellenfeleket. Erősen magán vélemény, de megpróbálom megindokolni az érzéseim, ha tudom.

Talán először a generációváltást venném elő:

Az Intel ötödik és hatodik generációja között két jelentős különbség van, ha szoftver oldalról nézzük. Az első a sokkal erősebb FPU. Jól látható, hogy a kiherélt L2 nélküli Celeron integerben nem erősebb az MMX-nél, de ahol számolni kell előre tör. A második az L2 cache. Ahol van L2 (PII, Celeron 300A), a teljesítmény brutálisan megugrik. A Pentium 2 (Deschutes) és 3 (Katmai) közötti különbség (SSE) gyakorlatilag 1-2 esetben érezhető, szerintem nem volt jogos az új generációra utaló elnevezés. A Coppermine érdemelte volna meg az új nevet.

Az AMD nagyon belehúzott az új processzorával. A K7-el egy versenyképes architektúrát sikerült megalkotni, ami éveken keresztül hűen szolgált. Amíg nem érkezett meg az Athlon, a K6 (főként L2 gyorsítótárral) több-kevesebb sikerrel vette fel a harcot a kékekkel. Ha a platform árat nézzük, akkor inkább többel. A történelem ismétli magát. Az AMD jelenleg megint csak az alsóbb kategóriákban versenyképes, ahol ár/teljesítményben jó.

A VIA Cyrix inkább érdekes, mint jó. Nem értem, hogy egy drága lapba ki vett ilyen olcsó processzort. 700MHz-en sem éri el a 450-es PII teljesítményét, a Mendocino Celeron is simán leveri. A marketingesek itt is alkottak, ugyanis semmi köze sincs az eredeti Cyrix procikhoz, mégis szerepeltették a nevében. Mindenesetre csinos kis darab...

Érdemes megnézni, hogy mit jelent az L2 cache:

Az AMD K6 második és harmadik szériája között a méretes L2 jelenti a különbséget. Ugyanez igaz az első és második szériás Celeronokra. Az Intel nagyon szépen szegmentálta a processzorait nem csak az L2, hanem az FSB sebességével is. Az első Celeron borzalmas teljesítményt nyújt. L2 nélkül a PII mag szenved. Tovább nehezíti a helyzetét a lassú, 66MHz-es FSB. A 300A már másik világ. Hasonlóan, mint a későbbi Coppermine a processzor órajelén fut az L2 cache, igaz csak 128k. (A PII 512k-vel rendelkezik.) Ez a kis módosítás elég, hogy lépést tudjon tartani az azonos órajelű PII, sőt Pentium 3 Katmai procikkal. A cache azonban nem minden, a 566-os Coppermine-128 magos Celeron nem mutat fel hasonlóan kiegyensúlyozott teljesítményt. Ennek oka, hogy egy szint felett már az FSB sebessége a korlát. Hiába tudtam feltuningolni 900MHz-re az azonos órajelű 600E csúnyán elveri.

Mondd! Te kit választanál?

Azzal kezdeném, hogy mit nem: A VIA szimplán nevetséges. Az első de-Celeron kiérdemelte a becenevét, harmatgyenge. A Katmai P3-mat alulról a P2-C300A, felülről a K7-Coppermive dupla páros üti agyon. Az 566-os Celeron nem valami kiegyensúlyozott és a megjelenési ideje is kizárja.

A maradékból hármat emelnék ki. Annó, akinek megfelelő Socket 7 alaplapja volt olcsó továbblépést jelentett a K6-III. Akinek teljesen le kellett cserélni a RAM-alaplap-processzor triót, az a Celeron 300A-val járt a legjobban. Én anno egy Abit BH6-al párosítottam és használtam hosszú ideig. A harmadik a Coppermine 600E, ami az abszolút király. természetesen akkoriban az ára is az volt és ezért sokan vettek K7-et, de ha már egyszer vállakozik... Én vállakozok és egy házilag barkácsolt NAS-ba fogom beépíteni.

Ha idáig eljutottál köszönöm a figyelmed és megkérnélek, hogy ha hibát találtál szólj, ne maradjon a cikkben.

Azóta történt

  • Minimax PC-t tízezerből

    Eredetileg egy retro party-ra akartam összerakni egy gépet. A játék kimaradt, de a gép kijött 10-ből.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.