2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium II és társai

90-es évek végén megjelent processzorok csatája. Már akkor is feltettük az örök kérdést: AMD vagy Intel?

[ ÚJ TESZT ]

Linuxos eredmények

A grafikonokon a teljesítmény fentről lefelé csökken, az egyes gyártókat pedig eltérő színekkel jelöltem. Három csoportra lehet osztani a processzorokat. Az élbolyba a K7, a két hatszázas Pentium 3 és talán a tuningolt Celeron 566 tartozik. Őket üldözi a 450 MHz-es csoport, majd leszakadva a 300-as tábor. A VIA Cyrix kicsit csoporton kívüliként hol ide, hol oda csapódik. Érdemes figyelni a két 300-as Celeron eredményeit.

Linux alatti tesztek

Az apache nagyon szereti a gyors memóriát és a méretes gyors cache-t. Ahogy a többi tesztben is a tuningolt Coppermine P3 vezet, de alap órajelen is szépen lehagyja Katmai magos testvérét. Alap órajelen a K7 is nagyon szépen teljesít. A K6-III méretes L2 gyorsítótárnak köszönhetően a felhúzott majd kétszer gyorsabban futó 566-os Celeronnal van egy szinten. Negatív példaként lehet említeneni az első szériás L2 nélküli de-celeront, amit még a sima MMX is lenyom.

apache

apache [tranzakció/másodperc]

Az adatbázis teszt már kicsit más tészta. A procik majdnem tökéletesen az órajelük alapján álltak be a tornasorba. Kivételt csak a VIA képez, mint az előző tesztben is 700MHz-en kb. a 450-esek teljesítményét hozta. Az MMX utolérte a Pentium 2-őt, a C300, pedig ismét lemaradt.

mysql

mysql [perc:másodperc]

A kernel fordítás zárja az integer teszteket és erősíti meg az eddigi eredményeket. A VIA különcködik, a Covingtont pedig még az MMX is lenyomja. A K6-III megint felveszi a harcot még a hármas szériás Pentiumokkal is, hála a nagy és gyors L2 cache-nek hála. Most nézem, hogy még nem említettem a régi favoritot. A második szériás (C300A) Celeron könnyedén tartja a lépést az azonos órajelű Pentium kettesekkel, sőt párszor meg is alázza azokat. Az Intel marketingesei ugyan nagyon reklámozták a Katmai Pentium hármasokat, de a magasabb órajelen kívül semmi előnyük sincs az elődeikkel szemben.

kernel

kernel fordítás [perc:másodperc]

A videó kódolás 2000 körül kezdett felfutni, amikor a tesztalanyok a fénykorukat élték. A DVD-k ára leesett és végre elérhető áron lehetett olyan processzort venni, ami nem napokig kódolta a filmet. TV-ből is simán lehetett adást rögtön mpeg2-be, majd később mpeg4-be kódolni. Mencoder alatt a K6-ok egy szintet estek az eddigi tesztekhez viszonyítva, maximum a Pentium II alapú Intelekkel tudják tartani a versenyt. Ebben nagyban segíti őket a 3DNow!, de a P3-nál bevezetett SSE ellen ez már kevés. A K7 három utas FPU egysége viszont brutális, az AMD-nek végre lebegőpontos számításokban is sikerült utolérni az azonos sebességű Intel CPU-kat. A két (5. vs 6) generáció közötti FPU fejlesztés meghozta az eredményét, a Celeron 300 maga mögé utasította az MMX-et és a VIA-t.

mencoder

mencoder DVD -> DIVX5 kódolás [perc:másodperc]

Az mplayerben, mintha nem lenne SSE optimalizáció. A VIA helyezése arra utal, hogy a dekódolás sokkal kevésbé támaszkodik az FPU-ra. Erre utal a C300 és az MMX közötti csupán pár százalékos különbség is. A K7 ismét nagyon szépen teljesít, ami viszont meglepett az a tuningolt második generációs Celeron (300A) helyezése. Úgy néz ki, hogy a teszt szereti a gyors L2 cache-t.

mplayer

mplayer avi lejátszás [CPU terhelés %]

A SuperPI-t a futtatásánál valami kézi optimalizációt emleget. Egyre jobban meg vagyok győződve, hogy ez kimondottan Intel optimalizációt jelent. A K7 most először maradt le, de hasonlóan az összes nem Intel maga alatt teljesített. A tuningolt K6-III+ is csak a középmezőnybe fért bele. Attól félek, hogy ez lesz jellemző Windows alatt is...

SuperPI

SuperPI [perc:másodperc]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Minimax PC-t tízezerből

    Eredetileg egy retro party-ra akartam összerakni egy gépet. A játék kimaradt, de a gép kijött 10-ből.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.