2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium II és társai

90-es évek végén megjelent processzorok csatája. Már akkor is feltettük az örök kérdést: AMD vagy Intel?

[ ÚJ TESZT ]

Windows eredmények

A komolyabb linuxos progik után megpróbáltam előásni régi játékokat a teszteléshez. Beizzítottam a Geforce4-et és irtottam az ellent szorgalmasan. Szerencsére találtam elég szabadon letölthető a demót, amik teszteléshez tökéletesen megfeleltek. Kicsit túlságosan sikerült belemelegedni a tesztelésbe és heveny vásárlás lett belőle. Nem került vagyonokba, már fillérekért lehet régi játékokat venni és így teljesen legálisan játszhatok. Az sem hátrány, hogy bármilyen pár éves gépen szaggatás nélkül futnak maximum grafikán és linux alá sem kell küzdeni a telepítéssel.

A 3DMark-ot bár nem szeretem bevetettem. Ez a teszt arra tökéletes, hogy kiderüljön az esetleges GPU limit. Mint láthatjátok ilyenről itt szó sincs, az eredmény szinte csak a processzortól függ. A K6-ok leszorultak a paletta második felébe, a K7 viszont szépen besorol a 600-as mezőnybe. Ahogy már írtam érdemes figyelni a két Slot1 Celeron viszonyát. Csak 128kb Cache van közöttük, ami több, mint 50%-ot jelent teljesítményben.

3DMark 2001 [3DMarks]

A winrar eredményeket csak azért tettem be, mert abszolút nem találok rá magyarázatot. Nem lehet merevlemez, vagy VGA driver. Ugyanazokat a memória modulokat használtam. Szimplán valami fals. Ha valaki tudja a magyarázatot írja meg.

winrar benchmark [kb/s]

Évek óta nem játszottam Unreal Tournamentet. Kellett egy kis idő, mire ismét belerázódtam, de tetszett a pörgős, gyors hentelés. DirectX renderert választottam, minden hiba nélkül szépen futott a turbine pálya. A K6-ok csak a Celeronok és 450 alatti PII-ők ellen voltak versenyben. A K7 viszont a konkurencia nyomában lohol. A VIA teljesítménye szódával elmegy, de nem fergeteges.

Unreal Tournament [fps]

OpenGL tesztnek a Quake 3-at választottam. A játék éhezik a memória sávszélességre, amit a magas FSB és integrált L2 cache hoz. Erre két példát tudok mondani. Az első a Coppermine Celeron gyenge eredménye; hiába erős a processzor, ha alacsony az FSB. A második a K7 tuningolt eredménye, ugyanis a gyorsulás elhanyagolható hála a tuning miatt lassuló (133 -> 117MHz) memóriának.

Quake 3 [fps]

A Warcraft 3 azért került a tesztek közé, mert nem találom az egyik Diablo 2 install CD-met. Az eredmények nagyjából rendben vannak, talán a K6-III szerepelhetett volna jobban. A játék még a leglassabb gépen is normálisan futott, de a grafikonon látható, hogy az L2 cache-el hatalmasat dob a sebességen.

Warcraft [fps]

Utolsó tesztként bepattantam egy Porsche 911-be és csapattam egy egészségeset. A rendőrök ellen legjobban az vált be, ha valamelyik vetélytársat belöktem eléjük. A K7 alul teljesített, valószínűleg a játék támogatja az SSE kiterjesztést. Az L2 cache itt is kötelező. A 450-re tuningolt Celeron 300 az alap órajeles utódjával (C300A) teljesített egy szinten, ami 50% különbség, pedig csak 128k on die L2 cache a különbség.

Need for Hot pursuit 2 [fps]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Minimax PC-t tízezerből

    Eredetileg egy retro party-ra akartam összerakni egy gépet. A játék kimaradt, de a gép kijött 10-ből.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.