2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Packard Bell - Átlagos mindenes

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Költséghatékony multimédiás mindenes i5 processzorral

[ ÚJ TESZT ]

Benyomások:

Az első bekapcsolás után, bő 10 perc alatt fent van a 64 bites Windows 7. Következő 20 perc a Windows Update - nak kell, lefrissíti magát, és használatba vehető.
Plusz feladatként említem meg a regisztrációt, és a helyreállító lemezek elkészítését, viszont ez nem kevés, de megéri a befektetett időt, véleményem szerint.

A LED –es, fényes kijelző 1366x768 HD felbontáson üzemel, 9 fokozatban tudjuk állítani a fényerőt, betekintési szögek átlagosak, mint említettem a kijelzőt teljesen nem tudjuk kinyitni.

Adatkommunikáció terén hozza a majdnem elvártakat, n-es wlan csatlakozás megtalálható a készülékben, és akiknek csak vezetékes hálózati elérése van, annak ott a gigabites csatlakozó kiépítve. Bluetooth sajnos nincs, opcionális, ezt vagy egy usb stickes verzióval, (ilyenkor jön jól a 4 db usb port), vagy beépítjük a készülék aljába, a gyári helyére.

Akkumulátor, 4400 mAh, 6cellás akkumulátor a szabvány tartozék. Ezzel normális, átlagos felhasználás mellett könnyedén lehetett hozni a majd 3,5 órát, viszont mikor elkezdtünk filmet nézni szépen lecsökken 2 óra közelébe, és ha netalán elkezdtünk számolni, és a processzort befogtuk rendesen a vga kártyával együtt, akkor már bő 1 órával kell beérnünk.

Zaj, melegedés. Szerencsére elég csendesen teszi a dolgát a ventilátor, nagyobb teljesítménynél (renderelés) viszont már észrevehető, és folyamatos hangot ad, de hangja így sem zavaró.
Melegedés, a billentyűzet bal alsó részén tapasztalható.

VGA kártya, elmondhatjuk, hogy talán a legolcsóbb DX11, új generációs ATI mobility megoldás lenne. Nem egy gamer kártya, mert sajnos 64 bites memória busz szélességgel, és a lassabb DDR3 lapkákkal szerelték. 80 Stream processzorral, és 8 textúrázó egységgel kell gazdálkodni, ami ugye elsőre szegényesnek tűnik. Viszont, azért akad előnye is, alacsony fogyasztás (13W), hála a 40nm technológiának köszönhetően, fejlettebb videó dekóder rész, HD audiót kezel a HDMI csatlakozón, illetve támogatja az ATI Eyefinity technológiát is (4kijelző összefűzése), ezek bizony ismerősömnek a családi filmek vágásánál jól fognak jönni.

Következő kérdés persze a játék lesz, mert mindenkit inkább az érdekel. Kettő demót próbáltam ki, Call of Juarez Benchmark ~15-18 fps, élvezhetetlen volt. Resident Evil 5 Benchmark Utility ~22-30 fps, ez már elviselhetőbb volt. Játékok alacsony grafikai részletességgel játszhatóan futnak a kijelző natív felbontásában (1366 x 768), de egy rákapcsolt külső kijelzőn, nagyobb felbontásnál már halál volt. A Grid pld. nagyon jól el volt, de a CoD4 csak tényleg alacsony részletesség mellett volt játszható. A YouTube-n nagyon sok videó található erre a kártyára, játékfutatás közben, mindenféle konfiguráció mellett.
Beépített hangszórók, semmi különlegesség, szólnak.

Processzor, itt volt a dilemma, hogy i3 vagy i5 modell legyen, hálaistennek volt több készülék kéznél, és sikerült az Everesttel összehasonlítani a készülékeket. Nagyon sokáig a Sony legkisebb i3 processzorral szerelt modellje volt kinézve, ami ugyanezt a videokártyát használja (VPCEB1E1E/WI). Sikerült az előző szériából egy Packard Bell T65 T6600 processzorral szerelt gépet, és az i3 miatt egy Acer 5741G modellt letesztelni, plusz kéznél volt még a Samsung R580 modell i5 processzorral szerelve. Végül is az ár, és az ezért kapott teljesítmény döntött a TJ75 mellett, egy kicsivel drágább, mint a Sony, viszont jobb processzorral szerelt gépet kapott, két év garanciával ugyancsak.

Szoftveres fronton sincs szégyenkezni valója a gyártónak. Természetesen megkapjuk a 30-60-90 napos szokásos demó verziókat, Nortontól, Microsofttól, vagy az ingyenes Google termékeket. Mindenki eldönti, hogy szüksége van-e rá egyáltalán. Ellenben azért vannak használható programok is mellékelve, mint a Microsoft Works, vagy az Adobe Photoshop Elements 7, plusz egy my Backup nevezetű program, ami viszonylag használható archiváló program.

Összegezve:

Egy hétköznapi mindenes, multimédiás célokra, semmi különlegesség, de amire kellett, a célkitűzésnek tökéletesen megfelelt.

Pro/Kontra

+ ár/érték arány
+ processzor teljesítmény
+ összerakás minősége
+ hozzá adott szoftverek

- bluetooth hiánya
- E-SATA hiánya
- fényes felületek
- az Express-Card hiánya

Linkek:

Packard Bell
Packard Bell szoftverek

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.