2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Szeretet szervíz

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogyan lehet életreszóló a boldogság? Mindenki tartós házasságot, ~barátságot szeretne, mégis találkozunk...

[ ÚJ TESZT ]

Hogyan lehet életreszóló a boldogság?

Mindenki tartós házasságot, ~barátságot szeretne, mégis találkozunk csalódott, összetört szívű emberekkel ..még itt a logout-on is. (Sajnos a barátaim között sem ritka a válás.)

Tudjuk, hogy a boldogság nem fán terem, sem nem sültgalambként száll hozzánk. De azt talán kevesebben tudatosítjuk, hogy a kapcsolataink elsősorban tőlünk függnek. Úgy alakítjuk őket, ...mint egy virágoskertet. Ha ápoljuk, egyre szebb és szebb lesz, de, ha elhanyagoljuk, előnyomulnak benne a gyomok.

Írásommal azoknak szeretnék segíteni, akik olyan fontosnak tartják a kapcsolataikat, hogy némi áldozathozatalra is képesek érte. Cikkem alapjául Brian Tracy How To Stay In Love Forever? című előadása szolgált, amit nagy vonalakban most megosztok veletek -helyenként a saját véleményemmel tarkítva.:)

A boldog emberek mindig nagymesterei a kapcsolat-teremtésnek és ~ápolásnak.

Szerencsére ez a művészet mindenki számára elsajátítható, vagyis az életreszóló boldogság kapui tárva-nyitva állnak. :) Egy "kis" akarással (idő és energia bedobással) valamint sok-sok gyakorlással bárki mestere lehet a szeretetben-maradás abc-jének.

Véleményem szerint a következő ötletek és jótanácsok megjegyzésre is méltók, úgyhogy érdemes előhúzni egy kis jegyzetfüzetet, hogy könnyebb legyen az emlékezés. Az ismeretszerzés után pedig adott esetben a vérré-vált jószokasok garantálják majd a boldog jövőt. :)

1. A hosszan tartó boldogság felé vezető út első legfontosabb lépése az egymás iránti
TELJES ELKÖTELEZETTSÉG

Egy totális elkötelezettség mellett szóba sem jöhet a válás, ...teljesen elképzelhetetlen az egymástól való elszakadás, vagy akárcsak a titoktartás is. Az egymás iránti teljes elkötelezettség azt is jelenti, hogy a felek a legjobb barátok lesznek egymás számára. Az igazi legjobb barátok 100%-osan elkötelezettek egymás felé. Igen, ez veszélyesnek hangzik, de valójában "csak" elhatározás kérdése...egy óriási döntéshozatalé. Ez a kiindulásipont, ez a kezdet. De egy ilyen elhatározás még egy megromlott kapcsolatban is valódi fordulópontot hozhat. (A kapcsolatunk mélységéűl is szolgálhat a "legjobb-barát-teszt".)

2. A második legfontosabb dolog az
ŐSZINTESÉG ÉS A NYITOTT KOMMUNIKÁCIÓ.

Soha nem szabad elvárni a másiktól, hogy gondolatolvasó legyen. Szokásunkká kell tennünk, hogy rendszeresen, őszintén és részletesen beszéljünk egymással a dolgainkról, gondolatainkról, látásunkról. Mivel a bizalmat könnyebb megőrízni, mint az elvesztettet visszanyerni, ezért mindennél jobban kell vigyáznunk arra, hogy a másik bizalma meg ne rendüljön bennünk. De, ha ez mégis megtörtént, mihamarabb orvosolni kell a szitut, ....vennünk kell a fáradtságot, hogy kioperáljuk a sérelmet vagy csalódást, ezt az elsőszámú kapcsolat-gyilkost. Ne legyenek titkaink egymás előtt!

Nagyon fontos az időzítés is. Nem mindegy, hogy mikor osztjuk meg a társunkkal a fontos gondolatainkat. Ki kell várni, hogy ő is olyan állapotban legyen, amikor teljesen oda tud ránk figyelni és így jobban meg tud érteni. A legnagyobb elfoglaltsága közepette vagy fáradtsága tetőpontján nem tanácsos olyan beszélgetésbe kezdeni, ami koncentrációt igényel.

3. KÉRÉS

Ha szükségünk van valamire, bátran kérjük. :)
Ne féljünk kérni! Némelyek szégyenlősek még kérdezni is. Lehet, hogy valaki nem tartja magát méltónak arra, hogy kérjen...pedig evvel sok félreértés elkerülhető.

Tehát akár fizikai segítségre, akár érzelmi támogatásra van szükségünk, mondjuk el a problémánkat és bátran kérjünk. (...természetesen csak finoman és udvariasan.:)

4. ELFOGADÁS

A KÜLÖNBÖZŐSÉGEINKET EL KELL FOGADNUNK.

Minden ember különlegesen egyedi, olyan, akiből nincs még egy a világon. Te is ilyen vagy. :) Még büszke is lehetsz arra, ha valami pozitívumban különbözöl a többiektől. :)
A kapcsolatokban az szokott lenni az egyik legfőbb hiba, hogy az egyik (vagy mindkét) fél meg akarja változtatni a másikat....pl ugyanolyan kockafejűre. :) Úgy kell elfogadnunk a társunkat, ahogy van. Szőröstől-bőröstől.... :) Tudnunk kell, hogy az emberek alapvetően nem szoktak megváltozni. Az a legjobb, ha ezt korán (időben) fölismerjük. Ha valaki mégis megváltozik, az nem átgyúrással, erőszakkal vagy manipulációval történik...úgyhogy ilyesmivel ne is próbálkozzunk.

5. POZITÍV ELVÁRÁS

MINDIG A LEGJOBB ELVÁRÁSSAL LEGYÜNK EGYMÁS FELÉ
Soha ne feltételezzünk semmi rosszat egymásról!! Még akkor sem, ha a látszat azt mutatja. A látszat csalhat. Amint felmerül valami félreértés vagy gyanú, legjobb, ha azt hamar tisztázzuk. (Ne gyűjtögessük össze a kapott sérelmeinket, mert eldeformálódhat a jellemünk. Bizalmatlan, gyanusítgató, rosszindulatú személlyé válhatunk.)

6. BÁTORÍTÁS.
SZÜNTELENÜL ÉS FOLYAMATOSAN KELL BÁTORÍTANUNK EGYMÁST.
Mindenkivel előfordulhat, hogy egyik nap kedvetlenül ébred, vagy valami nem úgy sikerül neki, ahogy azt tervezte. Egy jóbarátnak mindig késznek kell lennie arra, hogy a másikat fölemelje, fölüdítse...--hát még a legjobb barátnak! :) [B]Az a dolgunk, hogy erősítsük és bátorítsuk egymást...méghozzá egy életen át.[/B] Ha ezt a nemes feladatot célként tudatosítjuk magunkban, akkor gyorsabban át tudjuk segíteni egymást a hullámvölgyeken. Erre lélekben föl kell készülnünk, ezt is el kell határoznunk.

Egymás (föl)építése a legszebb és legnemesebb feladat. A másik esetleges hibáit vagy bukásait távlatokból kell látnunk és láttatnunk, a problémákban pedig mindig a jót (pl az értékes tanulságot) kell keresnünk. Fontos, hogy gyakran emlékeztessük egymást az erősségeinkre, kiválóságainkra, ügyességünkre.. stb Az égvilágon senki mást nem is érdekel annyira az előmenetelünk, mint azt, aki a legközelebb áll hozzánk. Úgyhogy saját kezünkbe kell venni a dolgokat és keresnünk kell az alkalmat a másik személyiségének erősítésére. Úgy kell tekinteni magunkat, mint akinek egy életen át szóló feladata a másik bátorítása.

7. FIGYELMES MEGHALLGATÁS

FIGYELMES HALLGATÓVÁ KELL VÁLNUNK
Ez által teremthetünk a leggyorsabban barátokat is, mert ez a legrövidebb útja-módja a két ember közötti híd építésének --bármilyen problémáról vagy bármilyen körülményről legyen is szó.
Jó hír, hogy ennek aranyszabályai is mindenki számára könnyen követhetők.
(Kicsit hasonlókról írt 3psilon is

a)
Lehetőleg megszakítás nélkül, zavartalanul és nagyon figyelmesen hallgassunk.
Ha jól odafigyelünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a partnerünk jól fogja érezni magát, mert látja, hogy sokra tartjuk. (Emlékezzünk arra, hogy milyen nagyon figyelmesek voltunk a megismerkedésünk első időszakában? :))

b)
A másik beszéde után hagyjunk egy kis "hatás"szünetet . Ha hallgatunk mielőtt megszólalnánk és hagyjuk, hogy csönd legyen --ahelyett, hogy azonnal a saját véleményünkkel rukkolnánk elő, akkor még nyilvánvalóbbá tesszük az odaadó figyelmünket, - és evvel a nem kis önfegyelemmel nagymértékben előmozdítjuk partnerünk önértékelését.

c)
Soha ne feltételezzük azt, hogy pontosan értjük azt, amit a másik mondani akart. Ehelyett mindig kérdezzünk vissza Pl.: "Ezt hogy érted?" ...evvel is erősítve az egymás iránti bizalmat. (Valószínű, hogy a másik még részletesebben el fogja mondani, hogy hogyan és mit is érez, jeléűl annak, hogy megbízik bennünk.:)

d)
Végül, ha a saját szavainkkal is megfogalmazzuk a hallottakat, tutira bizonyítjuk, hogy megértettük a másikat. Ez a koronája a figyelmes hallgatásnak.

8. MEGÉRTÉS

ELŐSZÖR NEKEM KELL MEGÉRTENI A MÁSIKAT
A legtöbb ember azt akarja, hogy őt hallgassák (értsék) meg először, de ezt fordítva kell csinálni. :) Engedni kell, hogy először a másik beszéljen. Látható meglepődést vált ki ez a kis lovagiasság, de megéri, mert ez is szeretet-növelő. :) Az udvariasság és előzékenység minden barátságra is nagyon pozitívan hat. :)

9. JÓZAN SZTENDERDjeink legyenek.
Vagyis nem járhatunk a fellegekben. Nem lehetnek irracionális, elérhetetlen elképzeléseink, hiszen mi magunk sem vagyunk tökéletesek. Senki sem az :) Ha "szőröstől-bőröstől" elfogadjuk egymást és elsősorban a másik jó tulajdonságaira fókuszálunk, akkor megint egy újabb lépéssel kerülünk közelebb az életreszóló boldogsághoz. :)

10. TUDATOS ÉPÍTÉS
Volt már arról szó, hogy minden adandó alkalommal azon kell fáradoznunk, hogy A MÁSIK ÖNBIZALMÁT ÉPÍTSÜK. Mindannyian fontosnak szeretnénk érezni magunkat. A pszichológusok szerint minden, amit mondunk és teszünk, valami módon vagy építi vagy rombolja a másik önbizalmát.

A következő 5 egyszerű gesztussal garantáltan növelhetjük a társunk önbizalmát :

1) Az ELFOGADÁS biztonságérzetet,
2) Az OPTIMISTA, POZITÍV HOZZÁÁLLÁS reményt és örömöt,
3) A GYAKORI ELISMERÉS hálásságot hoz.
4) A TISZTELET tiszteletet szül.
5) A DÍCSÉRET elégedettséget eredményez.
(Ne fukarkodjunk hát a "KÖSZÖNÖM!" kimondásával. :) ..és dícsérjük meg egymást, amikor csak lehet! (Nincs nagyobb jutalom, mint egy nagy nyilvánosság előtti dícséret.
Ez az egyik legerőteljesebb önbizalom növelő.

11. SOHA NE MENJEN LE A NAP A HARAGUNKON

SOHA NE MENJÜNK ALUDNI HARAGGAL! A problémák tisztázására talán a konyha a legalkalmasabb hely...messze a hálószobától. A vita helye ne a hálószoba legyen. Arra is gondoljunk, hogy a nap végére mindegyikünk fáradt (az is lehet, hogy ingerült)....könnyebben irritálható. Föl kell tenni magunkban a kérdést, hogy : MI AZ, AMI LÉNYEGES? Ugyanis gyakran jelentéktelen dolgokon és nem jól időzítve vitázunk. MI A LEGFONTOSABB MOST? A szeretet? Béke? Boldogság? Harmónia? stb.. Szóval a pillanatnyi téma vitája megér-e annyit, hogy fölboruljon a családi nyugalom? (Ez persze nem azt jelenti, hogy soha ne beszéljünk vitás kérdésekről, csak ezt ne estére időzítsük.)

12. IDEÁLISNAK LÁSSUK egymást. :) Mindig úgy gondoljunk a másikra, mint, aki a lehető legkedvesebb, legfigyelmesebb, legmegértőbb, ...előzékeny, udvarias, stb személy .., mert ezt ő is észreveszi majd, ami arra ösztönzi, hogy olyan is legyen. :)
Úgy lássuk őt, mint, akibe kezdetben beleszerettünk.. Ez a "terápia" sokakat kisegített már, ...olyanokat is, akik válófélben voltak. (Pl az egyik hölgy azt mondta, hogy amióta ezt gyakorolja, azóta az a személy, akitől el akart válni szinte elillant, az a személy viszont, akibe beleszeretett anno, egyre többször előtűnt. :)

13. LEGFONTOSABB "ÜGYFÉL"KÉNT TEKINTSÜNK egymásra.
Ha egy fontos ügyfelünkkel tárgyalunk (különösen, ha az a másik nemből való), akkor általában a legjobb oldalunkat mutatjuk. :) Ezt kell tennünk egymással is. Úgy kell kezelnünk egymást, mintha a legeslegfontosabb személy lenne az életünkben, merthogy valójában az is..

14. EMLÉKEZZÜNK AZ ELSŐ SZERETET IDEJÉRE
Emlékezzünk a jegyességünkre, amikor olyan sokat együtt nevettünk, együtt tervezgettünk és végnélkül élveztük egymás jelenlétét. Ugyan sokan azt hiszik, hogy a romantika egy idő után elmúlik. De ez nem mindig igaz. :)
A házasság olyan kapcsolat lehet, mint a legjobb bor, ami az idővel egyre jobb és jobb lesz. Érettebb és édesebb. :) A kapcsolatunk minősége elárulja, hogy mennyit törődünk vele...mennyi időt és energiát áldozunk rá.

15. MEGBOCSÁJTÁS
Hamar és elsőként bocsássunk meg. A pszichológusok szerint a megbocsájtás az egyik alappillére az egészséges léleknek. A megbocsájtás szintén tanulható gyakorlat. Jó, ha ki tudjuk mondani egymásnak, hogy" Megbocsátok MINDENT, ami haragra ingerelt ... és azt "el is engedem" (vagyis nem ismétlgetem, nem hozom elő, nem rovom föl többé). Ez a saját szabadságunk kulcsa is. (Ez olyasmi, mint, a konyha-asztal..minden étkezés után letakarítjuk.:) A legfőbb célunk a szeretet legyen. Ez elengedhetetlen feltétele a hosszantartó boldogságnak.

16. BOCSÁNATKÉRÉS
Kivétel nélkül mindenki folyamatosan vétkezik, ezért mindig késznek kell lennünk a bocsánatkérésre is. Jó, ha a kicsi "vétkeinkért" is a lehető leghamarabb elnézést kérünk egymástól ..legalább egy "Bocs!" erejéig. Szintén jó szokás, ha azt mondjuk, hogy "Lehet, hogy tévedtem, nem ez az első eset". És ezzel le is van zárva a vita. :) Mindig inkább a jövőnkre kell gondolnunk, mint a pillanatnyi saját igazunk kicsikarására, ha hosszantartó jó kapcsolatot szeretnénk.

17. SEGÍTSÉGNYÚJTÁS
Az a legjobb, ha önként kínáljuk föl a segítségünket....még olyankor is, ha az nem is annyira szükséges. Manapság a nők legtöbbje eléggé kimerült. A kisgyermekes anyák nem alszanak eleget. Pl ha a férj néha felajánlja, hogy elviszi a gyerekeket pár órára, amíg a feleség zavartalanul alhat, az nem kis lökést ad a tartós boldogságukhoz.

18. JÁRTASSÁG A MÁSIK ÉRDEKLŐDÉSI-KÖRÉBEN
ISMERNÜNK KELL EGYMÁST. (A férfiak általában autókról, gazdaságról, politikáról és sportról szeretnek egymás között beszélgetni. A nőket általában a kapcsolatok, a kommunikáció, az emberek, az események és a divat érdekli.) Fontos, hogy ismerjük egymás érdeklődési körét, hobbiját, hogy amikor együtt vagyunk, szinte órákig tudjunk olyan dolgokról beszélgetni, amiben mindketten kompetensek vagyunk. Ahhoz, hogy mindig szeressünk együtt lenni és élvezzük is egymás társaságát, folyamatosan tájékozódnunk (tanulnunk) kell a másik érdeklődési-körében.

19. FELELŐSSÉGVÁLLALÁS
Egyértelmű frázisnak tűnik tán a következő mondat "Minden tettünkért mindig teljes felelősséggel tartozunk." De valójában ez az érettségünk fokmérője is. :)
"Egyszerűen" el kell fogadnom (tudatosítanom kell), hogy felelős vagyok a döntéseimért. Felelős Vagyok a Jövő(m)ért és nem blamálhatok másokat érte!
A felelősségvállalónak mindig egy láthatatlan ereje, hatalma és egyensúlya van. Amikor másokat hibáztatunk, olyankor lemondunk az erőnkről (a "hatalmunkról"), ami pont a felelősségvállalásban rejlik. Egy felelősségteljes ember soha nem másokat okol, sőt olykor-olykor még mások hibáit is magára vállaja. (!)

20. EGYÜTTÜTTES KIKAPCSOLÓDÁS
Rendszeresen és kellő időt kell szánnunk egymásra. Ahogy a növényeknek szükségük van a vízre és a napsütésre, ugyanúgy szükséges a párkapcsolatban is az egymással való törődés. Csak együtt kell lennünk.:) Ez fontosabb, mint hinnénk! Pl akárcsak egy autós-túra is nagyon jó hatású lehet a kapcsolatunkra. (...miközben jó, ha nem bömböl a háttérben a rádió, hanem a csöndet a beszélgetésünk tölti ki)

Mégha sokaknak kilátástalan is az évi vakáció, egy jól előre megtervezett kiadós nyaralás, ezerszer megtéríti a "kidobott" összeget, amit lemérhetünk a kapcsolatunk egészségességében. Ideális esetben háromhavonta három napi kiruccanást javasolnak a pszichológusok ahhoz, hogy jól karbantartsuk a házasságunkat, de ha ezt nem is sikerül elsőre elérni, a mindennapi esti séta egy ingyenes "terápia", ami nagyon hamar érezteti a jótékony hatását.

21. KÖZÖS CÉLKITŰZÉSEK

Végül nagyon fontos, hogy legyenek közös távlati céljaink, ...és ne csak a mindennapi teendőkön gondolkodjunk. Ezek még jobban összekovácsolnak, összetartanak bennünket.
Az se baj, ha ábrándozni kezdünk,.. sőt kifejezetten hasznos is lehet, ha gyermeki hittel -limitációt nem ismerve- eljátszunk a gondolattal, hogy mit szeretnénk elérni, hova szeretnénk eljutni, mit szeretnénk látni, "MI LENNE..?", ha korlátlan mennyiségű pénz állna a rendelkezésünkre. :) ..., mert ez a kis játék hozzásegít a közös céljaink kialakításában, sőt elérésében is.

*

Ez egy szakmai előadás nem szószerinti tolmácsolása volt. A szerzőről illik tudni, hogy világhírű, elismert szónok, ..,ami én nem vagyok ..és házasság-szakértő sem vagyok.

Mi a férjemmel együtt hallgattuk meg az előadást, és mindketten hasznosnak találtuk, mégha némely dolog nekünk sem volt új.
(Sőt azt is észrevettem, hogy másnaptól mindketten jobban igyekeztünk alkalmazni a hallottakat) De tudni kell, hogy ez olyasmi, amit életfogytiglan ismételni, tanulmányozni kell, ha azt akarjuk, hogy a vérünkké -a jellemünk részévé- váljon...mert sajnos az ember feledékeny.

*
Egész életre szóló boldogságot kívánok nektek is! :)

[OFF]Ha segített, légyszíves írd meg,...és az esetleges egyéb észrevételeidet se rejtsd véka alá :)/OFF] :)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.