2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Olcsó VGA-hűtés CPU hűtőből

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előzmények Mint az egy korábbi írásomból kiderül, volt itthon egy kallódó S462 CPU-hűtőm,...

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

Mint az egy korábbi írásomból kiderül, volt itthon egy kallódó S462 CPU-hűtőm, amit nem tudtam semmire sem használni, illetve egy Inno3D 7600GST kártyám aminek a hűtése az Inno3Dhez méltóan működött...


Ezért...

Úgy döntöttem, hogy hasznosítom a processzrhűtőt.Az ok sajnos nem csak az volt, hogy itt "árválkodott" már jóideje, hanem az , hogy nincs keret jelenleg Zalman VF700-ra.Ezután ha lenne sem kellene.Először hozzáillesztettem a bordát a kártyához, nagyszerű volt, mert így a memóriahűtő bordákat rendesen el tudtam helyezni:

Korábban a gyári hűtés miatt csak ilyen ferdén tudtam rárakni őket :

Az "új" hűtővel már normálisan állnak:


A borda

A bordát satuba fogtam és fúróval a korábban ceruzával megjelölt helyen elkezdtem fúrni:

Ezután a kártya gyári csavarjaival menetet csináltama kifúrt lyukakba.Nem valami elegáns, de a kis csavarok nem deformálódtak el, miközben menetet vájtak a bordába.

Ezután szemrevételeztem a kész művet. Tetszett amit láttam. :)

Beszerelés után jöhetett az izgulás: lesarkaztam-e vagy csak simán elfüstöl?

DE NEM!!

Bekapcsolás után a korábbi 49-50 fokos nyugalmi hőmérséklet helyett 42-43 fok fogadott. Nem valami lenyűgöző,de tudtam, hogy nem itt jön elő a hűtő "ereje". Elindítottam az ATITool 0.26 szőrös kockáját:a gyári hűtővel itt gyorsan 60 fokr emelkedett a GPU hőmérséklet, most lassan (5 perc) érte el az 53 fokot és onnan nem mozdult! Hurrá!!!

3DMark 05'

Korábban a gyári hűtővel egy 3DMarkot sem tudtam lefuttatni, még gyári órajelekkel sem! Ez jól mutatja a csodálatos Inno3D hűtés hatékonyságát. A sufnihűtővel viszont lefutott,és csak 45 fokot mutatott az ATITool a mérés végén! Nem tudom, hogy hihetek-e az eredménynek, hisz' tudom , az alkatrészekbe épített hőmérőchipekre hagyatkozni nem életbiztosítás. :) (Mellesleg 5474 pontot értem el az adataimnál lévő konfiggal)

Tuning

Végre lehetett húzni is kicsit a kártyát, anélkül hogy lefagyott volna pár másodperc után. A kártyát a gyári 500/700 helyett 610/730-on járattam, és lefuttattam ismét a 3DMark-ot: 339 ponttal lett több.Elég karcsú, de nem is vagyok otthon a tuning témában. Az érdekes inkább az, hogy a kártya 48 fokos volt a teszt végén.

Végül néhány kép:

A nyomorék gyári hűtő

A hőleadó felület "kicsit" különbözik

Beszerelve

Előzmények

  • Socket A, Te csodás!

    1999 közepén nagyot fordult a világ, és megszületett a XX. század legnagyobb találmánya...

  • Inno 3D 7600GST 256MB PCI-E

    2006.Dec.27-én jutottam a kártyához 30000ft-ért.Azért vettem ilyen kártyát mert AGP-ről...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.