Gasztronómia
Bruschetta
Olaszország a sztereotípia szerint a pasta, vagyis a tészta hazája. Itt minden megtalálsz, ami tészta, kezdve spagettitől a tortellinin át, gnocchi, penne, tagliatelle, farfalla, raviolin keresztül a pizzáig mindent. Persze hagyományosan olasz ízek közé sorolható a bazsalikom, rozmaring, paradicsom, olívaolaj, durva tengeri só, parmezán sajt.
Minestrone
Az olasz konyha, mint fogalom inkább a fenti alapanyagok használatát egyesítő gyűjtőnév, hiszen tartományonként más és más ízvilággal találkozhatunk. Például északon inkább vajjal főznek, míg délebbre olívaolajjal. Tengerparttal jócskán körbevett ország révén a halételeik is mérvadóak. Most jöjjön egy kis ízelítő abból, amit sikerült megkóstolnunk.
"egyszerű" halleves :)
Hirdetés
Éttermekben először egy kicsit bajban lehetünk ha nem ismerjük itt a szokásokat, azonban semmi vész, simán lehet variálni a fogásokat. Előétel az Antipasti. Itt megtalálhatsz mindenféle tengeri herkentyűt szószokkal, esetleg egyszerű salátákat, Prosciutto sonkát, Bruschetta-t (pirított kenyéren olívaolaj, vagy paradicsom) vagy mozzarellát paradicsommal, esetleg Carpaccio.
Lasagne alla Bolognese
Primi Di Carne, vagyis első fogás, amely kategórián belül van a tésztafélék zöme, amelyek nem tartalmaznak halat. Pomodoro a paradicsomszószt jelenti, az Al'arrabiata pedig szintén, csak csípősen. Lasagne alla Bolognese nevéből is kitalálható. Gorgonzolás gnocchi a kéksajtos nudli, Maccheroni al Quattro Formaggi a négysajtos makaróni, de ide tartozik a Minestrone leves is.
garnélarákos spagetti
Primi di Pesce az első fogás, amely halfélét tartalmaz. Például Spaghetti alle Vongole (kagylós spagetti), Tagliolini al Salmone e Zucchine (cukkinis lazacos szélesmetélt), Gnocchetti alle Capesante e Rucola (Rukkolás Szent Jakab kagyló gnocchival), Risotto alla Pescatora (tenger gyümölcsei rizottó), különféle hallevesek.
Tortellini Bolognese
Secondi di Pesce a második halétel, amelyek "komolyabb" ételnek tűnnek így egy fokkal drágábbak is lehetnek. Ezeket rendszerint polenta-val (puliszkával) szolgálják fel. Ilyen többek között a Calamari Fritti (tintahal karikák rántva), Sogliola al Ferri (nyelvhal grillezve), Filetto di Branzino Reale (roston sült tengeri sügér), Rombo al Forno (sült rombuszhal).
grillezett haltál
Secondi di Carne a tipikus éttermi húsételek, amelyet mi is jobban ismerhetünk. Filetto di Manzo al Ferri (grillezett marhasült), Petto di Pollo al Ferri con Patate (sült csirke hasábburgonyával), Cotoletta (rántott szelet). Sok ilyet nem ettünk, inkább a halételeket részesítettük előnyben.
Pizza Prosciutto
Pizza: nem kell bemutatni, millió féle változat van, mindenki evett már ilyet és mindenkinek megvan a kedvence belőle. Amit itt érdemes megkóstolni az a tök egyszerű Margherita (paradicsomszósz, mozzarella; egyes helyeken bazsalikommal), Prosciutto (paradicsomszósz, olasz sonka, mozzarella), Frutti di Mare (paradicsomszósz, mozzarella, tenger gyümölcsei), de mindenki nyugodtan a saját szája íze szerint válogasson. Ketchupot azért ne kérjetek rá.
Spaghetti alla Pomodoro
Dolce az édesség. Tiramisu és Panna Cotta kihagyhatatlan. Csak olyan helyen egyetek, ahol házilag készítik. (della casa) Belefutottunk olyan helyen, ahol egyszerű fagylaltként adták, de volt, hogy pohárban némi gyümölcsízzel tejhabot. Profiterol sem rossz, érdemes mindent megkóstolni.
kagylós tészta
Italokról annyit írnék, hogy neves olasz jó borral nem találkoztunk itt, ami kikérhető folyóborként. Egész palackkal meg nem ittunk meg, így nem mélyedtünk bele eme terület mélységeibe. Sörből van némi választék, a hazánkban ismertebb külföldi márkák megtalálhatók, csapoltként többnyire változó, de inkább ismeretlen (ami nem egyenlő a rosszal) ízvilággal találkoztam.
Viszont ami tuti kedvencem lett az ittlét alatt az az Aperol Spritz. Itt ittam először, és a kissé édesen keserű, narancsos beütéssel inkább ezt ittam, mint bort vagy sört. Koktélokat se hagyjátok ki!
polipos, garnélarákos, kagylós Fettuccine
Kávézásnak az olaszoknál nagy hagyománya van. Szinte minden étkezéskor kávéznak. Még este tízkor is felhörpintik a jó erős espressot is. Én nem vagyok nagy kávés, csak alkalmanként fogyasztom, de elképesztő sokféle-fajta koffeinbeviteli forrásuk van. És finomak is.
Panna Cotta
Amennyiben szeretnétek tájékozódni az árakról, itt egy átlagos éttermi étlap (1. oldal, 2. oldal), és egy parton lévő báré (1. oldal, 2. oldal).
Tiramisu
A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!