2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Nikon DSLR vagyok

Nem a Nikon készítette az első digitális tükörreflexes fényképezőgépet, de 15 éve ők dobták piacra az első jó árú, használható darabot.

[ ÚJ TESZT ]

Mit vegyek? - 2. rész

Számodra a D7000-es sorozat a legolcsóbb Nikon DSLR, ha 8 évvel ezelőtt vagy régebben szocializálódtál a DSLR világban, és nem szívesen adsz le a megszokásokból.

A D7000-es sorozat ajánlatos neked, ha:
- kell vázba épített fókuszmotor
- kell felső státusz LCD
- kell aránylag jól fogható váz
- közepes vagy nagyobb objektíveket is szoktál használni
- szereted fényképezés közben gombokkal megoldani a fontosabb beállításokat, LCD-s menü helyett
- ISO 6,400-ig nyugodtan akarsz fényképezni durva zaj nélkül
- két SD kártya foglalat kell
- 6 fps kell

A D7000 200 ezres árához képest a D7100 már 300 ezer forint, tehát erősen megfontolandó, hogy kell-e az új verzió. Legnagyobb fejlődés az érzékelőben volt, a 7100 kevesebb zajt produkál, mint elődje. Van még OLED kijelző, 51 AF pont, elhagyott aluláteresztő szűrő, és 1.3x crop mode. Utóbbi videózáshoz nem ajánlott, mert lágyítja a képet, fényképek készítésénél a szenzor egy részét használja a gép, így csak 16 megapixeles lehet a kép, cserébe 7 fps-t kapunk, és tovább növeli az effektív gyújtótávolságot a DX formátum 1.5x-ös „nagyítása” így már majdnem 2x-es lesz.

A D600-as sorozat a legolcsóbb full-frame (FX) érzékelős kamera, méretre pedig talán a legoptimálisabb. Full-frame hobbifotósoknak.

A D600-as sorozat ajánlatos neked, ha:
- a D7000-es sorozat már megfelelő lenne, de FX szenzort szeretnél a kicsivel kevesebb zajért, kisebb mélységélességért
- kicsivel nagyobb vázat szeretnél a jobb fogás érdekében

Jelenleg a D600 ára 450 ezer, a D610 ára 500 ezer forint körül mozog. Pár upgrade történt. Az újabb modell 6 fps-t tud az előd 5.5 értékével szemben. Megjelent a 3 fps sebességű csendes mód (elődben csak egyszeri volt), amikor a tükör lassabban mozog a halkabb működés érdekében.

A D800 a felbontás király. Full-frame profiknak is.

A D800 ajánlatos neked, ha:
- a legnagyobb elérhető felbontás kell (36 MP)
- elég a 4 fps teljes felbontáson

A D800 ára 650 ezer forintnál indul, aluláteresztő szűrő nélküli verziója - a D800E - nehezen beszerezhető, talán emiatt az itthoni ára jelenleg értelmezhetetlen. A tesztek alapján amúgy nem feltétlenül kell az E verzió, mert nagyon ritkán lehet kihozni belőle a kicsit élesebb és jobb felbontású képet, cserébe a moire veszély nagyobb.

A D4 a csúcskategória. Ha a gyorsaság és a presztízs számít.
A D4 a legjobb, legnagyobb (kivéve a felbontást), leggyorsabb.

A D4 ára itthon 1.7 millió forint. Érdemes lehet megvárni a D4s-t, ami 16 helyett 24 megapixelt, és hajszállal jobb fps-t (10.5) fog tudni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.