2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

myPhone 5300 Forte – strapanagyi

Egy újabb időseknek szánt myPhone járt a kezeim közt, amely ezúttal egyben strapamobil is.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, külsőségek

Bevezető, külsőségek

Akik olvasták már korábbi írásaimat, azok tudják, hogy a myPhone nevű lengyel márka több tagjáról közöltem már teszteket, melyek jelentős része a gyártó palettájának Simple Life szériájából, vagy közismertebb nevén „nagyimobiljairól” szól. A mai bejegyzésben szintén egy ilyen készülékről olvashatnak a kedves érdeklődők, azonban az 5300 Forte egy kis csavarral szándékszik kitűnni a nagyimobilok tömegéből. Ez a kis csavar nem más, mint a strapabírás következő szintre emelése, vagyis a készüléket felkészítették a por, az ütődések és korlátozott mértékben a beázás ellen is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, a készülék nem ér el túl magas szinteket a manapság egyre ismertebbé váló IP katonai szabványskálán, csupán egy hagyományos mobiltelefonhoz képest kínál nagyobb teherbírást.

A készülék a myPhone modellek esetén megszokott csomagolásban kapható, az átlagos méretű doboz a készülék mellett a töltő-headset-használati útmutató hármast találjuk. Az előlap a nagyimobilok közt hagyományos külső jegyekkel operálé, azaz a kijelző és a gomsor nagyjából egyharmad-kétharmad arányban oszlik el, a gombok jó nyomásponttal rendelkező, emberes felfestésű darabok, a minimális félreütési lehetőséget az egyes billentyűkön található perem hivatott csökkenteni. A méretes fekete keretben ülő megjelenítő a már szintén szokásossá vált monokróm kijelző, jellegzetes borostyánsárga háttérvilágítással. Ez alatt a myPhone felírat koronázza a numerikus billentyűk és a kijelző között található híváskezelő gombokat, valamint a kétállású navigációs billentyűt. Az előlap egyedüli extrája az alsó fekete sávban található két kis gomb, melyek közül az egyik a hátlapon található ledet kapcsolja ki illetve be, míg a mellette levő egy választható funkciójú gyorsindító. A szimmetriát csak az előlapi műanyag és az oldalsávon húzódó keret közé beékelődött apró lyukacska, a mikrofon nyílása töri meg.

Szemből nézve tehát többé-kevésbé egy a myPhone-tól már megszokott formájú nagyifont láthatun, maximum az oldalakról átnyúló keret feltűnő, lehet feltűnő. Az oldalsó gumi éleken csak a két sávnyi, fogást elősegítő rovátkázás, valamint a bal oldal felső részén található microUSB csatlakozó található melyet egy gumiajtó véd. A készüléket megfordítva azonban már változik a kép, torx csavarok és a két, nagyméretű hátlap rögzítő csavar jelzi , hogy a Forte „kemény gyerek”, bár az akksifedő nem tűnik betörhetetlennek.
A hátlapra visszatérve megcsodálhatjuk a már említett led fényforrást, mely csak a sötétben keresgélést hivatott megkönnyíteni, illetve a hangszóró rácsozatát és a már elmaradhatatlan SOS gombot. Legalábbis elsőre a nagyifonok közt jártas tesztelő ezt gondolná, valójában a gomb az FM-rádió közvetlen indítására hivatott. Az akkumulátort fedő lapocska eltávolításához kicsavarozandó rögzítőket körömmel is kifordíthatjuk, de kényelmesebb célszerszám vagy legalább egy pénzérme használatával megtenni azt.

A műanyag takaróelem mögött egy 1150 mAh-ás akkumulátort találunk, mely a mai világban már szűkösnek nevezhető, ha az ember valami áramzabáló tapogatós, tepsibe oltott majdnem-számítógépbe szánja azt. Azonban egy ilyen egyszerű készülék számára ez bőségesen elég, hogy akár egy hétig is ellássa feladatát. A gumikeret felső éle kissé megnyúlt, hogy helyet adjon a nyakba akasztónak, mely egy ilyen mobil esetében még tényleg hasznos lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.