2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mitac MIO P550 beüzemelés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mitac MIO P550 <em> </em> Kedves ismerősöm adta kezembe eme remek készüléket...

[ ÚJ TESZT ]

Mitac MIO P550

<em>[kép]</em>

Kedves ismerősöm adta kezembe eme remek készüléket egy rövid időre, mondván:
-Nesze, magyarosítsd már lécci!
Természetesen rábólintottam.
Kézbe véve a ''kütyüt'', mosolyogva gondoltam magamban, hát ezt meg, hogy fogom véghezvinni, hisz még a kezemben sem volt PDA. Soha. Külsőre strapabírónak nézett ki, ahogy egy ilyen megközelítőleg 100 000 Ft-os PDA-nak illik is. A dizájn ránézésre a 40 éves üzletembereket célozza meg (valahogy ismerősőm is pont ennyi...véletlen?). Ezt leszámítva biztos vagyok benne, hogy a fiatalabb korosztálynak is ''bejön'' a készülék.

<em>[kép]</em>

Adtak hozzá minden földi jót: USB kábel (USB-miniUSB), AC adapter, autós töltő (szivargyúlytóról), 3 db CD és autós rögzítők (2 fajta). Az eszköz töltődik mindennel, amit a miniUSB-jébe dugunk. Még szép (- először).

Beüzemelés:
Doboz kibont, mindent kitesz az asztalra, töltő be és már kapcsolhatjuk is be. Angol menürendszer, súgó és a többi. A Samsung 2440 - 400Mhz-es CPU kellő sebességgel indítja el a Microsoft Windows Mobile 5.0-t és a 240x320-as (ennél az OS-nél megszokott) felbontás azonnal elkápráztatja a kis-nagy készüléket remegő kézben szorongató user-t. 65 000 szín bőven elég számunkra.

Továbbá röviden:
64 MB ROM, 128 MB RAM, SD/MMC kártya kompatibilitás, 3,5''-os LCD kijelző 65k színben, 1200mAh Lithium-ion akkumulátor (gyártó honlapján 4,5 órás üzemidőről írnak aktív GPS esetén), Bluetooth® wireless technology 1.2, Wi-Fi 802,11b+g, USB 1.1, 170 g (nem tudni, hogy akkumulátorral együtt vagy nélkül).

Amint megszoktuk a kezelését már rakhatjuk is be az Európa térképet, hisz kedvesünk GPS-szel is rendelkezik (még szép - másodjára). Nagyjából 50 000 Ft-ért kapunk hozzá 1 GB-os IGO Európa szoftver-t SD kártyán. A kártyát behelyezve azonnal rákérdez, telepíti-e az IGO szoftvert, természetesen igen. Seperc alatt már el is indul az IGO kellemes szoftvere (erről külön cikket is lehetne írni, mi mindenre képes) mely természetesen teljesen magyar. Ezen felül két magyar hangja is van, egy nő, és egy férfi, akik folyamatosan tájékoztatnak mikor merre kell fordulnunk és hogy hány méter után.
Ha ezzel megvolnánk, gyorsan próbáljuk is ki menet közben (azért az útra is nézzünk, ne csak az IGO-ra). Menet közben gyorsan rájövünk mi-micsoda, és a magyar menüben rengeteg információ (kis i betű jobb fent) segít a személyre szabásban. Az SD kártya eltávolítása és újra installálása után ismét a már számunkra beállított funkciók jönnek elő, mindent megjegyez. Még szép (- harmadjára).

Ha hazaértünk, üljünk le PC-nk, laptopunk mellé és az USB kábel (vagy a Bluetooth vagy a Wi-Fi) segítségével kapcsoljuk össze őket. Ajánlom az USB-t, mert egyben tölti is a MIO-t, amíg babrálunk vele. Vegyük elő a 3 CD-t. Az egyik a Manual feliratot hordozza hátán, mely szinte használhatatlan, ugyanis nincs rajta magyar manual, és egyébként is csak a Mitac honlapján amúgy is elérhető manual.pdf-ek másolata. Sőt, tovább megyek, a másik 2 CD is ''használhatatlan'', mert a rajta lévő szoftverek régebbiek, és különben is, élünk azzal a lehetőséggel, hogy magyar változatot töltsünk le. Itt kérek elnézést azoktól akik nem rendelkeznek internettel, de a szomszéd fiának már úgy is be van kötve, aki biztosan leszedi azt a pár MB-ot (alap szoftverek kb. 12 MB) nekünk egy üveg sörért. A továbbiakban nem használom a CD-ket, hanem letöltöm a frissebb szoftvereket.

Akkor lássunk neki a szinkronizáláshoz, és a PDA magyarosításához.

<em>[kép]</em>

1. Feltelepítem az active sync programot a PC-re amit [link]-ről letöltök (görgess le, setup.exe). Természetesen magyar (CD-n is megtalálható egy régebbi, angol verziója).
2. A CD-k egyikén is megtalálható InterWrite Pro 9.0 magyar változatát letölthetitek innen: [link]. 6 MB zippelve (CD-n is megtalálható egy régebbi, angol verziója).

<em>[kép]</em>

<em>[kép]</em>

3. Feltelepítem InterWrite Pro 9.0-át (válaszd a 'Pocket LOOX N500 series(GER ROM)(WM5)' verziót). Segítség: a PDA-nak csatlakoztatva kell lennie a PC-hez!
4. Regisztrációs név (ID). Az első bökkenő...lenne, ha az előbb a telepítés során fel nem írtuk volna, hisz ez hardveres kulcs ha úgy tetszik. Mindenképp tessék feljegyezni, és elmenteni ezt a 8x2 számjegy-betű kombinációt, mert szükséges az online regisztráció során! Ez a csomagban semmilyen papírra, cetlire nincs feljegyezve. Számomra ez kissé kesernyés ízt adott az egész telepítésnek. Hiszem, hogy jobb megoldás is akadhatott volna a Mitac kezébe.
5. [link]-re kattintva már regisztrálhatjuk online a magyarosító szoftvert. A honlap kitöltése után a megadott e-mail címre küldik a kulcsot, amit a programba be kell írni.
6. Voila már magyar is a PDA újraindítását követően, amire rákérdez, igen-nem lehetőséget kínál, de nem várta meg míg valamelyikre rápöckölök, és már indult is újra.

A szinkronizálás nem lehet teljes ha nincs outlook-unk (minimális verziószámot nem ismerek, de ahogy a mondás is tartja: minél újabb, annál jobb.), de ''bármilyen'' fájlt tudunk rá illetve róla másolni, melyek nagy részét kezelik is az alap szoftverek: Mobil Word, Excel, PowerPoint, MediaPlayer (mp3, wmv alapból, divx,xvid elvileg) és Internet Explorer Mobile.

Innentől már csak a PDA OS-e szabhat határokat, hogy mivel bővítjük a kicsikét, mire tesszük képessé.

Egy biztos, ha egyszer PDA-t veszek, akkor ez lesz az alap, amihez hasonlítani fogom.

mod: már rég ide kellett volna írjam a végére, hogy ha az irmányhoz tartozó fórumban nem találtok megoldást vagy nem válaszolnak, akkor keressétek az Azonnali PDA-s kérdések óráját, de én, így közel egy év elteltével sem értek a PDA-khoz, annak ellenére, hogy 2 hónappal ez előtt vásároltam egy használt HP h5550-t, ami a GPS hiányát leszámítva jobb vélet mint egy P550, szóval az írás kissé aktualitását vesztette.
2007.12.08.

mod2: sajnálatos módon a képfeltöltés.hu eltávolította a régi képeket. Ha valakinek szüksége lenne rá, kérje tőlem privátban.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.