2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

OpenAir - a nyitott ház projekt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mérésem szerint átlagban 20-30%-kal hűvösebbek a hardverek - ez pedig meglepően nagy szám.

[ ÚJ TESZT ]

Építés

24.5 x 20.5 cm a méret, +2 cm ráhagyással számoltam a későbbi sarokfúrás miatt, így 28x24 cm lett az alapterület.

Filccel megjelöl, Dremel előkap, alaplap körbevág, majd por lefúj, kész.




Mindenképpen emeletes szendvics-konstrukciót szerettem volna építeni, esetlegesen azért, hogy a későbbi hardvercserék miatt ne legyen probléma, ezt érdemes előre átgondolni. Miután kivágtam az alaplapot, megejtettem a furatokat a 4 sarokban. 6-os fúrószárral operáltam, mert 5-ös menetesszárat terveztem beépíteni, de a furatokat később még meg kellett csiszolnom. A fúrás lassú fordulatszámon történt, vídiás fúrószárral, féltem, hogy megreped a plexi, de nem történt probléma. Miután végeztem, etalonként felhasználva a méretet és a furatok helyét, átmásoltam a maradék plexire és kivágtam kifúrtam azokat is. Így az alap el is készült. Az anyák meghúzása után lehetett is építeni a tápot és a HDD-t. Ezután bekerült a venti, ami megadta az első emelet kezdési síkját.

Alaplap középen, táp, HDD, SSD lent és fedlap a tetejére, hogy azért ne eshessen már "bele" semmi. Azért döntöttem a menetesszár mellett, mert szabad kezet adhat a későbbiekben. Amennyiben nagyobb/magasabb/más kialakítású tápot szeretnék beszerelni, fellazítom az anyákat, és megemelem az alaplapi részt, majd rögzítem, vagy egyszerűen kicserélem a menetesszárat hosszabbra. Természetesen ezzel együtt a "tető" is emelkedik a hűtő/VGA miatt, ezt érdemes előre kiszámolni. Én a 14 cm-es ventikhez méreteztem a magasságot, 35 cm-re vágtam a menetesszárat. A valós magasság 32 cm. Gyakorlatilag semmilyen problémát nem tapasztaltam, minden indult elsőre, az összeszerelés egyszerű volt. A táp gumitalpakon áll, a táp tetején egy ESD fólia, ezen csücsül a HDD. 4 db gumitalp került alulra is, elsőnek hangszórótüskét terveztem, de az igen csak megnyomta volna a konstrukció árát.

Felhasznált anyagok és áraik:
-menetesszár: 130 Ft / m - ebből 2 szál kellett
-anyák és alátétek - erre 150 Ft-ot számolok
-keményfém fúrószár 740 Ft
-gumitalpak kínai barátainktól 600 Ft - 8db

Kellett némi idő a kivágáshoz/fúráshoz/ csiszoláshoz, ez cirka 3-4 óra volt, ezt persze 2 gyerek mellett több részletben sikerült kivitelezni. :)

Összeszerelés: 1-2 óra.

Az alkatrészek fixálásához nyom nélkül eltávolítható 2 oldalas ragasztót használtam. kb. 10 cm kellett.
Piros SCOTCH: 3400 Ft 1,5m - akkor ez nekem 23 Ft-ba fájt :) - amúgy nagyon jó szolgálatot tesz egy ilyen kétoldalas ragasztó a háznál.

Már az elején eldöntöttem, hogy ezt az anyagot fogom használni, mert nem tudtam mindent megtervezni, hogy mi hova kerül majd. Ha valami félresikerül, felszedem és odébbteszem 1 centivel, ezt egy furat esetében igen nehezen vagy csúnyán tudom megtenni. És nem is gondolná az ember, hogy egy SATA-kábel mennyire "merev" tud lenni, ha te akarod megmondani neki hogy hogyan álljon, és úgy viszi magával az SSD-t, hogy csak úgy röpül! :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Plexi asztali dísz készítése

    Remek ajándék lehet belőle, kezdő barkácsolóknak ideális választás, otthon is elkészíthető plexi asztali dísz.

  • Mini PC - egy csöppnyi forradalom III.

    A Mini PC piac magára találni látszik, ahogy csökken a csíkszélesség és növekszik az arányos teljesítmény.

  • Poseidon ROG mod

    Az ASUS szponzorálásának köszönhetően egy újabb mod született, ezúttal egy casecon, vagyis egy, teljesen az alapoktól felépített gép.

  • Plexi megmunkálása

    Szeretnék segítséget adni azoknak, akik ritkán, egyáltalán nem dolgoztak még plexivel.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.