2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Milyen monitort?

Milyen monitort válasszunk és mire figyeljünk, ha vásárlásra adjuk a fejünket?

[ ÚJ TESZT ]

Paneltípusok

3. Paneltípusok

A TFT monitorok legnagyobb arányban TN(Twisted Nematic) technológiájú panelt tartalmaznak., melynek legfőbb erénye, hogy olcsó. Az utóbbi 10 évben a PVA, az 1996ban szabadalmaztatott IPS(In Plane Switching) és az évek során megjelenő altípusokat tökéletesítették, így megannyi méltó ellenfele lett a gyengébb minőségű TN technológiának.

A hagyományos TN típusú panelek minden általános igénynek megfelel. Legyen az irodai munka, Játék, Film vagy szörfölés a világhálón. Profi munkára sajnos a silány színhűsége és egyéb gyengeségei miatt elégtelen. A TN monitorok specifikációjában feltüntetett 16 millió szín valójában 262ezer fizikai árnyalat virtuálisan növelt értéke. A gyenge színhelyesség mellett komoly hiányosságnak számítanak a TN technológiában a betekintési szögek. Az előző évtized elején a jobb minőségű TFT monitorok horrorisztikus árfekvése miatt felhasználói szinten nem terjedhetett el. A remek jellemzők mellett már a jobb minőségű TFT panellal szerelt monitorok ára is barátságosabbá vált, új kapukat nyitva az a (nem csak profi) felhasználóknak.

TN technológiájú panel jellemzői:

- kiváló válaszidő
- átlagos/gyenge színhelyesség
- 18(3x6) bites színképzés
- olcsó ár
- gyenge betekintési szögek

A jellemzők alapján játékra (különösképpen a nemrégiben népszerűvé vált 120hzes monitorok) és irodai munkavégzésre kiváló, ám színei nem az igaziak, professzionális grafikai munkára alkalmatlan.

IPS technológiájú panel jellemzői:

- jó válaszidő
- kitűnő színhelyesség
- akár színenként 11bites színhelyesség, azaz 33bites színképzés
- magas(abb) ár
- kitűnő betekintési szögek

A fent leírtak alapján eltűntek a TN hiányosságai, a válaszideje a technológia korlátai miatt lassabb és az IPS panellal szerelt monitorok ára (olykor jóval) magasabb TN-el szerelt társainál. A technológia lehetőséget ad a profi grafikai munka szakszerű elvégzésére és a színhűség is jócskán pozitív irányba változott. Kérdés, hogy a magasabb válaszidő jár e a feljebb említett kellemetlen jelenségek valamelyikével. Nos a mai IPS panelek már mondhatni TN technológiát megszorongató válaszidővel rendelkeznek, azaz még a legkeményebb, "leghardcoreabb" játékosoknak is nyugodt szívvel lehet ajánlani egyes megjelenítőket. A paneltípusnak több altípusa van. Olykor csak gyártók elnevezése más 2 típus között, de akadnak különbségek is. Ilyenek az s-ips, h-ips, e-ips.

PVA/MVA technológiájú panel jellemzői:

- jó válaszidő
- jó színhelyesség
- magas(abb) ár
- kitűnő betekintési szögek
- IPSnél jobb kontraszt és fekete

A kezdetekben problémák voltak a válaszidővel és a betekintési szögekkel, ám a gyártók olyannyira redukálták ezeket a hiányosságokat, hogy a legnagyobb szögekben is kiváló feketét nyújt. IPS-hez hasonlóan több altípust foglal magában. Ilyenek a s-PVA és c-PVA. Valamennyivel gyengébb színhelyességgel rendelkezik, de ajánlott grafikai munkákhoz is és ebből a szempontból még mindig IPS-hez áll közelebb,mintsem a TNhez.

Összességében elmondható, hogy talán az IPS paneltípusok a legkedvezőbbek és ajánlottak a legjobban, viszont az átlagos felhasználói közegben elvétve találunk IPS-el szerelt megjelenítőket, és a legfelkapottabb monitorgyártók (LG, Samsung, BenQ) kínálatában is csak egy-egy minőségi panellal szerelt megjelenítő van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.