2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Milyen monitort?

Milyen monitort válasszunk és mire figyeljünk, ha vásárlásra adjuk a fejünket?

[ ÚJ TESZT ]

Ezek tekintetében hogyan válasszak?

4. Ezek tekintetében hogyan válasszak?

Épp úgy, ahogy egy programozási feladatnál, meg kell határoznunk mi a cél, mire lesz használva a vásárolni kívánt megjelenítő, és milyen mélyre nyúlhatunk a zsebünkbe.

Sajnos ez utóbbi tényező felelős a TN hegemóniájáért, amit egyes gyártók már készek megtörni. Samsung és LG kínálatában is találunk nem TN-el szerelt monitort. LG-t most kakukktojásnak kiemelhetjük a gyártók közül, mert ő idegenbe is gyárt panelt (lásd Dell)

IPS/PVA monitorok mezőnyében hazánkban talán a Dell, HP, NEC (és Eizo) között alakult ki verseny és gyártanak monitorokat a belépő szintűtől a professzionálisig.

TN mezőnyben az LG, Samsung és az évek során belépő BenQ gyártókat mondhatjuk vezetőknek. Természetesen rengeteg más gyártó van jelen a piacon, de ezek pixelgaranciát és megfelelőnél is jobb támogatást adnak.

Felhasználás általános fajtái:

- Játék
- Film
- Webszörf, szövegszerkesztés, Iroda jellegű igénybevétel
- Grafikai munka

Játékra a 3 fent említett paneltípusból bármelyik alkalmas. Ami közbeszólhat az a TN átlagos(2-5ms g2g) válaszideje a másik 2 lassabb fő paneltípus válaszidejével szemben. Továbbá nemrégiben kihozták a 120HZ-es 3Dre is alkalmas modelleket. Hardcore (főleg FPS) játékosoknak minél kisebb válaszidejű monitor ajánlott. Amennyiben minimális kompromisszumképessége van a vásárlónak e tekintetben bátran választhat IPS-el szerelt monitort is. Magamat inkább vallom alkalmi játékosnak, mintsem hardcorenak, viszont a 2ms-es TN panelről váltva a 8ms-es IPS panelra nem éreztem semmilyen kellemetlen jelenséget, inputlagot és még szellemképet sem. Két monitort használok egyik 8ms IPS a másik 2ms TN és az Windowsos ablakot mozgatva sem látok elmaradást a két megjelenítő között. Nyugodt szívvel ajánlom a gyorsabb IPS panellal szerelt monitorokat állandó játékosoknak is. Amit viszont itt megjegyeznék, hogy a kontrasztosabb képből könnyebb kivenni az ellenség egyenruháját. :)

Filmhez jobbára minél jobb színhűség, és jó betekintési szögek dukálnak. Válaszidő sem elhanyagolható, de korántsem olyan jelentős, mint játéknál. Ami itt előny a 72hz-es képfrissítés. Miért? Egy jó minőségű film általában 24 képkockát jelenít másodpercenként, amihez az általában használt 60 alkalommal történő képfrissítés előnytelen, ugyanis egyik képkocka 2, míg egy másik 3 alkalommal jelenik meg. Ezért érdemes 72hz-re állítani a monitor frissítését, így minden képkocka 3 alkalommal jelenik meg. (3x24 = 72) Ehhez persze szükséges, hogy a monitor képes legyen a beállított felbontáson 72hz-en üzemelni. Egyes IPS monitorok is képesek erre, derült ki OazisComputer tesztjéből, ahol az ehhez szükséges módosított ini fájlok is rendelkezésre állnak. Nálam sajnos nem sikerült beállítani, utána fogok járni a miértjének.

A három felsorolt Webböngészés, szövegszerkesztés és irodai munka a legigénytelenebb felhasználása a TFT monitoroknak. Erre egy mezei TN panellal szerelt megjelenítő is kitűnő választás lehet. A minőségibb panelek előnye a szemkímélés, a tiszta fehér színben rejlik és a kontrasztos kép olvashatóbbá teszi a megjelenített karaktereket. A válaszidő szinte egyáltalán nem számít.

Grafikai munka sokrétű lehet. 2D, CAD, 3D modellezés, videószerkesztés. Fontos szerepet kap a színhelyesség, és munkakörhöz igazodva a válaszidő és a kontrasztos megjelenítés. Ebben a körben szokott elkélni egy EIZO monitor tudása.

Olcsóbb TN monitorok terén nincsenek eget rengető különbségek megjelenítő és megjelenítő között. Ami újdonságnak számít a piacon az a LED háttérvilágítással gyártott monitorok, aminek szakmai haszna is van, de marketing fogásnak (a közeljövőben elterjedő igazi led technológiájú kijelzők rovására) sem utolsó. Egyesek azt mondják, kontrasztosabb a kép, nekem nem volt szerencsém led világítású monitort használni. A specifikációkban jellemzően több millió az egyhez dinamikus kontrasztarányt adnak meg, ami a korábban leírtaknak megfelelően csupán ún. „parasztvakítás”.

Megismétlem és kifejtem, hogy a faluhelyen LED monitornak nevezett akármi (többnyire) nem LED monitor, hanem LED háttérvilágítással szerelt TFT monitor. Az igazi LEDképpontok még csak most jönnek. :)

Nagyobb árkülönbséget az extrák és a külső megjelenés jelenthet. Általában a puritánabb modellek olcsóbbak mint az esztétikusabb példányok. Így fordulhat elő, hogy egy TN monitorért akár 70 ezreket elkérnek, holott 80ért már IPS-es monitort kapni ügyes állvánnyal, minőségi anyagfelhasználással és számomra (U2311H személyében) szimpatikus külsővel.

Mindenkinek azt javaslom, hogy amennyiben lehetősége van, TN helyett IPS vagy PVA panellal válasszon monitort. Valaki ezzel nem ért egyet, valaki nem látja a különbséget, valaki szimplán sültbolond, de ha nem hiszed, hogy jobb, akkor járj utána!

Vásárláskor érdemes figyelni a (3 napos) pixelgarancia meglétére és annak feltételeire. Egyes gyártók csak 5-6 subpixelhiba(világos pont, sötétebb pont, színes pont) esetén cserélik a monitorokat. Ez nem létfontosságú, de előny.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.