2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mennyivel drágább a Mac?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokan megkérdezik, hogy miért ennyivel drágább egy Apple gép, mint egy összerakott PC...

[ ÚJ TESZT ]

Előre le kell szögeznem: az a munkám, hogy Mac-eket adok el, és én magam is azt használok. Sokan megkérdezik, hogy miért ennyivel drágább egy Apple gép, mint egy összerakott PC. Azt hiszem, a kérdést érdemes kicsit mélyebben, objektíven körbejárni, ezt próbálom megejteni az írás során.

Sokan érvelnek azzal, hogy azért drága a Mac, mert Magyarországon magasabb az ÁFA, vámok, szállítás satöbbi. Szerintem ez az átlagos vásárlót egyáltalán nem érdekli, ő az itthoni PC-árakat fogja összehasonlítani az itthoni Mac árakkal, és nem hatják meg a gazdasági sajátosságok. Így a fenti magyarázatot én is elvetem. Fontos leszögezni, továbbá, hogy nem mindenki számára jó megoldás egy Mac. Én például nem beszélek rá senkit, ha úgy érzem, hogy az adott feladatokra egy normál PC jobban megfelel. Például játékra egy Mac még egy PC-nél is sokkal alkalmatlanabb. A CAD-alkalmazások esetén sem vehető komolyan számításba a Mac. Szintén nem alternatíva azoknak, akik hobbiból szeretik folyamatosan fejleszteni, bővíteni a számítógépüket.

Van viszont egy réteg, akiknek jobb megoldás lehet. Ilyenek például a különböző kreatív szakmákat végzők (DTP, webfejlesztés, fotószerkesztés, filmvágás), valamint azok, akik nem értenek annyira a számítógépekhez, vagy nem akarják folyamatosan bütykölni a rendszert. Ők azt szeretnék, ha lenne egy gépük, ami egyszerűen működik, és az otthon leggyakrabban előkerülő feladatokat (net, multimédia, stb.) meg tudják vele oldani a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban.

Először pusztán a kemény számok alapján hasonlítanám össze a két platformot. A pillanatnyilag kapható legolcsóbb iMac-nek megfelelő összerakott PC árát hasonlítom össze az Apple gépével. (Bruttóban számolok.) Utána kitérek pár olyan tényezőre, amit nem lehet árban megfogni, de fontos szempont lehet számítógép vásárlásakor, majd levonok egy végkövetkeztetést.

Az árakat egy viszonylag olcsó, széles körben ismert PC-boltból, és az egyik Apple-kereskedésből vettem. Először nézzük meg, miből is épül fel a szóban forgó iMac:

Látszik, hogy korántsem egy gyenge gép, játékon kívül szinte minden feladatra tökéletesen alkalmas. Rengeteg olyan eszköz van beleépítve, ami kényelmesebbé teheti a mindennapjainkat, gondolok itt a webkamerára, bluetooth-ra, távirányítóra, egyebekre. Na de vajon mennyi az annyi, vagyis mennyire versenyképes az ára egy boltból alkatrészenként összerakott PC-hez képest? Nézzük:

Próbáltam a leginkább hasonló konfigurációt összeállítani, minden részletre kiterjedően. Márkás termékeket választottam, olyanokat, amiről úgy gondoltam, hogy versenyképes ár mellett jó minőséget képviselnek. Például az Apple Mighty Mouse-t nyilván nem lehet összehasonlítani egy Razer egérrel, így nem az került a PC-s konfigurációra. Fontos volt, hogy ugyanúgy legyen hozzá minden periféria, ami az iMac-ben is megtalálható, egyszerű távirányítót sajnos nem találtam.

A különbség nagyjából 23 000 Ft, ami szerintem nem túl sok. Sajnos nagy PC-gyártók gépeivel nem tudtam összehasonlítani az árakat, mert hiába kerestem normális konfiguráció készítőt a neten, sem a Dell, sem a Lenovo, sem a HP esetében nem találtam ilyet. Ha valaki ki tud segíteni egy linkkel, akkor kibővítem velük az írást.

Akkor nézzük az árban talán annyira nem kifejezhető tényezőket. Az ízlés szubjektív dolog, de szerintem abban azért nagyjából egyetértünk, hogy az Apple szép termékeket gyárt, és egy iMac is sokkal szebb, mint egy összerakott asztali PC. Nincsen az a kábelrengeteg, nem zúg a gép. A hang fontos tényező lehet sokak számára, nos ebből a szempontból egy iMac példásan teljesít. A szoftveres sajátosságokra most nem térnék ki bővebben, számomra egy szimpatikusabb operációs rendszer a Mac OS X, de nyilván nem mindenkinek ez az ideális. Tapasztalataim alapján a számítástechnika terén kevésbé járatosak számára egyszerűbben kezelhető, nem kell karbantartani a rendszert, enélkül is évekig stabil maradhat.

Hátrány viszont a bővíthetőség szinte teljes hiánya. RAM-ot és merevlemezt viszonylag könnyen cserélhetünk egy iMac-ben is, de ezen kívül szinte semmi mást. Ha valaki nem bütyköli a gépét, annak ez nem feltétlenül szempont, de elég fájó pont lehet a PC-nél megszokott nagyfokú bővíthetőség után. Kicsit talán tudja ellensúlyozni az a tény, hogy a mac-ek valamiért jobban tartják az árukat a használt piacon, mint más gépek.

Zárszóként tehát annyit tudnék írni, hogy mindkét oldalnak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Szerintem egy egyszerű otthoni felhasználónak, akinek nem hobbija a számítógép érdemes komolyan megfontolnia az Apple termékeit, hiszen szerencsére kezdenek normalizálódni a hazai árak is, nincs már olyan bődületes különbség a Mac és PC árak között mint pár évvel ezelőtt.

(Kérek mindenkit, hogy ha flamelni szeretne, azt ne itt a hozzászólásokban tegye, hanem esetleg a blogomban, ha mindenképpen szükségesnek érzi. Kíméljük meg a PH! moderátorait. Köszönöm!)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.