2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

MediaTek mod, avagy a "másképp" droid

Számos gyártó, és szabvány állt be az Android mögé, ám kevés annyira különleges, mint az MTK rendszerei.

[ ÚJ TESZT ]

Az MTKDroidTools

A záróakkordunk kicsit más hangot üt meg, mint komoly elődei. Ez a kis program egy orosz fejlesztés és nem kíván a nagyok nyakára lépni, csupán alapvető hiányosságaikat egészíti ki.

Az MTKDroidTools letölthető innen: [link]

Fő feladata 4 területre korlátozódik, de van más is a tarsolyában. Lehet vele rootolni, backupot készíteni, valamint scatter fájlt generálni a Flashtool mellé. (Emlékezzünk: ezzel és a Read Back opcióval mindent kimenthetünk a készülékből az utolsó byte-ig!) Illetve képes kicserélni az IMEI számokat!

Figyelem! Ez utóbbi idehaza még akkor is illegális, ha tudjuk, hogy a gyárit írjuk vissza! Nyilván nem jelent veszélyt, ha így használjuk, de a tisztánlátás végett nem árt megemlíteni!

Használatához kivételesen ne VCOM preloader módban kezdjünk hozzá, mert a Factory mód ADB portját használja.

Tehát tegyük a készüléket Factory módba, ha eddig nem tettük volna, várjuk meg, míg az ADB drivere települ.

A csatlakozás után számos aktív, és inaktív gombot láthatunk az első fülön is, attól függően, hogy éppen milyen fázisban van a készülék. (van root, nincs root stb...)

Lássuk ezeket sorban!

A bal oldalon a készülék adatai listázódnak, közvetlen alatta pedig az "info to clipboard" gomb kecsegtet egy funkcióval: ha az adatokat be szeretnénk pl. ide szúrni, a nevéhez hűen a vágólapra másol.

Jobbra mellette egy ennél fontosabb gomb található, ami a "Blocks Map" nevet viseli. Nyomjuk is meg most!

Ez a képet látjuk:

Egyrészt innen puskázhatunk a Flashtool Read Back funkciójához, mert kiszámolja a hosszakat a "Size" oszlopban, másrészt a "Create scatter file" igen kellemes lehetőség, ha nem akarunk magunk írni egyet kézzel... Ha már van scatter fájlunk, akkor a "Return" gombbal, vagy az ablak lemészárlása bezárása után visszatérhetünk a további opciókhoz.

Közvetlen az előző gombunk felett bújik meg a "Replace IMEI". Ha éppen nem inaktív, mint nálam, akkor lenyomva egy kis popup ablakban két mezőben megadhatjuk az IMEI számainkat, ha azok esetleg elmásztak volna.

A fő ablak jobb alsó sarkában 3 további opció kapott helyet:

Root: Rootolhatunk vele, mi mást is jelentene... Figyeljük az információs ablakot felette! A legtöbb készüléknél többször is újraindítja a rendszert a folyamat alatt és kiemelve figyelmeztet, hogy a bekapcsolás milyen módban történjen meg. Tehát, ha az kéri, hogy Factory mód legyen aktív az újraindítás után, akkor tapadjunk a megfelelő gombra!

ADB Terminal: A klasszikus parancssori ADB-t hívja meg. Különösebb kommentárt nem fűznék hozzá most.

Reboot: Újraindítja a készüléket ROM módban, tehát be fog bootolni, ha ezt megnyomjuk és nem Factory módba lép vissza!

Váltsunk át a másik lapfülre, itt van bőven lehetőség...

Lássuk a fontosabbakat (...és amiket sikerült megfejteni) sorban!

Backup: Nyilvánvalóan arra szolgál, mit a neve sugall. Le fogja menteni az egész flasht, csupán órák kérdése... kivéve, ha mellette kivesszük a piát a "Backup user data and cache" opció mellól, amivel ezek kihagyására utasítjuk.

Itt láthatunk még egy "Leave Flashtool files on SD card" mezőt, ami arra való, hogy az SD kártyára is elmenti a biztonsági mentésünk. Figyeljünk, hogy legyen elég hely!

A fenti lehetőségek alatt 3 kisebb gomb kapott helyet.

SuperUser: Elindítja a készüléken a SuperUsert és jogokat kér magának. Amennyiben nincs fent, akkor fel is tudja telepíteni, a busybox-szal együtt.
Build.prop: A nevezett fájl szerkesztését takarja, vigyázzunk, mert néhány verzió orosz nyelvet állít be alapként!
Delete China: A nevével és a fordítással ellentétben nem Kínát fogjuk megsemmisíteni, csupán arra való, hogy a csak Kínában használatos (esetlegesen adathalász) alkalmazásokat kiszedje automatikusan a rendszerünk alól.

Amik lejjebb találhatóak, azokon a funkciókon viszont a nálam tapasztaltabb modder kollégák is fennakadnak, szóval itt csak azokat emelném ki, amiket biztosan ismerünk és tudjuk mire való, ezzel egy időben várom természetesen a konstruktív hozzászólásokat, megbeszéljük őket!

Ami biztos:

A "To prepare blocks for Flashtool": "Átkonvertálja" az itt készült biztonsági mentésünket a Flashtool alatt használható formátumba.

A "To unpack yaffs2 the section": Képes a yaffs2-es lemezképeket kibontani. Mint korábban írtam, szerencsére már kezd kihalni a formátum, de ha mégis ilyen system.img-nk lenne, akkor jól jöhet.

A "To create updates for modified recovery": Sajnos ezt jelenleg nem sikerült beüzemelni és a tool csak orosz hibaüzenettel szórakoztatott minket...

Mint láthatjuk ilyenkor a "Root" gombunk alul nem látszik: feltételezi a program, hogy úgy jöttünk ide nyilván...

Mint láthatjuk, a 3 program elég széles területet átfog, de nem mindent old meg helyettünk. Számos más eszközre is szükségünk lehet. Ám mindez mit sem ér, ha hiányoznak a driverek és nem látja a gép a készüléket...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Aviate Launcher HUN

    Az Aviate földrajzi helyzettől függő információkat jelenít meg az androidos telefonok főképernyőjén.

  • K-Touch Nibiru Mars One H1 teszt

    Mivel ez a teszt eddig hozzászólásként szerepelt, úgy éreztem, megérdemelne egy külön cikket itt a Logouton. Best Buy telefon 50 ezerért.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.