2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows XP költözés HDD-ről SSD-re

  • (f)
  • (p)
Írta: |

..avagy hogyan toljunk el valamit jól..:-)

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Hosszas variálás és a HDD Sentinel figyelmeztetései hatására (miszerint a HDD-m szektorhibás, csapágyhibás, meg úgy általában mindenért hibás, és kész csoda hogy még működik:), valamint mivel igencsak idegesített már a szokásos kerregős várakozás a mindennapi használat közben, úgy döntöttem hogy átnyergelek SSD-re és mindezt úgy hogy a 2008 óta tökéletesen működő XP-s rendszeremet költöztetem át.

Mivel sikerült 96GB-ról egészen 22 GB-ra lefogyasztanom a foglalt területet, ezért a célra nekem megfelelt egy 32GB-os SSD verzió is. (megjegyzem ez a fogyás nem volt egyszerű, de mindenképpen megérte az alapos takarítás és szelektálás).
Valójában a sok helyet a Steam mappám foglalta a játékok miatt, valamint elég sok felesleges dolgot töröltem vagy elmentettem külső tárolóra. A legtöbb fejtörést a rendszervisszaállítási pontok okozták, ugyanis Revo Uninstallert használok, ami minden egyes uninstallálásnál létrehozott egyet, és emiatt csak ez volt vagy 9 GB-nyi adat , amit végül egy egyszerű beépített lemezkarbantartós takarítás megoldott.

Két versenyzőt néztem ki, az Adata 32GB-os 596 Turbót és a Silicon Power 32GB-os E20-as SSD-t. Utóbbit csak azért mert egészen elképesztő élettartam illetve 10 éves garanciával hirdették, és úgy gondoltam hogy emiatt jó választás lenne.

Sajnos azonban tényleg csak lenne, kiderült ugyanis hogy ez csak kamu, természetesen jó magyar szokás szerint csak a termék kifizetésekor, hogy a weboldalon hirdetett élettartam garancia valójában csak 3 év, és még egy kis szájhúzást is kaptam mellé, mert ezt nehezményeztem.
Hozzáteszem a Silicon Power hivatalos magyar nyelvű oldalán is élettartam garancia van feltüntetve, ellentétben az angol nyelvűvel ahol viszont valóban 3 év van, na de akkor is.

A webshopban élettartam garanciával árusítják/ották a terméket, és a második helyen kiemelt hivatalos Silicon Power forgalmazóról van szó. (Az első helyen kiemeltnél például 10 év garancia van feltüntetve de akkor ezek szerint az is valótlan.) Szerintem ha egy webshop hirdet valamit, akkor azt vagy vállalja fel, vagy sűrűn kérjen elnézést mert átveri az ügyfelet, és nem mellesleg rabolja az időmet. De úgy tűnik ettől azért még messze vagyunk kereskedési kultúrában.

Szóval lényeg a lényeg, Silicon Power ugrott (illetve maradt ahol volt), én pedig átballagtam egy másik már jól bevált kereskedőhöz ahol kb 500ft-al többért megvettem az Adata 596 Turbó-t.
Mint kiderült gyakorlatilag szinte ugyanaz a két SSD mivel ebben is Jmicron 616-os vezérlő van, (ezt az infót a netről szereztem, én azt hittem hogy Jmicron 612-es van benne) és ugyanazokat a dolgokat tudja mint az E20-as( Trim, ECC, Garbage Collection, Wear-Leveling).

A dobozban találtam beépítő keretet is és USB kábelt, és ezen felül az Acronis True Image HD Oem verzióját is, amivel elvileg valóban egyszerű a költözési művelet. (De erről még később.)

Adata szoftver leírása és videója a költöztetésről

Szóval úgy tűnik hogy igencsak jól tettem hogy visszatértem az eredeti tervhez, - tekintettel az előbbiekre - valamint az Adata-n van USB csatlakozó is, és ennek jó hasznát is vettem klónozáskor, ugyanis az első másolás USB-n keresztül történt, pont mint a fenti videóban. Hogy a Silicon Powerhez jár-e beépítő keret illetve szoftver nem tudom (bár valószínű), de a dobozán nem volt migrációs szoftver feltüntetve az biztos.

Sajnos a sok klónozgatás közben a csomagfotóim elvesztek, mert nem a Dropbox mappámba mentettem őket (akkor még nem tudtam mennyivel bonyolultabb lesz később a dolog), de pont így nézett ki a 32GB-os csomag is. A cetliken az installálás, és a szoftver beszerzésének instrukciói találhatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.