2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Kísérletek GU50SE erősítőre és csöves DAC

2017 tavaszán szólalt meg először a magam építette GU50 SE erősítőm. Az építéséről egy cikket is írtam...

[ ÚJ TESZT ]

Kondenzátorok, ellenállások

Kondenzátorok

Készítettem egy képet az általam meghallgatott kondenzátorokról. A teljesség igénye nélkül:

Jobbról balra haladva, K52-2 ezüst-tantál, K40-Y PIO, K42-Y PIO, Nichicon FW, Nichikon Mouse, JFX premium film, Nichikon KA, MBGO-2. Ezen kívül van még SIMLIC II, RIFA, WIMA, ELNA, Rubicon kondenzátorom is. A tapasztalataim összefoglalóan: nem kell félni a jó minőségű direkt audio elektrolitkondenzátoroktól. Nekem erőteljes hangzása miatt a Nichikon KA tetszett a legjobban, főként, hogy 105 Celsius-fokos. Katódkondenzátorként is megállja a helyét. Ezen túlmenően azonban jobb eredményt értem el, hogy száműztem őket. A K40-Y és K42-Y közül a fényes K40-Y sokkal jobban szól. Csatoló kondenzátornak javaslom. De az összes közül a legjobb a meglepő, gyufásdoboz méretű MBGO-2. Csatoló kondenzátorként is hallgattam és azóta is az erősítőmben van. Ezt a kondenzátort bármi másra cserélve veszítünk a dinamikából, az életszerűségből, a térérzetből, a levegősségből.

Katódkondenzátornak a K52-2 ezüst-tantál vált be, főként a magas, akár több 100 uF kapacitása miatt. Néhány óra járatás után állva hagyta a többi elektrolitot. Jó-jó, de miben jobbak az ilyen kondenzátorok? Nincs fémes íz, elmúlik az az érzés, hogy készülék szól. Azért azt is leírom, hogy mindennek dacára néha úgy érzem, hogy vannak a kondenzátorok és van a Black Gate vagy Silmic II. Ezek igen jó hangú kondenzátorok. Pedig elektrolitok. Kivétel, ami erősíti a szabályt.

Ellenállások

Akkor lássuk őket is szintén a teljesség igénye nélküli kép:

Jobbról balra haladva: Wishay Dale, Amtrans AMRG, Ohmite AudioGold, Arcol, HOLCO, MILLS MRA, Caddock MP930. Az ellenállások bonyolult lények, van ellenállásuk, teljesítményük, induktivitásuk, feszültségtűrésük, zajuk, stb és mindez változik a hőmérsékletre a mágneses erővonalakra... A max. százforintos “kínai” nem lesz jó. Pont. Tapasztalataim:
Dale: jó ellenállás, nem tesz hozzá semmit, se több, se kevesebb.
AMRG: az egyik kedvencem, kiváló, édeskés hangú, csak ajánlani tudom, de mivel szén, nem jó túladagolni, közvetlen jelútban fátyolossá teheti a hangképet.
AudioGold: A legjobb, univerzális, talán az egész erősítőt meg lehet építeni csak ebből, erőteljes, dögös, nagy dinamikájú, életszerű, hihető hang.
Arcol: jó-jó, de a mezőny legrosszabbja, már nem használom őket.
MILLS MRA: katódellenállónak hallgattam, hasonló a DALE-hez, semmi különös, nem versenyezhet az AudioGolddal.
Caddock, a legnagyobb csalódás, mindenütt dicsérik, de meghallgatva semmi különös.

Egy mondat az AudioGold-ról még: megvan benne a “HŰHA!” faktor. Már a legelső megszólalásnál felkaptam a fejem, jól lágyítható a hangja az AMRG vel. Az AG -ról két negatívumot tudok említeni: Első, nincs minden értékben, a második, hogy nagy.

Következzen a HOLCO: Nagyon kedvelem, igen precíz, kiváló ellenállás. Dac-ban passzív I/U átalakítóként is nyugodtan lehet használni, én így is meghallgattam. Kiváló! Nehéz megverni. Nagy előnye, hogy univerzálisan jól teljesít mindenhol.
A végére hagytam az AB-t azaz Allen Bradley. Katonai típust használok, de csak a DAC-ban. Nagyon hasonló az AMRG-hez, viszont nehezebb beszerezni. Összehasonlítva az AMRG vs Bradley -ket: Jó mind a kettő. Az AMRG édesebb, zeneibb, a AB húsosabb. Tessék választani, egyikkel sem nyúlunk mellé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.