2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Kísérletek GU50SE erősítőre és csöves DAC

2017 tavaszán szólalt meg először a magam építette GU50 SE erősítőm. Az építéséről egy cikket is írtam...

[ ÚJ TESZT ]

A MŰSORFORRÁS

Csupa nagy betűvel. Fentebb szóba hoztam a Marantz HD DAC1 készülékemet, mint műsorforrást. Nagyon-nagyon jó DAC. Persze a fix kimenetén hallgatva. Ám felmerült bennem, hogy az erősítőben még több van, csak nem hallom. Ezért arra gondoltam, eladom a Marantz DAC-ot, és veszek egy NAIM-ot. Majd arra jutottam, hogy mindenképp csöves DAC-ot szeretnék. Sajnos olyan komoly kiépítésben, amire vágyok, milliókba kerül. Valamint ezt is kizárólag légszereléssel. Ezért arra jutottam, hogy ezt is nekem kell megépítenem. Az első próbálkozásom TDA1541 chip-pel történt. Nem lett igazán jó. Meg sem közelítette a Marantz-ot. (Nem a chip hibája volt, inkább az enyém.) Szét is bontottam. Úgy éreztem, ez meghaladja a képességeimet. Ekkor jött a C19 “járvány”, így beleástam magam a témába, és nekifutottam még egyszer. Megépítettem azt a DAC-ot, amire igazán vágyakoztam. Sikerült! A DAC AD1865N chip köré épül, csöves egyenirányítású, teljesen légszerelt, csatornánként külön, 6N2P-EV párhuzamosan kötött műveleti erősítővel, amely részben nincs elektrolitkondi. Elképesztő lett! Pont ilyen kapcsolás persze nincs az interneten, nekem kellett “megtervezni” meg is rajzoltam, itt a kép:

Ez a kapcsolás valóban megépített és bevált! De miért ragaszkodom folyton a légszereléshez?
Légszerelés
Az a tapasztalatom, hogy bizonyos szint fölé nem lehet eljutni NYÁK-os kivitelben. Egyszerűen nem ugyanaz a szint. Az egész DAC légszerelt. Azon kívül felismertem igaz véletlenül sok kísérletezésem közepette, hogy a "szent grál" a földelés! Ez hihetetlen! Pedig egész végig itt volt előttem! NYÁK-os kivitelben 7 rétegű NYÁK-ra lenne szükség egy ilyen DAC-nál... ! Ezért így lehetetlen... Légszerelve a lehetőség adott! Mire? Arra, hogy olyan földelést alakítsunk ki amelytől az egész lánc szó szerint elfelejti, hogy készülék és csak Zenél, csak Zenél! Felismerésem kipróbáltam újabb és újabb készülékeken újat építve. Minden készülékem légszerelt. Figyelem! Nem attól lesz jobb , hogy légszerelt hanem attól a lehetőségtől melyet a légszerelt kivitelezés a kezembe ad. Mára rendelkezem pontos rajzzal , hogy mit hogyan, hova milyen sorrendben földeljek. Az eredmény döbbenetes. Ezt sajnos nem teszem közzé.
A Marantz DAC-ot azóta el is adtam.

A DAC építésével, a weblapomon foglalkozom.
USB-S/PDIF konverter kialakításával itt

Tehát építettem egy komplett rendszert. Építettem erősítőt, hangfalat és műsorforrást.

A lenti kép a DAC tesztelésekor készült, még csak a torkát köszörülte. Milyen ez így együtt? Minden várakozásomat felülmúlta. A kész rendszer izgalmas, érdekes, lendületes. Teli dinamikával. Mégis nyugodt.

A képen jól látszik, hogy a transzformátorok nem fértek a házon belülre sem az erősítőn, sem a DAC-on. Ennek oka a nem ritkán templomi gyertya méretű polipropilén kondenzátorok. (Igaz a DAC belsejében is vagy egy transzformátor, mely az EZ80 fűtéséről gondoskodik.)

Így néz ki most 2022-ben:

Mindebből arra jutottam, hogy bárki építhet. Nem kell felkent papi osztály áldása. Magam sem tartom nagy igazságosztónak, a fentebb leírtak nem szentírás. Próbálkozni kell, a Hang meg fog jönni. Ez az én utam. Kedves olvasó, járd végig te is a saját utadat!
Videó a kész rendszerről: [link]

2022-03 Aki idáig elolvasta az jól járt. Itt újabb eredményeimet írom le. Először említem, hogy a DAC számítógéphez kapcsolásához építettem elektroncsővel USB/SPDif konvertert. A használatától egyszerűen szintet lép az utána következő rendszer. Ez után arra gondoltam építek laptopnak komoly , direkt audio alkatrészekből álló, lineáris tápegységet. Mikor elkészült operációs rendszerek hangját hasonlítottam össze. A teljesség igénye nélkül: VOLUMIO, UBUNTU, MANJARO, UNIX átiratok, stb.. nos sajnos mind rossz! Az okát is megtaláltam ez pedig az, hogy mind az un. ALSAMIXER -en keresztül dolgoznak. A hang gyenge sajnos ezek az OS-ek mind kiesnek. Pont! Bizony tetszik vagy sem (nekem nem.) a Windows bármelyik verziója messze jobb eredményt ad. Ez után arra gondoltam hátha a laptop sem mindegy, hogy milyen. Jaj, sajnos ez sem mindegy! Próbáltam ugyan azt a rendszert LENOVO, HP, DELL, Fujitsu gépeken. Az egyik azonnal magamögé utasította az összeset. Nem írom le melyik, csak azt, hogy az amelyik Japánban készült! Ennek nem örülök de a különbségről nem lehet lemondani miután egyszer hallottad...

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.