2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Kísérletek GU50SE erősítőre és csöves DAC

2017 tavaszán szólalt meg először a magam építette GU50 SE erősítőm. Az építéséről egy cikket is írtam...

[ ÚJ TESZT ]

Beszerzés, körítés

Beszerzés

Kínai alkatrészt eleve nem használok. Sajnos a boltokban csak az van. Ez nagy gond. Ezen kívül mindent hamisítanak. A 80 Ft-os Wima kondenzátort is. Mindent. Nyilván a hamisított termék a közelében sem tudja az eredeti gyártói paramétereket. Az e-bay kínai eladóit kerülöm. Szinte biztos, hogy amit árul, hamis. Pont. Ezen kívül minden kínai, ami nem, az is! De vannak kivételek, ezeket egyre nehezebb megtalálni, és egyre drágábbak. Javaslom a biztonságos beszerzési forrásokat. Igen, az drága. De kínai erősítő van a boltban is, olyat nem érdemes építeni. Az eredeti, minőségi alkatrészt önmagára adó, komoly forrásból lehet beszerezni kizárólag. Például:
Holco, Audio Gold, Hammond termékek és szinte minden: mouser.com A FedEx-szel szállítanak, profik.
AMRG, Allen Bradley, különlegességek, ezoterikus alkatrészek stb: hificollective.co.uk
Egyéb tisztességes alkatrészek: tme.hu. Ők sajnos csak a GLS-sel szállítanak…

A körítés

GU50. Sokan lenézik ezt a csövet szerencsére, és mások az égig magasztalják. A valóság talán a kettő között van. De ez is, ő is elektroncső és igen, pentóda, és igen, csak egy rádióadócső, de bír a csövekre jellemző tulajdonságokkal, akárcsak a méregdrága rokonai. Több, milliós erősítőt volt alkalmam hallgatni. Azzal az érzéssel mentem oda, hogy majd jól elszégyellem magam, hogy mit hallgatok én. De fordítva lett. A GU50 nem divatos cső, és remélem ez így is marad. Nem szeretném, ha nagyon megdrágulna. Az tény, hogy a király 300B jobb hangú cső, vagy a királynő 2A3, én is elismerem, csak még nem sikerült ezt nekem prezentálni is. Én meg sajnos nem engedhetem meg magamnak az ilyen árú csöveket. (Meg nonszensznek tartom, az árát.) Olyan csőből kell építkezni, amiből van még tíz a polcon. A GU50 teljesen rendben van. Egy erősítő, hogy meg tudja mutatni, mit tud, szükséges egy kiváló műsorforrás, amely képes lépést tartani a fejlődésünkkel. Hogy a Marantz HD DAC1 ennyire jó műsorforrás, egy audiophile állat, az engem is meglepett! Ez alatti szint nem lesz elég.

2020. április: COVID19 “járvány” , sok időm lett, így nekiláttam DAC-ot építeni a Marantz lecserélésére. De erről később. A hangfalam FOSTEX FE206En. Minden áramkör nélküli és minden kiegészítés nélküli. Nincs is rá szüksége. Itt hibáznak legtöbben. Kiegészítő sugárzókkal csapják agyon az egészet… Úgy érzik, valami hiányzik, és rögtön a szélessávút hibáztatják, pedig az szegény csak mutatja a máshol elkövetett hibáinkat. Bízzál benne! Miért építenénk be újabb áramkört, ha ebben az esetben pont az a lényeg, hogy nincs rá szükség? Ezzel nem szóltam le a többutas, emiatt hangváltót tartalmazó hangfalakat. Azok is jók, sőt frekvenciamenetük sokkal jobb, de annak is ára van. Én a szélessávú hangzását szeretem jobban. Ennyi. De az biztos, hogy nem szabad a kettőt keverni! Választani kell. Nem kaphatunk meg mindent. Ide kívánkozó tapasztalatom, hogy erősítőt igen, de hangfalat sokkal kevésbé lehet házilag készíteni. Szerintem. Mert a hangfal olyan mint egy hangszer. Én pedig nem vagyok hangszerkészítő. Kivéve ha maga a hangszóró gyártója közli a pontos dobozterveket. A FOSTEX ilyen gyártó.

Még eggyel tovább lépek. Életem során arra a következtetésre jutottam, hogy az igazi probléma nem is annyira az erősítő, mint inkább a hangfal. Pontosabban a hangfalak érzéketlensége. Egy hangfal érzéketlensége nem függ össze a hang minőségével. Legalább is nem szorosan. De következményeket tekintve nagyon is. Azzal van szoros kapcsolatban, hogy a hangszóró mekkora hangnyomást állít elő a hangszórótól elhelyezett 1 m távolságban lévő mikrofonban, az erősítő 1 W teljesítményéből. Mára a félvezetős erősítőkkel olcsón lehet nagy teljesítményt előállítani. (A zene minőségét szóba sem hozom.) Emiatt a hangfalak érzéketlenné válhattak. Ennek következményeként az erősítők is megváltoztak, még több fokozat, még több visszacsatolás. A paraméterek megtartása mellett mégis egyre rosszabb hangminőség. Így egy problémát egy másik problémával orvosoltak. Én az alapproblémát szüntettem meg azzal, hogy érzékeny hangszórót használok. Ezzel az erősítőépítés olyan már-már elfeledett iskolája tárult ki előttem, amely szerintem a legjobb zenehallgatást biztosítja. Nem köt a teljesítménykényszer. Az egyszerű, visszacsatolás nélküli erősítők terepe ez. Ellenkező esetben van egy kiváló hangzású, de érzéketlenebb hangfalam, ez nagyobb teljesítmény előállítására kényszerít, ez meg az ellenütemben dolgozó erősítőkre, azok meg újabb megoldandó problémákra, melyekkel az eredeti problémát akartam orvosolni és így tovább. (Elismerve az ellenütemben dolgozó erősítők kiváló paraméterét. De csak azt.) Egyre távolabb kerülve az eredeti alapproblémától. Persze egy Single Ended erősítőnek is meg van a maga baja. A legfőbb, hogy paradox módon a kevés alkatrész dacára mégis a legdrágább.

Egy bekezdés erejéig térjünk ki az ellenütemű, push-pull erősítökre. Az ilyen módon kapcsolt csövekkel rendelkező erősítőknek több előnye van:
1: Az ellenütemben dolgozó csövek által keltett páros számú harmonikusok nagyrészt kiesnek az ellenütemű kimenő transzformátor lévén.
2: A torzítás csökkenése lehetővé teszi a csövek nagyobb kivezérlést, ezzel nagyobb kimenő teljesítményt. A Single Ended cső teljesítményének kétszerese fölé.
3: A kimenő transzformátor egyenáramú előmágnesezése erősen lecsökken vagy meg is szűnik. Ezzel nő a primer induktivitás, jobb alacsonyfrekis átvitel.
4: A búgófeszültségek hatása, mely az anódfeszültségen és a vezetéken fellépnek, és a két csőre közösek, erősen csökkennek.
5: Az anódfeszültségforrás véges belső ellenállása következtében fennálló begerjedés veszélye erősen csökken.
Nem meglepő, hogy a műszerek jobban szeretik. Nos ennek ellenére sem építettem ellenütemű erősítőt. Miért? Mert viszont hallgattam ilyet. Tízmilliós rendszerben tetszett ugyan, de a Single Ended jobban tetszik. Valamint az ellenütemű erősítőknek is meg van a maguk baja.
Egy példa: Dr. Barta István Rádiókészülékek és Erősítők című könyv, 522.oldalról való táblázatot mutatja a kép.

A táblázat szerint egy ellenütemben dolgozó erősítő torzítása az egyszerű erősítővel szemben lényegesen korábban válik zavaróvá.

Akkor vágjunk bele! A Rádiótechnika magazinban valamelyest le van írva az alkatrészek műszaki szerepe, ezt én nem ismételgetem. Mindenki olvassa el. Bővebb kutatásra mindenkit buzdítok. Szükség is van rá, hogy az egyes alkatrészek teljes szerepét mindenki tisztázza, az áramkörre műszaki szempontból gyakorolt hatását értsük. Bár az olvasóban azt az érzést kelthetem, hogy ezzel nem foglalkozom, de ez nem igaz. Ezzel foglalkozom legtöbbet. Bár ebben az írásban inkább a hangzásra gyakorolt hatásról írok. Ezt ugyanis hiánypótlónak látom a neten. Inkább paraméterek körüli végtelen viták mindenütt... A leírt tapasztalataim nem többek egy amatőr próbálkozásainál. Viszont olyasmikkel is szabadon próbálkozom, melyekre a profik csak legyintenek. (Annyi baj legyen.) Ez, ez az építő szabadsága. Élj vele Te is!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.