2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Jövő technológiák

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Már régóta lehet hallani, hogy a Moore törvényt nem lehet tovább tartani (igaz időközben...

[ ÚJ TESZT ]

Már régóta lehet hallani, hogy a Moore törvényt nem lehet tovább tartani (igaz időközben egyszer módosítani kellett), illetve hogy a szilícium chipek elérték méretük fizikai korlátait. De eddig mindig sikerült kitalálni valamit a kutatóknak, mérnököknek. A kvantumfizika óta azonban tudjuk, hogy nem lehet a végtelenségig csökkenteni a mérteket (ilyen csak a matematikában létezik), ezért előbb vagy utóbb le kell cseréljük a szilícium alapú technológiát. Ezért szeretnék írni arról, hogy milyen technológiák jöhetnek a szilícium leváltására. Természetesen csak felületesen, hiszen mind az én tudásomat, mind a blog terjedelmét meghaladná egy megfelelően részletes értekezés. Gondolom senki nem akar többszáz oldalas tudományos tanulmányokat olvasni.



Elektronika

Az egyik lehetőség, hogy maradunk az elektronikus információfeldolgozásnál, csak a szilíciumnál jobb tulajdonságú anyagokat használunk. Ebbe az irányba halad az intel is nemrég jelentett be fejlesztéseket az új 45 nm-en készülő Penryn kódnevű processzoraival kapcsolatban, hogy a szilícium mellett, vasat és egy hafniumötvözetet használ a jobb teljesítmény elérése érdekében, vagy az IBM által demonstrált 500 GHz-es chip ami egy SiGe ötvözet. És akkor még a jelentősen gyorsabb GaAs alapú chipeket meg sem említettem.



MRAM

Nem, nem elírás! Najó talán egy picit csaltam, mert igazából PMRAM (P mint programmable) de azt hiszem az alapelven ez nem változtat. Az évek/évtizedek óta hangoztatott csoda memória működési elvére processzort is lehet tervezni. Melynek fő előnyei, hogy az információ feldolgozása és tárolása nem válik szét élesen. illetve huzalozás független hardvereket lehet megvalósítani. Az információ tárolásához nem kell energiát befektetni.



Optika

Az elektron sebessége mindössze 1/10-e a fénynek, és terjedése jelentős hőveszteséggel jár, ezért nagyon kecsegtető lenne egy optikai alapokon nyugvó számítógép. Hiszen már csak a terjedési sebességből adódón gyorsabb lenne, nem beszélve a technológia kínálta architekturális előnyről (multiplexálás, kereszthuzalozás), és az energia igénye is jóval kevesebb lenne.



Kvantum számítógép (A megváltás vagy maga az apokalipszis)

Az informatika ''szent grálja'', a kvantum számítógép.A fizikusok már régóta tervezik kvantum mechanikai elveken alapuló számítógép megépítését. Egy ''kisebb'' 30-100 atomból álló processzor már gyorsabb lenne, mint a ma leggyorsabb szuperszámítógép. Ez egyszerre csodálatos és katasztrofális is, ha belegondolunk, hogy a mai információs társadalom egyik alapja az algoritmikus biztonságot (értelmes időn belül nem feltörhető) nyújtó kódoláson alapul. Itt kerül előtérbe az erkölcsi szál, vajon meg szabad-e építeni az emberiségnek a kvantum számítógépet. Atombomba szindróma.



Természetesen számos más technológia is létezik amely leválthatja a szilícium alapú technológiákat(pl: szupravezetésen alapuló, molekula és DNS alapú számítógépek), de ezekkel én a továbbiakban nem kívánok foglalkozni.



A folytatásban elsősorban, a mágneses és az optikai részéről szeretnék írni, de ha valaki segít, vagy tud megfelelő forrásokat, szívesen írok a másik kettőről is.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.