2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

iPhone XR vs. XS - Amikor a kevesebb több

Amennyire az XS-t nem sikerült megszeretnem, az XR a kezdeti viszontagságok ellenére annyira lenyűgözött.

[ ÚJ TESZT ]

Telefonvásárlás, #2 - az XR

Az XR kézbevétele előtt több dologtól tartottam:
- Nem lesz rohadt nagy?
- Nem lesz zavaró a vastagabb káva?
- Nem fog zavarni, hogy rondább, mint az XS?
- Nem lesz zavaró a felbontáscsökkenés?
- Nem fogom jobban utálni, mint az XS-t?
- Egyáltalán megérte a plusz ráfordítás?

Méret: Amikor kézbe vettem bolton kívül, saját tulajdonként, az első dolog, amivel (ismét) szembesültem, hogy az XR valóban nagy. Főleg nekem, akinek az álomtelefonja egy 5S méretű (esetleg kicsit nagyobb, de már a 7-nél is kisebb), csupa kijelző, IPS kijelzős iPhone. (de ez marad álom) Azonban meglepő, de nagyon hamar jött a felismerés: Az XS is már kényelmetlen volt egykezesnek, csak nem tűnt fel a kevesebb használat miatt - mégis a használat során azt is ösztönösen, kétkezes telefonként használtam, vagy reachability-vel oldottam meg a dolgok egy részét (gyári Apple bőrtokkal használtam). Ezért az XR esetében a méretnövekedés sokkal kevésbé volt zavaró, mint számítottam rá, szinte fel sem tűnt használat közben, ellenben a nagyobb kijelző által kínált lehetőségekkel. Az XR a MAX / plus szériához hasonlóan fektetett nézetben 2 részre tagolja a felületeket (naptár, mail, jegyzet, stb.), ami a használhatósághoz, ha nem is sokat, de hozzáad. Példa gyanánt itt elérhető egy kép, amin látszik, hogy egyiknél sem érhető el a kijelző egy jelentős része: [kép]

Kinézet: Az XR másik negatívuma az volt nekem, hogy hát khm... nem szép, ha az ember megnézi egy boltban. Itt is meglepetés ért: A használat során rájöttem, hogy semmi, de semmi baj nincs a kinézetével, egyszerűen nem érdemes egyik kézben XS, másik kézben XR-t tartani - de ez a mindennapok során kevésbé életszerű helyzet amúgy is. A kávák vastagabbak, picit bumfordiak, tényleg, elismerem. De a mindennapok során az ember a kijelzőt nézi, így a kávák vastagsága annyiból fontos, hogy ha túl nagy, a telefon nagyobb lesz, mint lehetne. Itt 1-2 milliméter a változás az XS-hez képest, így a "keretmentes" érzés elmarad, de a használati érték nem csorbul. Persze nem mondom, hogy kora ikonikus szépségű modellje lenne, de XS-ről váltva is igen hamar megszokható, megszerethető.

Az XS-XR vonalon a dolgok többsége, így a proci, a belsőségek egy része, és a hangszóró is azonos, a kamera pedig (a zoomlencsét leszámítva) szintén ugyanaz. Mindkettő esetben kiemelkedő a hangzás és a kamera minősége is. Példa

Mi az, ami más?
- Nincs force touch, de bevallom, nem hiányzik, szinte soha. A billentyűzeten a szóközt nyomva előjön ugyanúgy a kurzor késlekedés nélkül, control centerben szintén meg sem lehet mondani szinte, hogy nem force touch végzi a munkát, és az értesítések is pont ugyanúgy működnek. A reakcióidőt olyan jól eltalálták, hogy nem mondom meg, hogy nem force touch (3D touch?) dolgozik a háttérben, ott, ahol van. Az egyetlen, ahol picit hiányzik, a böngésző előnézete - de ezzel együtt lehet élni.

- 3 GB RAM: A RAM egy gigával kevesebb az XS-hez képest. Se ezen, se azon nem lövi ki a háttérből az alkalmazásokat, fluid, azonnal történik minden ezen is, azon is. Egyszer majd lehet, hogy érezni fogom hátrányát, de pillanatnyilag tökéletesen elég.

Keret: Az XR az XS-sel ellenben alumínium keretet kapott. Ez nem olyan prémium érzés érintésre, de a mindennapok során sokkal kellemesebb a tapintása, nem olyan hideg, és idegen érzés, és ami talán még fontosabb: nem csúszik. Szemre talán az XS acél kerete a jobb, használat során viszont egyértelműen az alumínium keretet fogni kellemesebb, ha éppen nincs tok a telefonon.

Súly: Az XS sem könnyű, már-már bántóan nem, de az XR még nehezebb, így a súlyától szintén tartottam, pedig nem kellett volna. Amíg az XS inkább fejnehéz, és ki akar esni a kézből, addig az XR az alja fele vannak a nehezebb alkatrészek, vagyis a súlyelosztása sokkal jobb, már-már fantasztikus.
Emiatt az XS-nél sokkal masszívabb fogást biztosít, és a mérete miatt a nagyobb súly sem érződik zavarónak. Tényleg nagyon jól sikerült eltalálni.

Üzemidő: Az XR-XS kettőst nézve a legerősebb fegyvertény az XR számára az üzemidő. Míg az XS 4, nagyon szűken 5 órás kijelzőidőre képes, az XR erős terhelés mellett (böngészés, spotify streaming zenével, 2-5 óra telefonálással, sok Facebookkal, és egyéb hálózat-intenzív alkalmazással) is 8 óra fölötti képernyőidőket hoz, vagyis gyakorlatilag, amíg minden iPhone, így az XS is hajlamos cserbenhagyni egy erősebb nap délutánján, addig az XR 100%-os biztonsággal kibírja estig lemerülés nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.