2019. július 16., kedd

Gyorskeresés

iPhone XR vs. XS - Amikor a kevesebb több

Amennyire az XS-t nem sikerült megszeretnem, az XR a kezdeti viszontagságok ellenére annyira lenyűgözött.

[ ÚJ TESZT ]

XR/XS - Kijelző

Utoljára hagytam a kijelző témakörét, mert mint a tesztek többségében kiemelt negatívum, ez külön fejezetet érdemel - másrészt ez a leginkább eltérő elem a két telefon között.

Az iPhone XS kijelzőjét csak szuperlatívuszokkal lehet illetni, ha a látványosságot nézzük, ezt nem is szeretném elvenni tőle. Elismerem, nem kedvelem az AMOLED-et a PWM, és a jellemzően mesterkélt színek miatt. Olyannyira nem, hogy ahogy korábban szó esett róla, a kijelző típusa miatt került ki a képből nálam az XS, és emiatt vásároltam meg az XR-t is. A személyes rossz tapasztalataim, PWM érzékenységem ellenére viszont az tény, hogy a kijelző bár AMOLED, a kalibráció elképesztően korrektül sikerült, nincs túlszaturáltság, a színek nem "égnek", nem valótlanok, nem érzi azt az ember, hogy itt bizony be akarják csapni a szemét a látványvilággal.

Ez nem azt jelenti, hogy harmonikus, és visszafogott a kijelző, de mindenképpen látványos, és nem zavaró a színvilága. Az egyetlen negatívum, hogy az ideálisnál talán kicsit hűvösebbre sikerült a színkalibráció - ezt főleg egy XR mellé téve érzi az ember. Hátránya, hogy erre is jellemző a PWM, és ha nem is érzékeny rá mindenki, szerintem nem egészséges egy vibráló kijelzőt nézni napi 4-5-6-7 órát. Ezen kívül említésre méltó, hogy a kijelzőn az AMOLED-re jellemzően a fehérek "élesek". Ez nekem bántóan hat beltérben, irodai fényviszonyok mellett. A színhőmérséklet és a színvilág eltérése talán ezen a képen valamelyest látható: (kikapcsolt TrueTone mellett természetesen)

Az iPhone XR-t nagyban a kijelzője miatt sokkal rosszabbul fogadták a vásárlók, mint ahogy azt az Apple várta, és mint amit a telefon szerintem megérdemelne.

Ennek több, szerintem eléggé abszurd oka van:
A kijelző IPS, ami az állítások szerint egy "elavult technológia": Régebbi, ez igaz, de ugyanakkor kiforrottabb is. Nem ég be, nem vibrál magas frekvencián (PWM), koccanás esetén nem hajlamos sávosan megsérülni, természetesebb színeket ad vissza, és ha jellemzően fehér a GUI, akkor valószínűleg kevesebbet is fogyaszt.
Hátránya, hogy a kontrasztaránya a megvilágítás technológiája miatt nem végtelen - így a fekete csak nagyon sötét szürke, ami kevésbé látványos.
- A kijelző felbontása nem FullHD: Való igaz, nem FullHD. Felteszem a kérdést: meg tudnád mondani, hogy egy telefon FullHD felbontású, vagy sem? Jonathan Morrison (vaktesztje) kiválóan rámutat a lényegre: a vakteszten mindenki az XR-t látja szebbnek egy FullHD panel ellenében. Mégis, volt, aki miután megtudta, hogy az XR kijelzőjére voksolt, “hirtelen rájött, hogy a másik a jobb”. Sokatmondó.

A kijelző körül kialakult ezen kívül elterjedt egy hozzá nem értésre épülő pletyka is: sok silányabb portál, vlogger, influencer átvette gondolkodás nélkül egymástól, hogy az XR kijelzője ugyanolyan felbontású, mint a sokéves iPhone 4 modellé. És igen, ekkora kárt tud okozni, ha valaki nem érti, miről ír: Az iPhone 4 és az XR azonos PPI-vel (inchenkénti pixelszámmal) bír. Ebből már kikövetkeztethető, hogy az iPhone 960x460 pixeles felbontása nem azonos az XR 1792 x 828 pixeles felbontásával, csupán a kijelzője nem lett élesebb, mint az elődmodell volt.
De nézzük máshogyan: Ha nem láttuk személyesen, de azt olvassuk, hogy az XR kijelzője olyan, mint az ősöreg iPhone 4-é, akkor az a kijelző biztos nagyon rossz, nem? De mi van, ha azt mondom, ugyanolyan minőségű a kijelzője, mint a 7, vagy a 8 szériának (ami azonos PPI-vel és kijelzőtechnológiával rendelkezik)?
Mindjárt más, máris jobb, ugye?

A legnagyobb hiba azonban mégis ott van, hogy azok, akik az XR kijelzőjét megítélik, rossznak tartják, többnyire nem is láttak még XR-t, vagy azzal a hangulattal álltak az egésznek neki, hogy ez az előzetes információk alapján csak rossz kijelző lehet, hiszen nem is FullHD, meg olyan mint az iPhone 4-é, meg különben is csak egy IPS, tök ciki, nem?
Röviden: nem.

Az XR kijelzője:
- kiemelkedően szépen adja vissza a színeket, jó ránézni. A színvisszaadása még az XS-nél is jobb, precízebb. Nem hivalkodó, visszafogott, mégis szép.
- A minimum fényereje alacsonyabb az XS-nél, ezért sötétben kellemesebb használni.
- Világosban, napfény mellett legalább olyan jól olvasható, mint az XS.
- Mivel nincs PWM, a szemre érzékenyek, és fejfájósok számára ez az XS-sel szemben nem okoz gondot. - A kontrasztarány nyilván nem versenyképes az XS AMOLED-jével, ugyanakkor ez természetesebb hatást kelt, és az Apple igen jó munkát végzett: Sok helyzetben alig, vagy nem látszik jobban, hol a kijelző vége, és a káva kezdete, mint az XS esetében, ami a panel IPS mivoltát figyelembe véve nem kis bravúr.
[XR fekete] [XS fekete]

- A kijelző felbontása egy XS után nézve... fura. A pixelek egyáltalán nem láthatóak, főleg nem egészséges távolságból, ugyanakkor valahol a tudatalatti érzi, hogy a másik mintha élesebb lenne - furcsa, mert pl. egy fényképet szemlélve egyáltalán nem érződik a különbség, de a menüben barangolva igen (lehet, hogy a GUI elemeit nem igazították az XR-hez kellően?) - de ez csak XS után észrevehető, egy Mate 20 (nem Pro) után egyáltalán nem.

Összességében a kijelző színei, fényereje, kalibrálása kiváló, ugyanakkor az élessége nem kiemelkedő, de kompromisszumok nélkül, kellemesen használható - persze pixelpeeper természetű személyek számára nem feltétlenül ajánlott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.