iPhone XR vs. XS - Amikor a kevesebb több

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2019-02-23 05:00

Amennyire az XS-t nem sikerült megszeretnem, az XR a kezdeti viszontagságok ellenére annyira lenyűgözött.

Kulcsszavak: . iPhoneXSXR

[ Új teszt ]

Bevezetés

Az idei iPhone-ok igen érdekesen kerültek a piacra. A tavalyi horror árugrás után idén közel változatlan modellt változatlan áron, nagyobb, még drágább modellt, és egy fura, 8 Plus - X mutánst hozott az almás cég, ami a specifikációt nézve nem ígérkezik igazán jó ajánlatnak - Olcsónak drága, csúcsnak..elég drága, de mégsem csúcs, hiszen arra ott az XS.

Sokak számára ezért kérdéses, melyik telefon mellett érdemes letenni a voksot, megéri-e az XS a felárat az XR-hez képest, vagy az XR egyáltalán megéri-e, nem silány-e, nem okoz-e majd csalódást az "olcsó" iPhone, lehet-e hinni a sok negatív cikknek, kritikának, tesztnek, ami az XR körül megjelent.
Az idei lineupról mindenkinek van kialakult véleménye, még azoknak is, akik soha nem fogták egyiket sem a kezükben, azoknak is, akik csak egy APR-ben vették a kezükbe pár perc erejéig, de azoknak is, akik az egyiket birtokolják, és a sajátjuk ellenében a másikat tartják a rosszabb választásnak.

Mivel az idei lineup mindkét modelljét napi rendszerességgel használom (céges / magán) használom, (előbb az XS, majd az XR került hozzám), úgy gondolom, érdemes eloszlatni néhány tévhitet, és a mindennapi tapasztalatok alapján megvizsgálni, melyik a racionálisabb választás, melyik éri meg, melyik mit kínál a másikhoz képest, milyen valós előnyökkel rendelkezik a másikhoz képest.

A cikk létrejöttét mégis legnagyobb részben annak köszönheti, hogy a neten fellelhető XR tesztek, kommentek szinte mindegyike teljesen elfogult vagy a márka, vagy a specsheetre vetett számok irányába, a valódi felhasználói tapasztalatok érzése helyett jellemzően érzelmek vezették az írók tollát, olyannyira, hogy sem a dicsérő, sem a negatív végeredményre jutóknak nem éreztem úgy, hogy hihetnék az idei iPhone-ok kapcsán. (leszámítva talán MBKHD tesztjét)

Fontos kiemelni a cikk legelején, hogy az alább leírtak az én (AMOLED kijelzőkkel, és PWM-mel erősen hadban álló) magánvéleményemet tartalmazzák, ezért a kijelzőre vonatkozó soraimat illetően könnyen előfordulhat, hogy homlokegyenest ellenkező véleménye legyen valakinek. Mondhatni ízlés dolga, nem fogok megsértődni, ha a kommentszekcióban valaki teljes mértékben máshogy látja a két telefon közötti erőviszonyokat.

Telefonvásárlás, #1 - a döntés

Amikor tavaly az X megjelent, nagyon felkeltette az új gesztusvezérelt rendszer az érdeklődésem, másfelől a notch-os vonal kifejezetten tetszett első blikkre is (no, nem a notch, hanem a kávamentesség, még alul is). Ugyanakkor féltem az AMOLED-től, az androidos próbálkozásaim során mindig undorral és utálattal néztem ezeket a kijelzőket (túlszaturált, de ami nagyobb baj, hogy bántja a szemem az éles fehér fénye, illetve a PWM), így a horror árral karöltve már nem volt vonzó a cucc annyira, hogy beleugorjak.

Aztán eljött 2018 ősze, ahol bemutattak valami XS-t, meg az XR-t, ami pont nekem valónak tűnt... IPS, gesztusvezérlés, dual SIM (erre lett volna igényem korábban is), jobb kamera, stb., így a mérete aggasztott csak, de biztos voltam benne, hogy amint polcokra kerül, megnézem, elfér-e a kezemben, és ha igen, beleugrok.

Telt, múlt az idő, az XS már egy ideje elérhető volt, az XR még sehol... Aztán nagy sokára kijött az XR is. Elmentem az egyik APR-be, a "megnézem, megveszem" gondolatokkal a fejemben. Aztán odaértem, egymás mellett ott feküdt az XS, XS Max, és az XR. Egyik kezembe betettem az XS-t, másikba az XR-t, aztán csak néztem, néztem, és nem hittem a szememnek. Mi ez a förtelem? Hogy lehet ilyen "gagyi" hatású egy Apple telefon? Mik ezek a kávák? Hát könyörgöm, hogy adhatták ki, hogy néz ki a zászlóshajó XS mellett?
Gondoltam picit pihentetem a dolgot, majd kialakul a kép lassan, hogy vegyem, vagy sem, és bánatosan otthagytam vásárlás nélkül az APR-t.

Ezután persze nem tettem le a dologról, csak gondolkodtam, és vártam, hogy egy tiszta, megfontolt döntést tudjak hozni. Közben persze vártam a tesztekre, influencerek véleményeit nézegettem (volna), de minden nagyon lassan jött ki. Mintha senki nem akarna erről a telefonról semmit írni.

Aztán nagy sokára mégis kijöttek a tesztek, illetve az influencerek véleményei, de nem volt bennük köszönet. Mindenhol olcsó iPhone-nak hivatkozták, mindenhol (így a MA-n is) érezhető volt, hogy lehúzásnak érezték az árazást a kínált tulajdonságok fényében - főleg a kijelző felbontását és a panel típusát tették a negatívumok közé. Egy szó mint száz, összességében inkább negatív volt az összhang, szinte mindenhol, legyen szó blogról, influencerekről, tech-portálról, vagy kommentelőkről. Az okok mindig azonosak: ronda, drága, kijelző, kijelző, kijelző, olcsó iPhone drágán, kijelző (nagyjából ilyen arányban.) A kijelzőt övező hisztéria, és a rendre “olcsó iPhone” titulus alapján láttam, hogy ez a telefon eladhatatlan lesz, ha már most ilyen negatív a vélekedés róla, így letettem arról, hogy beleugorjak egy XR-be.

Vettem egy nagy levegőt..és egy XS-t. Ha az Apple bele meri a telefonjába tenni az AMOLED-et, biztos jobb, mint amikkel eddig találkoztam.

Telefonvásárlás, #1 - az XS

Kibontottam a dobozt, kézbefogtam a telefont, és éreztem: jól döntöttem, kicsit nehéz (szeretem, ha van súlya egy telefonnak), talán egykezes használathoz is jó lesz, a színei szépek. Igen, ez jó lesz, jobb, mintha a ronda XR-t vettem volna.

Aztán teltek a hetek, és egyre többet fájt a fejem, káprázott a szemem. Ajjaj, gondoltam ez a PWM lesz, meg az AMOLED kijelző (ami amúgy látványos, éles szép, nem túlszaturált - vagyis tényleg ha ránéz egy pillanatra az ember, akkor kifogástalannak ítéli meg). Hát mégsem sikerült nekik ezt Apple-módra jobban megcsinálni, ez bántja a szemem. Próbáltam megfogalmazni, mi lehet a baj. Egyrészt a fehér színek "élesek" természetellenesek, ha beltérben nézi az ember. Sebaj, erre találtam megoldást, a kisegítő lehetőségekben a fehérpont csökkentése pont az ilyen helyzetek kezelésére került a rendszerbe.
Ezzel már együtt tudtam élni, bár ösztönösen egyre kevesebbet, végül rekordkeveset használtam tartalomfogyasztásra a vadonatúj iPhone-omat. Ez egy idő után ez tudatosodott bennem, és felmerült a kérdés: Ha egy 400 ezer forintról induló telefont nem használok, mert (immáron kevésbé) de bántja a szemem, akkor miért is ilyet használok, miért nem egy (felhasználás szempontjából) kompromisszummentes változatot?

Elmentem még párszor az egyik APR-be, ismét megnéztem az XR-t. Fogdostam, nézegettem, gondolkodtam. Tényleg váltsak az XR-re, ami eladhatatlan és mindenki leszólja (biztos tudnak valamit, amit én nem)? Tényleg indokolt, annak ellenére, hogy a "nagytesóját" használom? Nem tudtam eldönteni.

Egy kicsit később, a cég, ahol dolgozom feltette a kérdést: van új mobiltelefon-keretszerződés, az előfizetéses árhoz képest X összeggel olcsóbban kérhetek magamnak saját telefont. Kérek? Ha igen, milyet?
Vettem egy másik nagy levegőt, halkan elmormoltam az orrom alatt, hogy nagy marha vagyok, és kértem egy XR-t. Igen, egy XS mellé.

Telefonvásárlás, #2 - az XR

Az XR kézbevétele előtt több dologtól tartottam:
- Nem lesz rohadt nagy?
- Nem lesz zavaró a vastagabb káva?
- Nem fog zavarni, hogy rondább, mint az XS?
- Nem lesz zavaró a felbontáscsökkenés?
- Nem fogom jobban utálni, mint az XS-t?
- Egyáltalán megérte a plusz ráfordítás?

Méret: Amikor kézbe vettem bolton kívül, saját tulajdonként, az első dolog, amivel (ismét) szembesültem, hogy az XR valóban nagy. Főleg nekem, akinek az álomtelefonja egy 5S méretű (esetleg kicsit nagyobb, de már a 7-nél is kisebb), csupa kijelző, IPS kijelzős iPhone. (de ez marad álom) Azonban meglepő, de nagyon hamar jött a felismerés: Az XS is már kényelmetlen volt egykezesnek, csak nem tűnt fel a kevesebb használat miatt - mégis a használat során azt is ösztönösen, kétkezes telefonként használtam, vagy reachability-vel oldottam meg a dolgok egy részét (gyári Apple bőrtokkal használtam). Ezért az XR esetében a méretnövekedés sokkal kevésbé volt zavaró, mint számítottam rá, szinte fel sem tűnt használat közben, ellenben a nagyobb kijelző által kínált lehetőségekkel. Az XR a MAX / plus szériához hasonlóan fektetett nézetben 2 részre tagolja a felületeket (naptár, mail, jegyzet, stb.), ami a használhatósághoz, ha nem is sokat, de hozzáad. Példa gyanánt itt elérhető egy kép, amin látszik, hogy egyiknél sem érhető el a kijelző egy jelentős része: [kép]

Kinézet: Az XR másik negatívuma az volt nekem, hogy hát khm... nem szép, ha az ember megnézi egy boltban. Itt is meglepetés ért: A használat során rájöttem, hogy semmi, de semmi baj nincs a kinézetével, egyszerűen nem érdemes egyik kézben XS, másik kézben XR-t tartani - de ez a mindennapok során kevésbé életszerű helyzet amúgy is. A kávák vastagabbak, picit bumfordiak, tényleg, elismerem. De a mindennapok során az ember a kijelzőt nézi, így a kávák vastagsága annyiból fontos, hogy ha túl nagy, a telefon nagyobb lesz, mint lehetne. Itt 1-2 milliméter a változás az XS-hez képest, így a "keretmentes" érzés elmarad, de a használati érték nem csorbul. Persze nem mondom, hogy kora ikonikus szépségű modellje lenne, de XS-ről váltva is igen hamar megszokható, megszerethető.

Az XS-XR vonalon a dolgok többsége, így a proci, a belsőségek egy része, és a hangszóró is azonos, a kamera pedig (a zoomlencsét leszámítva) szintén ugyanaz. Mindkettő esetben kiemelkedő a hangzás és a kamera minősége is. Példa

Mi az, ami más?
- Nincs force touch, de bevallom, nem hiányzik, szinte soha. A billentyűzeten a szóközt nyomva előjön ugyanúgy a kurzor késlekedés nélkül, control centerben szintén meg sem lehet mondani szinte, hogy nem force touch végzi a munkát, és az értesítések is pont ugyanúgy működnek. A reakcióidőt olyan jól eltalálták, hogy nem mondom meg, hogy nem force touch (3D touch?) dolgozik a háttérben, ott, ahol van. Az egyetlen, ahol picit hiányzik, a böngésző előnézete - de ezzel együtt lehet élni.

- 3 GB RAM: A RAM egy gigával kevesebb az XS-hez képest. Se ezen, se azon nem lövi ki a háttérből az alkalmazásokat, fluid, azonnal történik minden ezen is, azon is. Egyszer majd lehet, hogy érezni fogom hátrányát, de pillanatnyilag tökéletesen elég.

Keret: Az XR az XS-sel ellenben alumínium keretet kapott. Ez nem olyan prémium érzés érintésre, de a mindennapok során sokkal kellemesebb a tapintása, nem olyan hideg, és idegen érzés, és ami talán még fontosabb: nem csúszik. Szemre talán az XS acél kerete a jobb, használat során viszont egyértelműen az alumínium keretet fogni kellemesebb, ha éppen nincs tok a telefonon.

Súly: Az XS sem könnyű, már-már bántóan nem, de az XR még nehezebb, így a súlyától szintén tartottam, pedig nem kellett volna. Amíg az XS inkább fejnehéz, és ki akar esni a kézből, addig az XR az alja fele vannak a nehezebb alkatrészek, vagyis a súlyelosztása sokkal jobb, már-már fantasztikus.
Emiatt az XS-nél sokkal masszívabb fogást biztosít, és a mérete miatt a nagyobb súly sem érződik zavarónak. Tényleg nagyon jól sikerült eltalálni.

Üzemidő: Az XR-XS kettőst nézve a legerősebb fegyvertény az XR számára az üzemidő. Míg az XS 4, nagyon szűken 5 órás kijelzőidőre képes, az XR erős terhelés mellett (böngészés, spotify streaming zenével, 2-5 óra telefonálással, sok Facebookkal, és egyéb hálózat-intenzív alkalmazással) is 8 óra fölötti képernyőidőket hoz, vagyis gyakorlatilag, amíg minden iPhone, így az XS is hajlamos cserbenhagyni egy erősebb nap délutánján, addig az XR 100%-os biztonsággal kibírja estig lemerülés nélkül.

XR/XS - Kijelző

Utoljára hagytam a kijelző témakörét, mert mint a tesztek többségében kiemelt negatívum, ez külön fejezetet érdemel - másrészt ez a leginkább eltérő elem a két telefon között.

Az iPhone XS kijelzőjét csak szuperlatívuszokkal lehet illetni, ha a látványosságot nézzük, ezt nem is szeretném elvenni tőle. Elismerem, nem kedvelem az AMOLED-et a PWM, és a jellemzően mesterkélt színek miatt. Olyannyira nem, hogy ahogy korábban szó esett róla, a kijelző típusa miatt került ki a képből nálam az XS, és emiatt vásároltam meg az XR-t is. A személyes rossz tapasztalataim, PWM érzékenységem ellenére viszont az tény, hogy a kijelző bár AMOLED, a kalibráció elképesztően korrektül sikerült, nincs túlszaturáltság, a színek nem "égnek", nem valótlanok, nem érzi azt az ember, hogy itt bizony be akarják csapni a szemét a látványvilággal.

Ez nem azt jelenti, hogy harmonikus, és visszafogott a kijelző, de mindenképpen látványos, és nem zavaró a színvilága. Az egyetlen negatívum, hogy az ideálisnál talán kicsit hűvösebbre sikerült a színkalibráció - ezt főleg egy XR mellé téve érzi az ember. Hátránya, hogy erre is jellemző a PWM, és ha nem is érzékeny rá mindenki, szerintem nem egészséges egy vibráló kijelzőt nézni napi 4-5-6-7 órát. Ezen kívül említésre méltó, hogy a kijelzőn az AMOLED-re jellemzően a fehérek "élesek". Ez nekem bántóan hat beltérben, irodai fényviszonyok mellett. A színhőmérséklet és a színvilág eltérése talán ezen a képen valamelyest látható: (kikapcsolt TrueTone mellett természetesen)

Az iPhone XR-t nagyban a kijelzője miatt sokkal rosszabbul fogadták a vásárlók, mint ahogy azt az Apple várta, és mint amit a telefon szerintem megérdemelne.

Ennek több, szerintem eléggé abszurd oka van:
A kijelző IPS, ami az állítások szerint egy "elavult technológia": Régebbi, ez igaz, de ugyanakkor kiforrottabb is. Nem ég be, nem vibrál magas frekvencián (PWM), koccanás esetén nem hajlamos sávosan megsérülni, természetesebb színeket ad vissza, és ha jellemzően fehér a GUI, akkor valószínűleg kevesebbet is fogyaszt.
Hátránya, hogy a kontrasztaránya a megvilágítás technológiája miatt nem végtelen - így a fekete csak nagyon sötét szürke, ami kevésbé látványos.
- A kijelző felbontása nem FullHD: Való igaz, nem FullHD. Felteszem a kérdést: meg tudnád mondani, hogy egy telefon FullHD felbontású, vagy sem? Jonathan Morrison (vaktesztje) kiválóan rámutat a lényegre: a vakteszten mindenki az XR-t látja szebbnek egy FullHD panel ellenében. Mégis, volt, aki miután megtudta, hogy az XR kijelzőjére voksolt, “hirtelen rájött, hogy a másik a jobb”. Sokatmondó.

A kijelző körül kialakult ezen kívül elterjedt egy hozzá nem értésre épülő pletyka is: sok silányabb portál, vlogger, influencer átvette gondolkodás nélkül egymástól, hogy az XR kijelzője ugyanolyan felbontású, mint a sokéves iPhone 4 modellé. És igen, ekkora kárt tud okozni, ha valaki nem érti, miről ír: Az iPhone 4 és az XR azonos PPI-vel (inchenkénti pixelszámmal) bír. Ebből már kikövetkeztethető, hogy az iPhone 960x460 pixeles felbontása nem azonos az XR 1792 x 828 pixeles felbontásával, csupán a kijelzője nem lett élesebb, mint az elődmodell volt.
De nézzük máshogyan: Ha nem láttuk személyesen, de azt olvassuk, hogy az XR kijelzője olyan, mint az ősöreg iPhone 4-é, akkor az a kijelző biztos nagyon rossz, nem? De mi van, ha azt mondom, ugyanolyan minőségű a kijelzője, mint a 7, vagy a 8 szériának (ami azonos PPI-vel és kijelzőtechnológiával rendelkezik)?
Mindjárt más, máris jobb, ugye?

A legnagyobb hiba azonban mégis ott van, hogy azok, akik az XR kijelzőjét megítélik, rossznak tartják, többnyire nem is láttak még XR-t, vagy azzal a hangulattal álltak az egésznek neki, hogy ez az előzetes információk alapján csak rossz kijelző lehet, hiszen nem is FullHD, meg olyan mint az iPhone 4-é, meg különben is csak egy IPS, tök ciki, nem?
Röviden: nem.

Az XR kijelzője:
- kiemelkedően szépen adja vissza a színeket, jó ránézni. A színvisszaadása még az XS-nél is jobb, precízebb. Nem hivalkodó, visszafogott, mégis szép.
- A minimum fényereje alacsonyabb az XS-nél, ezért sötétben kellemesebb használni.
- Világosban, napfény mellett legalább olyan jól olvasható, mint az XS.
- Mivel nincs PWM, a szemre érzékenyek, és fejfájósok számára ez az XS-sel szemben nem okoz gondot. - A kontrasztarány nyilván nem versenyképes az XS AMOLED-jével, ugyanakkor ez természetesebb hatást kelt, és az Apple igen jó munkát végzett: Sok helyzetben alig, vagy nem látszik jobban, hol a kijelző vége, és a káva kezdete, mint az XS esetében, ami a panel IPS mivoltát figyelembe véve nem kis bravúr.
[XR fekete] [XS fekete]

- A kijelző felbontása egy XS után nézve... fura. A pixelek egyáltalán nem láthatóak, főleg nem egészséges távolságból, ugyanakkor valahol a tudatalatti érzi, hogy a másik mintha élesebb lenne - furcsa, mert pl. egy fényképet szemlélve egyáltalán nem érződik a különbség, de a menüben barangolva igen (lehet, hogy a GUI elemeit nem igazították az XR-hez kellően?) - de ez csak XS után észrevehető, egy Mate 20 (nem Pro) után egyáltalán nem.

Összességében a kijelző színei, fényereje, kalibrálása kiváló, ugyanakkor az élessége nem kiemelkedő, de kompromisszumok nélkül, kellemesen használható - persze pixelpeeper természetű személyek számára nem feltétlenül ajánlott.

Összegzés

Összegezve:
Az XR egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy jutott ide. Merem állítani, hogy a legjobban eltalált Apple telefon, amit láttam a 4S óta, ezért az én véleményem szerint a nem éppen díjnyertes design ellenére végtelen darabszámban kellett volna gazdára találnia.

Ha az árat sem veszem figyelembe, akkor is csak a másodlagos kamera hiánya miatt nem állítom, hogy egy szinten van az XS és az XR. A két telefon más, egyeseknek lehet, jobb alternatíva az XS, ugyanakkor az összesített élmény tekintetében az XR teljesen egyértelműen melléáll a dobogón a nagytestvérnek. Én például ismerve, használva a két telefont, ártól függetlenül is az XR-t választanám (mint ahogy választottam is).

Megértem, ha valaki az XS mellé teszi le a voksát ennek ellenére, de száraz előnyöket, hátrányokat vizsgálva az XR mellett szerintem az AMOLED kijelzőn kívül is több érv szól:

Az XS mellett szólhat:
- élesebb, magasabb felbontású kijelző,
- AMOLED (ha ez valakinek előny (?)),
- dupla kamera,
- fém keret "prémium" érzete,
- a hangyányival erőseb IP-rating,
- vékonyabb káva, "menőbb" design.

AZ XR mellett szólhat ellenben
- észszerű(bb) ár,
- alumínium keret jobb tapintása, fogása, tapadása,
- kiemelkedő üzemidő,
- jobb súlyelosztás,
- nagyobb kijelző (tartalomfogyasztásra alkalmasabb),
- Plus / max funkciók elforgatva,
- IPS kijelző PWM mentessége.

A cikk alapján szerintem kitalálható volt, hogy amennyire az XS-t nem sikerült megszeretnem, az XR a kezdeti viszontagságok és az XS-hez képest bumfordi formája ellenére annyira lenyűgözött, amennyire csak egy telefon le tud nyűgözni egy embert. :)

Zárszóként mindenkinek, aki az idei iPhone lineupból tervez választani, annak ajánlom megfontolásra az XR-t, akár az XS ellenében, árfüggetlenül is, főleg akkor, ha a választás nem is az XS, hanem az X, és az XR között dőlne el.