2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Így építsünk otthon konditermet!

Itt minden információt és tippet megtalálsz, amire egy home gym építéséhez és fenntartásához szükséged lehet!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, tőke, előnyök

Bevezetés

Az utóbbi egy-másfél évtizedben ugrásszerűen megnőtt a konditerembe járók száma, és egyre többen kezdenek érdekeltté válni a fitt, egészségtudatos életvitelben. Azonban az utóbbi idők eseményei – nevesen a Covid-mizéria és az azzal kapcsolatos szigorú korlátozások – rávilágítottak arra, hogy bizony nem mindig opció az edzőterembe járás a hétköznapi emberek (nem hivatásos sportolók) számára. Ráadásul arról az igen kellemetlen tényről még említést sem tettünk, hogy számos településen a bérletárak exponenciálisan megemelkedtek, és sokszor akár háromszoros összeget is elkérnek a 8-10 évvel korábbi átlaghoz képest, akár a 18-20 ezres ármezőt karcolva. Ehhez adjuk még hozzá, hogy sok ember ideje erőteljesen korlátolt, illetve hogy vannak, akik szociális szorongás, vagy egyéb hátráltató tényezők miatt szívesebben kezdenének valamit magukkal a házuk falain belül, és rögtön egyértelművé válik, hogy miért van egyre nagyobb igény az otthoni edzőtermekre, avagy a home gymekre.

Sajnos azonban míg Magyarországon hatalmas kultusz és felhajtás övezi a különféle termeket és kondihálózatokat, csak nagyon kevés webshop, tartalomgyártó, vagy akár közösség foglalkozik – akár csak érintőlegesen is – az otthoni, nem saját testsúlyos edzés témájával. Ebből adódóan az ezzel kapcsolatos, interneten fellelhető anyagok is eléggé sekélyesek, és roppant nehéz informálódni afelől, hogy milyen eszközökre és berendezésekre van szükségünk, milyen fontossági sorrendben érdemes ezekre beruházni, vagy hogy mely dolgokra kell figyelnünk a vásárlásuk és a használatba vételük esetén. Épp ezért úgy döntöttem, hogy ezen szempontokat figyelembe véve megpróbálom lényegretörően átadni mindazt a tudást, amit 100+ óra alatt felépítettem a téma kapcsán – többek között a saját otthoni kondirészlegem megalkotásához.

Tőke

A legelső dolog, ami egy házi konditerem építéséhez szükséges, az nem a súlyzó, nem a fekvenyomópad, de még csak nem is a védőpadló, hanem a tőke, amit rá szükséges szánnunk. Fontos kihangsúlyozni, hogy itt nem egy egyszerű önsúlyos és/vagy calisthenics összeállításról van szó, illetve még csak nem is egy szimpla fekpados/súlyzós párosról. Egy valódi, jól felszerelt edzőrészlegről beszélünk, ami kompaktsága ellenére érdemi alternatívája és kiváltója lehet egy konditeremnek mind az elvégezhető gyakorlatok intenzitása, mind ezek változatossága és flexibilitása, illetve mind a használt eszközök minősége terén. Ebből kifolyólag többszázezres beruházásról van szó, és bár ez sokakat elkedvteleníthet, ilyenkor érdemes sorra venni az otthoni edzőterem előnyeit egy konditeremével szemben.

Az otthoni edzőterem előnyei

____1. Egy konditermi bérlet egy adott, fix időintervallumra szól – jellemzően egy hónapra. Otthoni edzés esetén nem vagyunk időhöz kötve, nem forog kockán a pénzünk, ha esetleg nem tudunk eleget eljárni az adott hónapban, ez pedig flexibilitást és megnyugvást ad.

____2. Éves viszonylatban egy konditerem jellemzően legalább 120 ezer forintba kerül, de ez az összeg akár lehet a kétszerese, vagy még több is. Ezt azt jelenti átlagban, hogy egy okosan összeállított házi edzőterem költségei 2-3 évnyi kondi árából megtérülnek, onnantól pedig kvázi ingyen edzhetünk.

____3. Ha valamilyen oknál fogva szeretnénk megválni az otthoni felszereléseinktől, akkor pénzzé tehetjük őket – ráadásul közel a vásárlási árukon, amennyiben ügyesek vagyunk. Ez a konditermi bérletekre nem igaz, ugyanis a legtöbb helyen névre szólóak, és lejártukat követően elveszítik az értéküket.

____4. Egy konditermi bérleten nem lehet osztozni, maximum páros kedvezmény van. Ha egy háztartásban többen edzünk, akkor az edzőtagok száma alapján arányosan lehet felezni, harmadolni, stb. a terem építésének költségeit.

____5. Otthoni edzés esetén nem kell a konditerem idejéhez igazodnunk, ami különösen a hétvégi napokon lehet előnyös, amikor is a legtöbbjük rövidített nyitvatartásokkal üzemel.

____6. A konditermekkel ellentétben otthon nem kell osztoznunk az adott gépen/súlyon egy másik személlyel, illetve nem kell megvárnunk, hogy az előttünk lévő személy végezzen a saját gyakorlatával. Ez alól az se kivétel, ha egy háztartáson belül többen edzünk, hiszen egy hozzánk közelálló személy esetén könnyű megfelelően összehangolni a felek edzésnapjait.

____7. A konditerembe való utazás és az onnan való eljövetel képes fél-egy órát is elvenni egy napból. Ez az idő otthoni edzőerem esetén felszabadul, amelyet más dolgokra lehet fordítani, és így akár még pénzt/üzemanyagot is spórolhatunk, amennyiben az utazásra járművet használtunk volna.

____8. Amennyiben betegek vagyunk, de erőnk teljében érezzük magunkat, ugyanúgy edzhetünk, méghozzá anélkül, hogy kockáztatnánk ezzel mások egészségét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.