2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével

Villamos energiával való gazdaságos fűtésre és hűtésre egy megodást mutatnék be ebben az írásban.

[ ÚJ TESZT ]

Kivitelezés és a kész rendszer

Tehát 5 darab Daikin Comfora és abból is az "M" verzió, mert az már többet tud mint a kifutó "L".
A klímás rendszer :
- 2 darab Daikin Comfora FTXP35M/RXP35M
- 3 darab Daikin Comfora FTXP25M/RXP25M

Ezekhez vettem 5 darab wifi modult, egyenként 12.000 forintért, ami bevállalható költség, mivel tényleg kell a napelem miatt a fogyasztás perfekt monitorozása.

Az 5 klíma felszerelése 400.000 forint volt, a leghosszabb 9 méter csövezéssel, de még plusz 50 ezer forint volt az elektromos rendszer kiépítése hozzájuk.

Külön biztosítékokra kötöttem mind az 5 klímát, egyenként odavezetékezve hozzájuk a betápot a villanyórától, így teljesen függetlenül mennek a háztartástól.

A tartókat magam készítettem betonzsalu elemekből, mert tartós, biztosan a hóhatár fölött van, és nem fog rajta rezonálni a klíma a megfelelő gumibakokkal. (Valamint egy apró 20 cm magas saválló klíma bak 15 ezer forint.) Be fogom őket idővel vakolni, és leszínezem a ház színéhez passzolóan, csakúgy, mint a kábelvezetőket.

A beszerelt klímák :

A kültérik hangja videón. A beltérieknek nem lehet felvenni kis fordulaton:
[link]
[link]

A klímák elhelyezését érdemes nagyon megtervezni. Lehetőleg ne oda nyomja a levegőt, ahol mondjuk sokat ülünk, délutánonként sokat olvasunk, TV-t néznénk vagy hosszabb ideig tartózkodunk. Ezt persze a terelőlapátok állításával meg lehet oldani, de ugye fűtésnél a klíma automatikusan teljesen lenyitja a lapátot és igyekszik a föld fele fújni, mert az a fránya meleg levegő felfelé száll.

Tehát ezeket a dolgokat azért érdemes kitalálni és mérlegelni. A szobákban is az a jó, ha a klíma nem az ágyunkra fújja a meleg vagy hideg levegőt és jobb belekalkulálni a fentebb leírt dolgot a bútorozásba, elhelyezésbe, hogy fűtésnél az a jó, ha a klíma le tudja fújni a meleg levegőt a földre, és akkor sem ér minket a huzat. Érdemes rászánni az időt a tervezésre a klímák elhelyezésénél.

Mi székre állva egy ventilátorral modelleztük le a végső elhelyezést, de a nappaliban így sem tudtuk megoldani maradéktalanul a dolgot. Ha eszünk, akkor az egyik klímát lekapcsoljuk, mert sajnos az ebédlőasztalra tolja a levegőt. (Bár a próbaüzem alatt elég volt levenni alacsony fokozatra, senkit nem zavart.)

A napelem

A klímák fogyasztására átlagosan fűtésre és hűtésre 5500-6000 kWh áramot számoltam, ami elméletileg elég lehet a gázfogyasztásomból kiindulva. (Függ az időjárástól is, mennyire lesz hideg.) 1 m3 földgáz kb. 9,5 kWh árammal váltható ki, ha csak a fűtőértéket nézzük 1:1 hatásfokkal elektromos fűtés esetén.

Ha ehhez hozzászámoljuk az általam vett klíma COP értékét (ami papíron 4,6 lenne, de számoljunk 3,0 átlaggal), akkor 1 m3 gázra kb. 3,2 kWh áram kell. Ebből levonható az is, hogy a klíma nagy előnye az, hogy jobban szabályozható. Elég akár csak egy helyiséget fűteni vagy hűteni, ha a többiben nem tartózkodik éppen senki, ami a gázfűtés szempontjából, főleg átmeneti időszakban és nagy teljesítményű kazánnál legalább 20% spórolást eredményezhet. Így durván 4800 kWh áramszükségletet jelentene. Nyáron azért hűteni is fogunk, erre rászámolok még kb. 1000 kWh mennyiséget.

A ház fogyasztása alaphangon 4200 kWh körül van. Tehát éves szinten 9500-10200 kWh megtermelendő
áramra lesz szükségem, hozzávetőleg.

Ehhez került fel a Tiszta Energiáktól egy 8,53 kWp rendszer, ami egy átlagos évben kb. 9500 kWh áramot képes nekem lehozni. Reméljük így lesz :) 31 darab polykristályos Suntech Maxim smart panel került fel SAJ 10kW-os inverterrel. Az inverter passzív hűtésű és remek online felülettel rendelkezik minden platformon. Látható, hogy direkt nagyobb inverterrel kértem, hogy ha akarom, akkor tudom bővíteni a rendszert további panelekkel inverter csere nélkül – akár még 40%-kal is.

A napelemes rendszerről sokat nem akarok és tudok írni, mert egyszerűen tényleg egy külön szakma, és még annyit sem értek hozzá, mint a klímákhoz vagy a hőszivattyúkhoz. (Ott is biztos írtam hülyeségeket, elnézést kérek, csak egy lelkes laikus vagyok, semmi más, gondolom látszik.) Itt is van poly- és monokristályos napelem, rengeteg inverter, sok gyártó, dőlésszög, tájolás, amit figyelembe kell venni és még sok-sok minden.

Nagyon jó szívvel ajánlom azt mindenkinek, hogy nézzen be a napelemes topikba. Remek csapat és sok jótanács van ott, laikusoknak szinte kötelező.

Itt is igaznak gondolom azt, hogy aki megkeres több céget, csak azzal foglalkozzon, aki komolyan veszi, nem ad más ajánlatot, mint amit kér, (ez a napelemes cégeknél elég nagy százalékban így van, hogy nem azt adják, amit kér a vevő az első ajánlatokban, hanem, amit ők jónak látnak. Hiába mondod, hogy neked 3 kWp rendszer kell 1 fázisra, küld neked egy 5 kWp-rendszert 3 fázisra...)
- Ne azt hangsúlyozza ki, miért rossz a másik, hanem azt, miért jó az övé.
- Kimegy felmérni a terepet, és úgy mond végső árajánlatot és lehetőségeket.
- Nem késik, és amit megbeszéltek, az úgy van.
Higgyétek el, ezek fontos dolgok, és nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás.

Sajnos az E.ON nem fogadta el a régi villanyóra-szekrényemet, valamint teljesítmény bővítésre is szükségem volt a klímák miatt, amit csak úgy adtak meg, ha szabványosítom az órát. 3 x 16 Amperről 3 x 20 Amperre növeltem. Munkadíjjal együtt 200.000 forintba került ez a manőver az áthelyezéssel, plusz még le kell javíttatnom a színezést is a vésésnél. De legalább a régi órába bekötöttek a napelemes fiúk, tudták használni.

Pár kép a kész rendszerről :

Első tapasztalatok

Mivel a május és most a június eleje is nagyon hűvös és csapadékos, ezért sajnos a napelemes rendszer nem hozza le a maximális teljesítményét, de így is messze túlszárnyalja az elvárásaimat. Azt hiszem, nem fogom tudni ezt elhasználni a klímákkal, erősen kalkulálok egy villanybojlerrel még... De megvárom az első évet.

A múlt héten három délután is 13 fok volt, este pedig 5 fok köré csökkent a levegő, el is indítottuk gyorsan a klímákat tesztelni. Döbbenetesen gyorsan meleget csináltak, de persze a leállításuk után hamar elkezd hűlni a levegő. Nagyon halk készülékek ezek. Aki fűteni szeretne és hálószobába akarja a klímát, ne a legolcsóbbat vegye, próbáljon legalább a középkategóriából választani. Meg fogja érni.

A fogyasztási adatokat le sem merem írni. 3 délután járattuk a klímákat, kb. 2-2,5 órán át. Egyszerre maximum 3 darab ment.

A 3 klíma 6-7 kWh körül fogyasztott, ami azt jelenti, hogy 200 forintból komfortos, nagyon jó meleg volt három délután a lakásban. (A 200 forint jelképes, mert három nap alatt így is 135 kWh áramot termelt a napelem). Tehát nagyon jó a hatásfokuk, nem hülyeség ez a COP érték.

Most már volt pár nap nyár is, 30 fok körüli hőmérséklettel. Végre hűvös szobában aludtunk, amit el sem hittünk. A Daikin klíma tényleg annyira halk éjszakai módban, hogy enyhe suhogást hallani csak. Nyugodtan aludtam mellette. Ráadásul a normál ventilátor módot is tudja, ami szintén nagyon jó.
Eddig szeretjük, úgy érzem megérte, hogy ez mellett döntöttem.

Intelligensen kezeli a beállított hőfokokat, csak annyit dolgozik hozzá, amennyit kell, hogy lehűtse vagy befűtse a szobát. Azaz hiába tudna akár 5-6 fokos hideg levegőt is betolni a szobába a hűtés miatt, ha látja, hogy 15 fokos levegővel pár percen belül eléri a beállított hőfokot akkor nem nyom feleslegesen sarkvidéki levegőt. Ezzel energiát spórol és magasabb komfortérzetet is nyújt.

Jövőre frissítem majd a tapasztalataimmal és mérésekkel a cikket, mert a puding próbája az evés, vagy fordítva :) és talán az lesz a legfontosabb infó az egészben.

Jó tanácsok a végére: bátran ajánlom mind a klímás, mind a napelemes topikot. Profikkal, szerelőkkel és lelkes amatőrökkel van tele. Nagyon jó ötletek és tanácsok születnek. Itt találhatóak:
[Milyen légkondit a lakásba]

[Napelem]

Természetesen, ha bármi van, fordulhattok hozzám is kérdésekkel, megpróbálok segíteni, amiben tudok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.