2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével

Villamos energiával való gazdaságos fűtésre és hűtésre egy megodást mutatnék be ebben az írásban.

[ ÚJ TESZT ]

A választás

Megszületett a napelemes / klímás rendszer terve.
MFB pályázaton felkerül annyi napelem hogy kiszolgálja a háztartás jelenlegi fogyasztását plusz a saját pénzből bekerülő klímák energiaigényét fűtésre és hűtésre is.

Miket mérlegeltem ?

Előnyök:
- Egyszerre van nyárra hűtésem és télre fűtésem, nem kell két gépészeti rendszert használnom.
- Helyiségenként szabályozható, előre programozható. Elkerülhető az, hogy a gyerekek sírnak, hogy Apu fázok, miközben én egy fecskében játszom Walter White-ot.
- Kiszámítható, nyomon követhető fogyasztási adatok és használat.
- Levegőszűrés és tisztítás
- Ha elromlik az egyik klíma, akkor nem maradok fűtés nélkül az egész házban.
- Van hozzájuk szakember szinte mindenhol, és akár cserélni is lehet egyszerűen a kiépített csövezéssel.
- Megmaradhat érintetlenül a gázkazános rendszerem tartaléknak a kiépített radiátoros felépítéssel.
Jól jöhet !

Hátrányok, félelmek:
- Huzathatás! Vajon bírni fogjuk? Mennyire fújja le a fejünket? Ez főleg a párom félelme volt, de persze én is féltem tőle.
- Hang! Ez családban igazából engem érint csak, mert legendásan rossz alvó vagyok, a család többi tagja leteszi a fejét és beájul.
- Hőérzet! Vajon képes-e azt nyújtani télen, amit egy központi fűtés? (Ez megválaszolatlan maradt a cikk írásakor, lévén június van.)

Mindenképpen tervben volt a klíma fentre a padlásszobákba, mert nyáron pokoli hőség szokott lenni. Oda három darab volt betervezve, idén nyáron ezt megvalósítottuk volna, így ezzel a tervvel annyi változott, hogy öt darab lesz három helyett. Lentre kettő darab 3,5 kW teljesítményű, fentre három darab 2,5 kW.

Betámolyogtam sok VGA és CPU topik után félrészegen a klímás topikba nagy mellénnyel, hogy izé, mondjatok klímát, aztán megveszem, mert hát ez tök egyszerű dolog. Mi lehet a hiba? Igaz?
Na, most már azért tudom, hogy a klímák bizony nagyon megérnek egy pár óra / nap utánaolvasást és kérdezősködést. Rengeteg gyártó van a piacon, rengeteg paraméterrel és az embereknek is más igényei vannak. Nézzük konkrétan az enyémeket :

-Tudjon hűtés mellett fűteni. (Ezt ma már szinte az összes inverteres klíma tudja, csak vannak kifejezetten téliesített klímák, a leolvasztások ritkább mivolta miatt. A kültéri egységben van csepptálca-fűtés, és kevesebbet foglalkoznak a saját maguk jégtelenítésével így. Leolvasztáskor a klíma nem képes fűteni, olyankor a saját dolgát intézi, hogy működőképes maradjon. Általában ez pár percet vesz igénybe, 5-10 perc között. Azt, hogy milyen gyakran csinálja, az függ a levegő páratartalmától és a hőmérsékletétől is, meg gondolom a klíma típusától is.)
Itt van egy kis videó egy Daikin leolvasztásáról.[link]

- Nagyon halk legyen! És ne csak a beltéri, hanem a kültéri is! Írhatnám, hogy nem érdekelnek a szomszédok, de akkor hazudnék. Nem szeretnék senkivel rossz viszonyt emiatt, valamint a hálószobában aludni kell mellette.

- Megbízható legyen!

- Ne legyen túl drága!

A klímás topikban legtöbben a japán márkákra mondták, hogy ha ez mind számít, azokat erőltessem, még ha drágábbak is, mint az olcsóbb kínai társaik. Nem volt nehéz dolguk ebben, megrögzött japán autó és manga fanként erről hamar meggyőztek.

Először nézegettem a kifejezetten téliesített klímákat, de ezek mindegyik japán márkánál (kivéve talán a Panasonic) olyan horror árban mennek, hogy lehidaltam. Daikinnál akár egy millió forint is lehet, igaz az már tényleg high end, Hitachinál Mitsubishinél is öt-hatszázezer fölött / darab!!! Maradt volna így a Panasonic és a Gree, de azok is túllépték volna a 2 milliós keretemet.

Nem mintha a Gree rossz lenne, sőt! Nem zártam ki a lehetőségek közül. A Gree és a kínai klónjaik azonos áron lényegesen több szolgáltatást (például téliesített kialakítást / wifit) nyújtanak, és papíron jobb adatokat is tudnak. Nagyon fontos a papíron szócska a mondatban. Azért elbeszélgetve pár klímás szakemberrel, nem biztos, hogy minden klappol a megadott adatokban minden gyártónál szerintük.

Végül úgy döntöttünk, hogy mivel megmarad a gázfűtés rendszerem az igazán nagy fagyok esetére, ezért megpróbálunk egy középkategóriás klímát venni, ami alkalmas -15 fokig fűtésre, de nem téliesített. Ez egy arany középút, ha nincs végtelen mennyiségű pénzed.

Ugye azért azzal tisztában kell lenni, hogy a klímák között is – mint az autóknál – kategóriák vannak. Belépő – alap – közép – prémium és a godlike... ez nem (csak) teljesítményben és forintban mérhető, hanem extra szolgáltatásban, hangban, hatásfokban stb...

Szóval leszűkítettem a kört pár márkára, ami szóba jöhet:
- Daikin
- Mitsubishi
- Fujitsu
- Panasonic
- Hitachi

És természetesen bent maradt a Gree is, mint szerintem a kínai klímák királya, remek ár-érték aránya miatt.

Ezután felhívtam pár klímás céget, és az itteni topikban is folyamatosan kértem és kaptam tanácsokat.

A klímás cégeknél is azonnal kizártam azokat, akik vagy tahón, lekezelően bántak velem vagy nem hívtak vissza. Többen egy márkát erőltettek, nem figyelembe véve az én igényeimet. (Ezek az erőltetett márkák főleg kínai feltörekvő márkák.)
Ugye extra árrést biztosítanak egyes klímás cégeknek ezek a gyártók, ezért sokszor a vevőt is megvezetik, bekamuzzák, hogy ez a leghalkabb, legjobb ... bármiben, csak hogy azt vedd, amin ő több pénzt keres. Közben te már elolvastál 200 oldalt erről, és kaptál tanácsokat olyan szerelőktől és szakemberektől, akiket nem motivál pénz a te esetedben, mert nem ők a kivitelezők vagy árusítók. Na ezeket is gyorsan kizártam.
Bent maradt végül két cég, mert szerettem volna Fejér megyén belülre, a földijeimnek adni a pénzemet. Kb. 2 millió forint volt erre a költségkeret 5 klímára beszereléssel, ami sajnos nem éppen sok, de elég lehet.
Végül az utolsó cég, akik végig korrektül bántak velem és a hülyeségeimmel, valamint a kiküldött szerelőjük is egy végtelenül rendes arc volt, korrekt javaslatokkal. Eldöntöttük, ők lesznek a kivitelező és tőlük vesszük a klímákat is meg.

Mivel sajnos nem mindegyik kiszemelt klímamárkát forgalmazták, azért a Mitsubishi kiesett. Ezt nem is nézegettem ez okból kifolyólag, de a klímás topik alapján egy valóban nagyon csúcs japán gép. Ha ők is forgalmazták volna, lehet, hogy most az lenne.

Ezután a Hitachi vonzott, mert 10 év garancia, remek szezonális hatásfok, de nagyon szerettem volna wifi elérést, mert egy egész ház fűtését követném a fogyasztási adatokkal, a napelem mellett. Jó lenne a heti programozhatóság például. Na most elég nagyot nyeltem, amikor bejelentették, hogy egy 270-330 ezres géphez egy kis wifi modul 46 ezer forint.

Erre még rátett az is, hogy a klímás cég is azt mondta, hogy valóban jó klímák, de akadozós az alkatrész-ellátás a számukra, ha gond van, akár egy hónap is lehet... Fájó szívvel kizártam.

A Panasonic remek ár/érték arányú klíma, beépített wifivel már alacsonyabb kategóriában is. (Valamiért a japánoknál ez egy akkora nagy dolognak számít, hogy nem építik be, csak a prémium modelljeikbe. Külön adaptert kell venni horror áron hozzájuk, miközben a kínai gyártóknál már egy 150 ezres gépben is van wifi modul.)
Nagyon sokat vacilláltam, hogy a Panasonic Etherea lesz a befutó modell, de épp akkor volt a klímás topikban egy tagnak rossz tapasztalata vele. Én ezt égi jelnek vettem, hát kizártam. Maradt a Fujitsu és a Daikin, valamint a Gree.

Fujitsu legendásan megbízható működés, 10 év garancia, évi kétszeri karbantartással (ami 5 klímánál sajnos kb. 80-100 ezer forint), de a wifi modul szintén felejtős. (Miért, de miért?)
Elég jó modellt nézegettem, nagyon bejött a kinézete a beltérinek.
A következő pár hetem abból állt, hogy – mivel utazó képviselő vagyok –, minden boltnál, ahogy láttam egy klímát, meghallgattam a kültérit és a beltérit. Életemben nem guggoltam és álltam lábujjhegyen annyit, mint akkor. Egyik boltból kijött két kis csaj hátra cigizni, én meg ott térdeltem egy 10 éves Daikin klíma előtt, és hallgatóztam. Nem volt ciki abszolút... :)

Elmentem több helyre meghallgatni a klímákat, ahol ezek a típusok voltak. Egyik barátom épp akkor vett egy Gree Amber klímát, vadiúj volt, így volt alkalmam tesztelgetni. Nyomkodtam, körbeszaglásztam és tesztelgettem. Nagyon jó és szép klíma volt, egyetlenegy dolog volt, ami zavart vele kapcsolatban, az az volt, hogy nekem hangos volt még a legkisebb fokozaton is, de amúgy azt mondtam magamban, hogy lehet még is csak Gree lesz ,mert árban ellensúlyozza ezt a hátrányt.talán...

Félretettem a Gree-t addig, amíg a másik két gyártótól nem hallgathatok meg beltérit és kültérit az adott típusból, ami belefér a keretembe (az a Fujitsunál a Comapct / Luca sorozat volt, a Daikinnál a Comfora). Két márka Fujitsu és Daikin. A klímás topikban a Daikin egy nagyon preferált márka, dicsérik a topikban lévő szerelők is.

Végül az élet segített meghozni a döntést épp időben, mert a feleségem már félt velem kijönni az utcára, mert állandóan felfele néztem, és magamban beszéltem, miközben a házak falát bámultam...

Oktatáson voltunk egy szállodában, épp a vírushelyzet előtt, és mit ad isten, klímás rendszer alakítottak ki a tárgyalóhelyiségben két darab klímával. Épp egy Fujitsu klímát helyeztek fel, azt a típust (A Luca-t), amelyiket én is szerettem volna.

Odamentem, beszélgettem velük, kissé hülyének néztek, majd pár szánakozó pillantás után azért elindították a klímát nekem, sőt végére megbarátkoztunk, és mondták, hogy egy Daikin Comforát (az a középkategóriás verzió, ami még nekem belefér a keretembe) szereltek fel a szomszéd faluban pár hónapja. A tulaj biztos megengedi, hogy meghallgassam, felhívják, hogy mehetek-e megnézni. Így is lett. A fickó tárt karokkal várt, segítőkész volt. 10-15 percig nyomkodtam a távirányítót (ami elég gagyicska benyomást keltett bennem amúgy), és szörnyülködtem a beltérin, miközben ékes szavakkal dicsértem, milyen letisztult...

Meghallgattam, és a Daikin mellett döntöttem (pedig a beltérijét én mindennek tartom, csak szépnek nem), de minden úgy működött azon a klímán, ahogy kell, és azt a hangerőt hozta, amit elvártam mind kívül (sőt, ott ledöbbentem azon, hogy nem hallok semmit), és a beltéri hangja is megfelelt nekem, talán legjobb volt, amit eddig hallottam.

Igaz, csak 3 év garancia, de vannak modellek, amik 10+ éve mennek kizárólag éves karbantartást igényelve. (Ez igaz a Fujitsura is amúgy).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.