2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Huawei Band - Két halmaz metszete

Válassz: okosóra vagy okoskarperec, a kettő együtt nem megy. Vagy mégis? A Huawei nekiszalad a lehetetlennek.

[ ÚJ TESZT ]

A doboz és ami benne van: Hardver

Az előző oldalon együtt említettem a Huaweit a minőséggel, és ezt, mint egy G7 tulajdonosa, teljes magabiztossággal írtam le. Gondolhat bárki bármit a márkáról, azt be kell látni, hogy felső középkategóriától fölfelé igencsak korrekt anyagokat és formatervet használ, jelentős hányadában fém, üveg, vagy remek minőségű műanyag felhasználásával. Érződik a termékein az átgondoltság, és ez nem sok másik gyártónál érhető tetten - sajnos.

Ez a minőségérzet van meg itt ugyanígy annak ellenére, hogy ez az eszköz inkább az alsóbb kategóriába sorolható mind funkcióban, mind árban, de nem minőségben. A termék doboza maga nem túl nagy, alsó fele matt tapintású, felső fele átlátszó, így a színes, mintás, fiatalos háttérbe helyezett óra minden irányból szemügyre vehető.

A doboz amúgy olyan sokat nem rejt, a kötelező papírokon túl csak az órát kapjuk, illetve annak töltőjét. Ez a töltő egyedi csatlakozású, mágneses, így az órát ráhelyezve nem esik le róla töltés közben. A kis töltő eszköz egy sima USB-ben végződik, töltőfejet viszont nem kapunk. Ez mondjuk elsőre tűnhet hátránynak is, de így legalább majdnem bárhol használható, és még akár gépről is lehet így tölteni az órát. A töltő vezetéke egyébként lapos, gabalyodásbiztos, ami egy igen okos ötlet.
A doboz ezen túlmenően még egy tartalék óraszíjat tartó kis pántot rejt, és ezzel ki is fújt, tehetjük is félre, hiszen jön az óra!

Több kommentben is olvastam, hogy ez az óra csúnya. Persze ízlésről fölösleges vitázni, de szerintem igen kifinomult, mutatós darab, nyilván nem dobom el az agyamat tőle, de teljesen vállalható. Méretileg teljesen átlagos, még az én valószínűtlenül kicsi csuklómon is teljesen jól áll, és az eszköz maga pehelykönnyű. Akinek eddig is volt karórája, nem is fogja észrevenni a változást.

Az óra előlapja üveg, melyet egy szálcsiszolt fém szegély vesz körbe. Ez a fém adja az óra testét is, kvázi unibody, az óra teteje és oldala közt nincs rés. Egyedül még a hátlapnál bomlik meg az egység, oda ugyanis finom tapintású műanyag került. Ez jó is, mert kevésbé irritálja a bőrt. A hátlapon semmi érdemi nincs, hacsak a töltő csatlakozója és a tűvel benyomható reset gomb nem számít annak.

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a Band IP68-as védelmet kapott, tehát por- és vízálló, egészen bátran lehet benne zuhanyozni, mosogatni vagy bármi nedvesebb tevékenységet űzni, azonban a Huawei kéri szépen, hogy lehetőleg úszni és búvárkodni ne vigyük magunkkal.

Az óra szíja érdekes. Merev, de mégis lágy gumiból készült, nem tartok attól, hogy idővel elfárad és eltörik. Felülete egy picit recés. Ez annak köszönhető, hogy a szíj egy érdekes, négyzetes mintázatot kapott, kicsi hologramos hatással, tehát a fény irányától függően a mintázat is változik valamelyest. Sajnos a szíj az órába lett építve, így nincs meg az a jó tulajdonsága, mint a legtöbb okosórának, hogy ha bármi történik vele, szinte bármelyik órásnál ki lehet cserélni a szíjat.
Az óra három színben létezik, a tesztben látható fekete, fehér, és az iPhone 5S óta még mindig rettenet ízléstelen arany színben. Ez utóbbi két esetben az óra fém része világosabb színű.

Az óra egyértelműen leghangsúlyosabb és tulajdonképpen egyetlen értelmes eleme az óralap. Bár maga az óra kör alakú, ez csalóka, a való életben a kör négyszögesítéséről van itt szó. Értékelendő, hogy a körhöz képest a lehető legnagyobbra vették a kijelzőt. Ezt könnyen lehet is látni, sajnos, mert közvetlen fényben igencsak kibukik a turpisság, de szerencsére átlagos helyzetben nem észrevehető ez, általában úgy tűnik, hogy egyben van az egész óralap.

A nevezetes négyszögben kapott helyet a monokróm PMOLED kijelző. Ez annyira nem is rossz, mivel egyrészt sokkal jobban látható, mintha csak háttérvilágítás lenne, illetve maga a fényerő is kielégítő. Este nem vakít, nappal tökéletesen látható, direkt napfényben már mondjuk sajnos kicsit kevésnek bizonyult. Betekintési szöge gyakorlatilag 180 fokos, semmilyen irányból nem torzul a kép. Maga az óralap egyébiránt érintésérzékeny, az eszközt csak az ujjunkkal tudjuk irányítani, mivel, ahogy az az előzőekben is feltűnhetett, az egész órán egy huncut gomb sincs.

Namármost, nekem ezzel a kijelzővel vannak gondjaim. Egyrészt rögtön itt az érintés, ez sajnos nem mindig pontos, gyakran nem hajlandó tudomásul venni az akaratunkat. Tapasztalatok alapján ez akkor csúcsosodik ki, ha vagy az óralap, vagy az ujj, ami tapintaná, nedves, márpedig ez elő-előfordul a hétköznapokban egy vízálló órával.
A másik probléma maga a kijelző minősége. A kép maga nem pixeles, vagy legalábbis nem bántóan az, bár a grafikák, szövegek elég recések. De nem is ez a legnagyobb baj vele, hanem az, hogy a kijelző gyakorlatilag bevilágítja magát. Emiatt sötétebb helyen olyan, mintha maszatos lenne az óralap, és vadul törölnénk, de ez a problémát nem oldja meg. Ez nem csak gagyin néz ki, de eléggé rontja az olvashatóságot. Pedig nappal megfelelően kontrasztos...

A hardverről nagyjából ennyit érdemes tudni, a funkciókkal és egyéb tudnivalókkal a hajtás után jövünk!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.