2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Horvát tengerpartra - motorral!

Egy piros motor, két utas, cél a tengerpart - 6 nap, 1400 km. Van mit mesélnünk :)

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, indulás

Bevezető

Idén tavasszal végre sikerült megvalósítani egy régi álmomat: megszerezni a motoros jogsit, és hozzá persze egy motort is. Némi kutakodás után a kiválasztott egy 1996-os évjáratú Honda VFR 750 F lett.

A nyár és a nyári szabadság közeledtével eléggé adta magát az ötlet, hogy nyaralni is a motorral menjünk. Mivel a gép hivatalosan a "sporttúra" kategóriába tartozik, valami ennek megfelelő utat szerettem volna kitalálni. A "túra" rész elég egyszerű: menjünk messzire :D. Erre remek célpont lett a horvát tengerpart. A "sport" oldalát a dolognak az volt hivatott jelenteni, hogy a megszokottnak mondható "felmegyünk az autópályára, aztán a tengerparton lejövünk" helyett sokkal izgalmasabb útvonalat terveztem, sok szerpentinnel, szép tájakon.

A szállást itt a Prohardveren a horvátországgal foglalkozó topicban ajánlotta valaki, ezúton is köszönöm neki, nagyon jó helyünk volt a Pula határában levő kis panzióféleségben.
Öt éjszakát foglaltam előre, vasárnap esti érkezéssel, aminek az oka részben az volt, hogy reméltem, így nem kell a kiutazó tömegben szenvednünk, ahogy mondjuk egy pénteki vagy szombati leutazásnál várható lett volna.

Ez a stratégia alapvetően be is jött, lásd később a szlovén-horvát határátkelőről írtakat. Az erre az időre szükséges dolgokat (ami a ruhákon kívül tartalmazott például motoros esőruhákat, szerszámokat, defektspray-t baj esetére, stb) az utas mögötti dobozban, ún. top case-ben és egy mágneses tanktáskában vittük.
Ez a viszonylag kis térfogat is elégnek bizonyult, sőt voltak olyan ruhák (például melegítőfelső, stb) amihez hozzá sem nyúltunk nyaralás alatt. Egyedül a hazahozandó apróságok (ajándékok, stb) tekintetében kellett kompromisszumokat kötni, ezért alapvetően a hűtőmágnesekre koncentráltunk :)

Indulás

A tervezett, reggel 8 órás induláshoz képest meglepően kevés késéssel, 8:20 körül sikerült is elindulni. Mivel az első szakasz a 8-as úton, szinte egyenesen vezetett amit szándékoztam minél rövidebb idő alatt letudni, begyömöszöltem egy-egy füldugót, a szélzajt csökkentendő.
Ezek teljesen jól működtek is kb. egy-másfél órán keresztül, ami után egész egyszerűen kijöttek a fülemből. Ennek lehet oka a rutintalan behelyezés is, netán a hallószerveim ortopéd formája, majd még próbálkozom velük. :) Az első megállót Körmendnél tartottuk egy gyors tankolás formájában, majd megcéloztuk Ausztriát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.