2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Horvát tengerpartra - motorral!

Egy piros motor, két utas, cél a tengerpart - 6 nap, 1400 km. Van mit mesélnünk :)

[ ÚJ TESZT ]

Hazaút

Hazaút

A visszautat Szlovénia és Ausztria kihagyásával tettük meg, végig Horvátországon keresztül mentünk egészen a magyar határig. Először Rijekáig a tengerparthoz közeli 66-os utat, majd nagyrészt az autópályát használva értünk Letenyéig, egy kis kitérővel a 3-as út szerpentinjei kedvéért. Az Opatija (Abbázia) előtti útszakasz pont olyan gyönyörű mint az osztrák 69-es út, de mivel végig a tengerparton halad, talán még szebb is annál. Sajnos kissé rontja az élményt az egymásba érő, végig 40-es sebességkorlátozásokkal kirakott kisvárosok és falvak hada, főleg Opatija és Rijeka környékén.

Itt találtunk olyan szerpentint, aminek a burkolatát hosszú-hosszú kilométereken át javították, ez annyit jelentett hogy az élvezetes kanyargás helyett az aszfaltréteg alatti köves földúton kellett őrületesen lassan vánszorognunk, a váltakozó irányú, lámpával kontrollált forgalomban.

Zágrábban eltöltöttünk egy kis időt, ez a város már első látásra is sokkal jobban tetszett mint a túlságosan is a szakadt magyar kisvárosokra emlékeztető Ljubljana. Itt találtunk külön motorosoknak és bringásoknak kiépített ingyenes parkolót is a fizetős parkolóövezetben. A rövid városnézés után felhajtottunk az autópályára, ahonnan meg sem álltunk a letenyei határátkelőig, ahol az odaúttal ellentétben elég komoly sorbaállás következett, rengetegen mentek (például haza) Magyarországra a horvátoktól :(

Az autópályán elég sok szép, hegyek között haladó szakasz volt, bár sokszor kaptunk nagyon erős oldalszelet, Zágrábnál pedig szinte hurrikán erejű, szemetet és letört faágakat magával hurcoló vihar, majd később rövid, egy-két perces jégeső biztosította a tervezettnél kissé nagyobb kihívás-faktort.

Magyarországra átérve Nagykanizsa környékén elég egyértelmű nyomai voltak hogy arrafelé is erős vihar volt, tele volt az út letört faágakkal, amíg hazaértünk két baleseti helyszín mellett is elgurultunk, láthatóan nem sokkal a baj megtörténte után. Nedves, levelekkel teleszórt úton (még inkább) óvatosan, emberek!

A visszaút lényegesen rövidebb ideig tartott mint odafele, egyrészt a valamivel (70 km) rövidebb táv, másrészt az autópálya miatt, így nem sokkal sötétedés után célba értünk, a késői (ha jól emlékszem, háromnegyed tíz körüli) indulás ellenére is.

A 6 nap alatt összesen 1400 km-rel és rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak :)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.