2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Home Server Project 2. epizód

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megjöttek a Hardverek (CPU + alaplap + memória + táp), így folytatom a cikket!

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok ismét!

Íme a második epizódja a Home Server projektemnek.

Tudni kell, hogy az első rész fórumtémájában felmerült sok hsz miatt ezt a részt teljesen újraírtam, ugyanis ház fronton íródott volna ez az epizód, de hát akkora volt az érdeklődés a hardverek felől, hogy ihaj-csuhaj .. szóval most nektek/miattatok :P újratervezés van.

Szóval HP mikrosörver nem lesz teljesen idióta indokok miatt:
- szeretek mókolni magam a hardverekkel
- szeretem magam kialakítani a ház belsejét (na itt lesz is mit csinálnom asszem :D)
- gyengusnak ítélem a hardverét, ha a jövőre is gondolok
- 1év garancia (bármit amit megvettem 3 év garanciát kaptam, van amire 5 évet.
- félmagas bővítőkártya helyek
- SFX? vagy milyen formátumú tápeccség

Mindennek ellenére szerintem jó cucc ez a HP mikroszerver, de nekem nem lesz egyenlőre.
A másik indok amiért nem lesz, mert a hardverek az első rész megjelenésekor 2 napja már megvoltak (kivéve a vinyókat, ventiket) és a házban figyelnek (hmhm, vajon milyen ház lehet ez .. erről fog szólni a 3. rész)

Miért pont ASRock?

Több kollégám is felhördülve kérdezte .. nem tudom magyarázatra szorul-e, ár/érték arányban tök jók, emellett adja az USB3-t, SATA 6Gb/s-t igaz csak 4 SATA csatlakozó van és csak kettő SATA3-as, H67-es csipszet, eSATA és teljesen baráti ár. Emellett 7 hónapja nyúzok egy ASRock Z68 gen3 lapot és hiba nélkül teljesít.

Miért Intel?

Gyártástechnológiai előny miatt, kis csíkszélesség, kis fogyasztás, azonos teljesítmény mellett.

Miért nem Atom?

Hát pedig eleinte úgy volt, hogy D525-s lesz aztán nem az lett, pár cikk olvasása után, miután kiderült, hogy a Sandy bridge low end procik alá tudnak ajánlani fogyasztásban az Atomnak. Ennek ellenére ha kell a plusz kakaó akkor az is van, ezt egy win-win állásnak értékeltem. Emellett a proci+alaplap kombó ára sem volt vészesen drágább mint egy integrált processzoros Atomos alaplapé, pláne ha hasonló felszereltségű mint ez az alaplap. Remélem a későbbi tesztek ezt [fogyasztás] teljesen alátámasztják majd mikor megveszem a háttértárolókat.

Miért nem T jelzésű kis fogyasztású processzor? Magam is alul tudom feszelni a procit, nem kell az Intel segítsége ehhez :). Tudom a GPU kisebb órajelen jár azokban a modellekben ... ez kompromisszum.

Minek a 4GB RAM? Csakmert, másfelől occsó volt, harmadrészt túl vagyunk azon a korszakon, hogy hatszázegynéhány KB memória bárkinek bármire elég, és nem a GB-ok számától, hanem a memória modulok számától függ a memória összfogyasztása.

Miért pont egy szabvány méretű (150x86x140mm) táp és miért nem paneltáp + notebook tápegység?

Kezdeném a tápegységgel. Amit vásároltam az egy 80+ jelzésű egység, mely a hatékonyságát hivatott jelezni. Nade oké, nyilván azt a 80%+ hatékonyságot nem 1-2-5%, 10-20%-ra tervezték.
Ekkor feltúrtam a "zinternetet", hogy mi is az a "nyócvanplusz".
10-20-50-80% terhelésnél mért hasznosuló teljesítmény legyen több mint 80%, a 10% kakukktojás, csak platinum minősítésű tápoknál nézik ($$$)
A készülő konfigom a 10%-t fogja súrolni, szóval hatékonyság terén ha 75%-t kapok már jól jártam.

De akkor miért nem megyek rá a paneltápra voltaképp? Szinte mind 90% hatékonyságú meg jobb, . . hát pöersze, a falban lévő malacból meg a 12V csorog mi? Szóval mire a 90%-os hatékonyságú DC-DC táphoz ér a csí, addigra elszenvedett úgy alsóhangon 10% veszteséget. Középiskolai matekórákat .. janem .. Általános iskolai tanulmányokat felidézve 0,9*0,9=0,81. Ez volna a hatékonyságunk, a felárért, az egy év garanciáért, a ki tudja milyen kivitelezési minőségért.

Inkább benyeltem a plusz ventilátort és a jóval nagyobb helyigényt és a kb. 5 - 10% többlet teljesítmény felvételt. Amiket láttam paneltápok azok 120W teljesítményűek voltak rendre. Oké, de ebből mennyi kraft jut a 12V-os ágra? 4A az 60W. Még két merevlemez vásárlása esetén qka a paneltáp .. jobb esetben csak az.

Jó-jó Sanyi de mennyi az annyi, hány Watt?

Méréseim csak BIOS-ból vannak egyenlőre, itt nincs speedstep, proci is melegszik mintha sütőlap lenne, szóval proci loaddal BIOS-ban állva a memória + processzor + alaplap + 12 centis 0,5A-es venti (csak a teszt kedvéért) 36,6W.

Mennyire zajos?

Azt kell mondjam, hogy a gyári Intel hűtő 1300-as fordulatig tök csendes, efölött már hallom, nekem ezen a szinten már zajos volna. A tápegység zaja elhanyagolható, ennek nagyon örültem. Eddig minden úgy alakul ahogy akartam (kopp-kopp).

Egyenlőre ennyi. Most jön nagyjából két hét pihenő, akkor jelentkezem a 3. résszel, a "gépházzal".

Köszöntem a figyelmet.

Üdv népek

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.