2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hőfok probléma ingyenes orvoslása.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Saját tapasztalatok alapján alkotott beszámoló arról, hogy a gépházban végzett rendrakás,...

[ ÚJ TESZT ]

Saját tapasztalatok alapján alkotott beszámoló arról, hogy a gépházban végzett rendrakás, (takarítás) milyen nem várt következményekkel járhat. Mindössze ez ösztönzött csupán arra, hogy bill-t ragadjak, és megosszam ezt veletek. Mivel nem számítottam ilyen eredményekre, ezért az állapot előtti helyzetről, sajnos illusztrációs anyaggal nem számolhatok be, ezáltal csak a szavahihetőségemre hagyatkozhattok!

Először is leírom a tesztalany paramétereit, mert konfig függő is lehet a végeredmény (PL: AMD alapból melegebb, bár ez szubjektív).

P4P800-E Deluxe laplap 1008-as BIOS-al
3.4GHz-s Northwood magos 512Kb L2 chassel + Zalman Cu 7000 hütő.
2X512 Mb Samsung DDR 400Mhz ram
MSI NX7800GS 256Mb VGA.
40Gb Maxtor 7200Rpm, 120Gb Maxtor 5400Rpm.
Chieftek 400W-os táp.

Noha nem mintha előtte nagyon melegedett volna, meg hát plusz ventillátorokkal is el volt látva a masina, de azt ugye jópáran tudjuk, hogy ami főképp hamar ki tudja nyírni a masinánkat az a hőtágulás.
Most ez Nano, és Mikron technikánál nem nagyon észrevehető, főleg nem szabad szemmel, de sajnos ez attól még tény marad!

Nos ím 1 kép az előző állapotról:

<em>[kép]</em>

Általában sokunk gépében hasonló állapot uralkodik, viszont azt ne feledjük, hogy az otthonunkban összecsapott házimunka sosem vezet jó eredményre, mert azt többnyire utólag valakinek meg kell csinálnia helyettünk.
Ez itt is igaz, mert a gyorsba összetákolt szerkezetek élettartama jelentősen megrövidülhet azáltal, hogy nem voltunk elég körültekintőek az elején.
És ím ez lett belőle:

<em>[kép]</em>

Ránézésre is megállapítható, hogy itt a meleg levegő útját nem sok minden akadályozza.
Az pedig szintén érdekes, hogy a kiegészítő ventillátorok sem voltak szükségesek a hőfok így is jelentősen csökkent.

<em>[kép]</em>

Az átalakítás előtti értékek 10-12 C*-kal voltak magasabbak alapesetben, viszont ha komolyabb alkalmazás lett indítva (PL: 3Dgame, DVD ripp, stb...) ezekben az esetekben nem volt ritka a 22-25C* körüli mért különbség sem.

Egy szónak is száz a vége, nem szerencsés eset az, ha a meleg levegő útját állják mindenféle kusza drótok.
Jó megoldás lehet még az is, ha a gépház elejébe biggyesztünk 1 ventit, ami befelé fúj, hátra pedig ami kifelé fúj.
Ez sem olyan rossz megoldás, de ha lehetőség megadja a levegő útját elálló dolgokat is el kell tenni az útból, hiszen ha lenne szélcsatornánk biztos érdekesen tekergő füstnyomokat láthatnánk.
Ami a végeredményhez kellett az csupán némi kábelkötegelő szalag, és kevés bátorság.

Első cikk gyanánt talán ennyi, a következő lehet arról fog szólni, hogy cigarettafüsttel kikísérleteztem a tökéletes áramlás útját.

Ui: 1 Bocsi a helytelen írásért de siettem!
Ui: 2 Akinek garanciális gépe van és netalántán még le is van, matricázva az ki ne próbálja ezeket ugyanis az szigorú GARANCIA vesztéssel jár.

Üdv mindenkinek, s további szép napot.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.