2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Használt teszt: ThinkPad Z60t

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Z sorozat Az első Z60-asok megjelenésekor (amik amúgy elsőként tűntek fel lenovo...

[ ÚJ TESZT ]

A Z sorozat

[kép]

Az első Z60-asok megjelenésekor (amik amúgy elsőként tűntek fel lenovo színekben) sok régi ThinkPad-es húzta száját a wide kijelző és a consumer kategória felé hajló tulajdonságok miatt. A gépet egyébként valóban nehéz elhelyezni mind a business és mind a consumer kategóriában. Valahogy egyikbe sem illik igazán, vagy inkább azt mondanám, hogy kicsit mindkettőbe.

Akkor most consumer vagy üzleti modell?

Megjelenésekor a wide kijelzők a consumer gépek sajátosságai voltak leginkább. Így akkor sok ThinkPad-es érezte azt, hogy ezt a gépet nem munkára, hanem otthoni felhasználóknak szánták, hiszen a széles vásznú kijelző a multimédiának kedvez. Ezt megerősíteni látszott az akkor ThinkPad-eken ritkaságnak számító firewire port és kártyaolvasó, ami szintén az otthoni felhasználásra (home video, home photo ugye) emlékeztette a megrögzött fanatikusokat. A Z60t ráadásul 4 cellás akkumulátort kapott, ami a ThinkPadek között szégyenletesen alacsony rendelkezésre állást biztosít, de erről még később írok részletesen.

Ezek után miért mondom, hogy belelóg kicsit business kategóriába is? Nos, a lenovo megtartott minden csodás ThinkPad-es tulajdonságot.
Ezek közül a legfontosabbak:

- vízálló billentyűzet
- billentyűzet megvilágítás
- hihetetlenül kényelmes és jó billentyűzet, amin immár megjelentek a Windows billentyűk (nem mintha hiányoztak volna)
- trackpoint, ami sokaknak ellenszenves, de szerintem az IBM egyik legjobb találmánya. (A tapipadhoz a mai napig nem szoktam hozzá és nem is szeretem.)
- ujjlenyomatolvasó (egyes modelleken)
- Active Protection - merevlemez védelem
- megjelent a Roll Cage merevített váz
- kiváló support
- security chip
- mellékelt szoftverek széles választéka
- az felhasznált anyagok nagy minősége

Nos szerintem ezek azok, amik egy ThinkPad-et igazi ThinkPad-dé tesznek. A cikk alanya mindemellett könnyű és strapabíró.

A tesztalany

[kép]

A Z60 előtt egy T40-es boldog tulajdonosa voltam évekig. Nagyon szerettem azt a gépet. Igazi igavonó, munkára való gép volt. Csinálhattam vele bármit, a power gomb megnyomása után mindig kész volt a munkára. Közel 2 év használat után viszont kezdett kevés lenni a teljesítménye és sajnos a bővíthetősége is korlátozott volt. Ekkortájt találtam rá itt a fórumon a cikk főszereplőjére egy Z60t-re. Igazából egy régi vágyamat váltottam valóra, mikor megvettem, mert megjelenése óta szerettem volna birtokolni. Igaz nem ''kór duós'', de a mai napig szép teljesítményt tud nyújtani a 2GHz-es Dothan, ami benne dolgozik. A gépet egyébként kicsit több, mint 1 évesen vettem gyakorlatilag új állapotban és fél áron (a cikk írásának idején is kapható ez a modell közel 350.000Ft-ért).

A hardver

Pentium M 760 2.0GHz (Dothan 2MB cache)
2048MB DDRII (ez már saját bővítés, eredetileg 1GB volt benne)
160GB HDD (szintén bővítettem, 80GB-os volt benne)
14,1” WXGA (1280x768) kijelző
intel 915 chipset
intel GMA 900
DVD/CDRW combo
54MBit WiFi
HD audio
Bluetooth
Gigabit LAN
infra
3xUSB 2.0, s-video, modem, VGA out, firewire
fingerprint reader
4in1 kártyaolvasó
titán edition (ezüst színű titán fedlap)
rollcage a házban
2.2kg

Tesztek

Mivel alapvetően Linuxos felhasználó vagyok, ezért a teszteket is ezalatt végeztem. Talán sokaknak ez a rész furcsa lesz és keveset mondó, de legalább láttok linux-os benchmark programokat is. A teszteket a következő rendszeren végeztem: Ubuntu 7.04, kernel: 2.6.20-16-generic.

Super Pi v2.0 Linux

1M - 00:32.178
2M - 01:17.449

(A program letölthető innét: [link]
használata pl:
# sh super_pi 20
ahol a 20 a 20bites számra utal és a Windowsos 1M-nak felel meg, a 21 a 2M-nak és így tovább)

Geekbench 2.04 eredmények

(természetesen a linuxos verziót használva): [link]

A program letölthető innét: [link]


Tapasztalatok

[kép]

Akkumulátor

Maga a hozzá kapcsolódó életérzés kicsit más mint, ami a T40-esemnél volt. Ezt jobban féltem, kevesebbet hurcolom magammal. Nem mintha kevésbé lenne strapabíró, sőt a titán fedlap és a Roll Cage miatt még masszívabb is mint a T40, de valahogy én kicsit asztali gépnek érzem. Talán sokat nyom a latba, hogy a 4 cellás akkumulátor (ami egyébként 7 cellásra cserélhető vagy lehet venni az optikai meghajtó helyére még egy 3 cellásat) mindössze 110-140 percet bír, míg a régi T40-es 260 percet tudott 1 évesen 80 feltöltéssel a háta mögött a standard akkujával (ami egyébként 6 cellás és 9 cellásra lehetett volna még bővíteni). Azt hiszem talán ez a legnagyobb szálka a szememben. Viszont maga a gép szép, mi több gyönyörű és ez, meg a minősége kárpótol némiképp. Talán később rászánom magamat egy nagyobb akksira, ami után elmúlik az az érzésem, hogy ez egy asztalit kiváltó alternatíva.

Kijelző

A kijelző egy furcsa állat a Z60-ban, legalábbis a tesztalanyban levő. Az 1280x768-as felbontás cseppet sem mondható szokványosnak (általában 1280x800 az elterjedt). Bár a hiányzó sorok néha valóban jól jönnének, egész hamar megszokható a dolog. A panel fényereje, hozza az átlagos ThinkPad feeling-et, ugyanis fényereje csupán átlagos és betekintési szögével sem kápráztatja el tulajdonosát.

Teljesítmény

A gép teljesítményre egyébként nem lehet panaszom, munkára bőven elég, csupán a kijelző felbontása érződik kevésnek mostanság. Nem játékgép, ezt a benne lakó integrált intel kártya is sugallja, de a Beryl-t (ami most már CompizFusion és egy Vistát szégyenbe hozó 3D-s ablakozó rendszer Linux alá) szépen viszi. Mivel Linux felhasználó vagyok, ezért rettentő kellemes élmény, hogy minden hardverem elsőre működik, minden további állítgatás nélkül. A ThinkPad-ek egyébként régóta híresek a Linux kompatibilitásukról, bár tény, hogy az utóbbi időben a Linux is óriásit fejlődött és egyes disztribúciói igazi felhasználóbarát operációs rendszerré nőtték ki magukat. De ez egy másik story.

Kommunikáció

A cikk főszereplője a legelterjedtebb kommunikációs fomrákat támogatja: Gigabites Ethernet vezérlője alkalmas nagyobb mennyiségű adatok gyors mozgatására, 54MBit-es a/b/g WiFi vezérlője a legelterjedtebb formátumokat támogatja, Bluetooth-ból 2.0-ásat kapott és lakik benne egy 4Mbites IBM infra is. Ezzel a legtöbb helyen és helyzetben nem kell zavarba jönnünk, még akkor sem ha a munkatársak megkérnek a telefonjunkon tárolt képeik lementésére.

UltraBay

Van még valami, ami különlegessé teszi a Z60-at: az optikai meghajtó helyére ATA és SATA szabványú 2nd HDD rack-et is tehetünk (nagyjából 10eFt-nak megfelelő összegért), így könnyedén magunkkal vihetünk akár több száz gigabyte-nyi adatot egy második HDD segítségével, vagy szűkség esetén lementhetjük adatainkat. Ami ezt még szebbé teszi, hogy a rack menet közben cserélhető, és akár az optikai meghajtót is visszatehetjük a rendszer leállítása nélkül.

Extra

Extraként említeném, hogy a merevlemezt védő mozgásérzékelő élményszerzés céljából is felhasználható, ugyanis van 1-2 játék, amiben a gép mozgatásával lehet irányítani a főhöst/labdát/egyéb őrültséget. Erről bővebb információ itt található: [link]

Összegzés

Mindent egybevetve meg vagyok elégedve ezzel a géppel. Hozza a ThinkPad-ek magas minőségét és megbízhatóságát. Egyedül az akkumulátor az, ami rontja az összképet, de mivel lehet venni hozzá nagyobb illetve második akksit is, így ezt nem lehet felróni mint kizáró ok. Aki nem használt még ThinkPad-et, az bizonyára beleszeretne egy ilyen gépbe, és aki már hozzászokott a ThinkPad-es minőséghez, az sem csalódna benne.

Ráadás

Korábban pár embernek ígértem, hogy közszemlére teszem a barátnőm által készített notebook second skinemet. Hát íme, ő lenne az:

[kép]

Amikor a gép benne van, akkor szépen rásimul és nem ilyen gyűrött. Sajnos a T40-hez készült, így a Z60t-re egyik irányban nagy, másikban pedig kicsi. A betük, meg gondolom már kitaláltátok, a monogrammomat rejtik.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.