2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Generációváltás? HD 5850 vs. R9 270

Mire képes a Radeon R9 270 a 3 éve hasonló árban kínált HD 5850-hez képest? Beszéljenek a grafikonok!

[ ÚJ TESZT ]

Konklúzió

Sok mindent nem fűznék hozzá a grafikonhoz, jól látható, hogy az R9 270 átlagban 67%-kal gyorsabb a HD 5850-hez képest, ha csak a játékszoftvereket vesszük figyelembe. A modern, DirectX 11-et használó programok esetében az előny akár kétszeres is lehet, míg a kevésbé korszerű grafikus motort használó játékoknál olykor alig érzékelhető a sebességnövekedés.

Talán nem könnyelműség kijelenteni, hogy a jövőben a különbség még inkább nőhet a GCN architektúra javára, ahogy egyre jelennek majd meg a PlayStation 4 és az Xbox One képességeit kihasználó játékok PC-s átiratai.

Magáról a Sapphire Dual-X R9 270 OC BOOST 2 GB kártyáról többnyire pozitív tapasztalataim vannak. Teljesítménye az újabb programok alatt meggyőző volt, a rövid NYÁK miatt kisebb házban is elfér, ár/teljesítmény arányban pedig az egyik legjobb videokártya jelenleg a hazai kínálatban.

Egyedüli negatívumként a terhelés alatti zajosabb hűtést tudnám megemlíteni, ami persze még így is messze van a porszívótól, és a többség valószínűleg észre sem venné játék közben. Idestova 11 év alatt hét Sapphire termékekkel volt dolgom, és eddig nem adódott gond velük – amit le is kopogok gyorsan.

És hogy érdemes-e most HD 5850-ről (illetve ide behelyettesíthető vele egyenértékű VGA) R9 270-re váltani? Nem feltétlen, legalábbis a Tonga megjelenését érdemes lehet megvárni, pláne úgy, hogy egy HD 5850 még ma is korrekt teljesítményt tud nyújtani kompromisszumok árán, egyedül az 1 GB memóriát tudnám gyenge pontként felróni. A Maxwell érkezésével ráadásul a teljesítmény-/fogyasztásarány is más szemszögbe került, amiben a jelenlegi Radeonok nem remekelnek.

Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a kis elemzést, amit remélem, majd sokan érdekesnek fognak találni. Hozzászólásokban várom a véleményeket és az észrevételeket a témával kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.