2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

G.Skill Ripjaws 4 bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A teszt apropóját a közelmúltban megjelent Intel X99 vezérlőhíd köré épülő rendszer, és az ezzel együtt...

[ ÚJ TESZT ]

G.Skill Ripjaws 4

A teszt apropóját a közelmúltban megjelent Intel X99 vezérlőhíd köré épülő rendszer, és az ezzel együtt útjára indított DDR4 szabványú memória adja.

Az X99 chipset köré épített lapok Socket 2011v3-at használnak, ami nem összetévesztendő az X79-nél már megismert Socket 2011-gyel. Most előbbivel foglalkozom, ami magával hozta a DDR4 illetve a 6 és 8 magos Haswell-E CPU-k támogatását.

A tesztalany a méltán híres Ripjaws széria képviselője, mely névvel a szakavatottak már a DDR3 korszakban megismerkedhettek. A 4-es széria hivatott továbbvinni azt, amit az elődök már elkezdtek, mégpedig a memória színtér teljes körű dominanciáját. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a HWBot-on a memória szekcióban publikált több mint 2700 egyedi teszt. Csak hogy perspektívába kerüljön, mekkora számról is van szó; ez a mennyiségű teszt az összes többi gyártó tesztjeinek együttesének is a többszöröse.

A kit tulajdonságait az alábbi táblázat részletezi:

Egy Quad Channel kitről van szó, mely 4 GB-os modulokból épül fel és ez összesen 16 GB-ot eredményez. JEDEC szabványnak megfelelően a modulok SPD-je 2133 MHz 1.2 V üzemfeszültség mellett, mely teljesen átlagos és nem is ez adja meg a termék varázsát. Ez mindössze arra szolgál, hogy a modulok garantáltan elindulhassanak minden DDR4-es alaplapban.

A lényeg csak ez után jön, ugyanis a memória támogatja az XMP 2.0 profilokat, ami lehetővé teszi, hogy a gyártó sokkal magasabb és precízebb leírással tudja ellátni a modulokat, melyet az alaplap kiolvas és automatikusan beállít. Ez az érték - ahogy a fenti táblázatból is kiderül - 3 GHz 15-15-15-35 időzítés mellett. Ehhez a sebességhez persze a szabványos 1.2 V feszültség már nem elég, mert ekkora sebességhez 1.35 V-ot igényelnek. Mindezen felül a csomag élettartam garanciával érkezik.

Megjelenésükben a modulok nagyon hasonlítanak a DDR3 vonalról ismert szintén tűzpiros kivitelben is kapható RipjawsZ szériához, melyek 40 mm magasak voltak, így még a nagyobb processzorhűtők alá is beférhetnek. További részletek a gyártó oldalán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.