2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Focusrite Scarlett 2i2 - a kis vörös

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elhatároztam, hogy beszerzek egy hordozható hangkártyát, hogy a notebookkal, mobilizálódva dolgozhassak.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Előzmény

Szép és jó dolog egy E-Mu 1212m PCIe: már végre van hozzá rendes driver, ennek köszönhetően relatíve gyors, stabil, jó hangú valami. Persze anomáliák időnként akadnak, de Windows alatt, a Creative-val a háttérben, sajnos ezen nincs mit csodálkozni.
Igen ám, de mivel kis otthonomban eddig sem volt megoldható az ének és akusztikus gitár felvételén kívül más mikrofonozást igénylő felvétel, a gyermekem születése után pedig már értelemszerűen ezek is kiestek.
Viszont, egyik kedves zenekarommal össze akartunk hozni egy pár számos demót, így esett, hogy le kellett költöznöm a PC-vel ideiglenesen a próbatermünkbe. Ez azt jelentette, hogy PC, monitor, mikrofonok, előfokok, kábelek, állványok, monitor hangfalak+erősítő délután le, éjszaka haza, néhány egymás utáni pénteki napon.

Sajnos, mint utóbb kiderült, az egész sok hűhó volt semmitért, de egy valamire végképp jó volt: elhatároztam, hogy beszerzek egy használható, hordozható hangkártyát, hogy a notebookkal, mobilizálódva is tudjak dolgozni.
El kis kezdtem a kutatást a témában: a FireWire alapú eszközök nagyobb tudásúak, de drágábbak is, ráadásul nem volt kedvem ebbe a lutriba belemenni: mindegyik gyártó más chipsettel ellátott csatlakozót szeret, amit a környezetemben, hasonló eszközöket használóknál tapasztaltunk is. Maradt az USB, mint csatolófelület, de valamilyen földöntúli okból jó pár kártya még mindig 1.1-es USB szabványra alapoz, ami nem sok jót ígér, rendre nem is tudnak többet 48kHz-es mintavételezési frekvenciánál, és inkább 16, mint 24 bites bitmélységgel dolgoznak.

Az aprókat túrtam pár napig, de a rászánt összeg (40 ezer HUF) körül nem találtam megfelelő alternatívát, így az új kártyákra vetemedtem. Ami kellett tehát: legalább 2, mikrofon előfokos bemenet, legalább egy fejhallgató és egy monitor-kimenet, fantomtáp, 88.2kHz/24bit felvétel, USB 2.0, hordozható, strapás. Ami jelen esetben nem kellett, az a MIDI, digitális ki/be járatok, hardveres szinkronizációs lehetőségek. Áttekintettem a boltok kínálatát, fórumokat bújtam a felhasználói reakciók után vizslatva, s végül eljutottam a cikk alanyához, a Focusrite Scarlett 2i2-höz.

A kis vörös

Scarlett, aki jelen esetben nem az Elfújta a szél hősnője, hanem a jó nevű Focusrite cég legújabb, USB 2.0 csatlakozóval ellátott, 3 tagot számláló külső hangkártya-családjának fantázianeve. Külsőre erőteljesen hajaz a Focusrite RED-re, de természetesen ahhoz (sajnos) nem sok köze van azon kívül, hogy rá van írva a gyártó neve.

A kis skarlát (höhö) elvileg Angliában került tervezésre, a gyártás kínai, ami ma már nem jelent túl sokat: se nem jó, se nem rossz (a belépő kategóriában). Lassan az a hamisítvány, ami nem Kínában készül, annyian vitték oda a gyártást. Viszont szépnek tényleg szép, ami ebben a konzumer kategóriában számít, de a hangját és a képességeit egyáltalán nem befolyásolja. Ami viszont fontosabb, hogy az egy darab alumíniumból készült (unibody, oh-la-la) ház és a relatíve masszív kapcsolóknak hála bírja azt, amire ki lett találva: a hurcolást. Nem kell különösebben félteni, egy jobb notebook táskában akad neki és az USB kábelének hely, behelyezzük, visszük, használjuk, jó napot.

No de nézzünk pár dolgot, mit is nyújt nekünk a kis vörös:

Előlap:
- 2 db kombinált mikrofon/hangszer/vonal bemenet, Neutrik combo csatlakozókkal
- 2 db vonal/hangszer bemenetválasztó kapcsoló, utóbbi a nagy ellenállású (HI-Z) hangszerekhez
- 2 db kör-ledes bemeneti jelszint-mérő a fenti bemenetekhez
- 1 db +48V kapcsoló az ezt igénylő mikrofonokhoz
- 1 db monitor-hangerő poti (ez hasznos, bővebben később)
- 1 db füles kimenet és hozzá hangerő szabályozó
- 1 db direkt-monitor kapcsoló, ami analóg módon ráküldi a kimenetekre a bejövő jeleket

Hátlap:
- 2 db szimmetrikus (TRS, alias nagy jack) monitor kimenet (vonalszintű)
- 1 db Kensington zár aljzat
- meg persze 1 USB 2.0 aljzat

Tovább maradva a számok síkján, csak említés szintén:
- a mikrofon előfok torzítása (THD+N): <0,0002%, saját zaja <-120dB (persze)
- hangszer bemenetként ezek rendre: <0,0005% és -87dBu
- a crosstalk a két bemenet között elvileg jobb, mint 90dB
- a A/D és D/A konverter chipset elvi maximális dinamika-tartománya 114dB

A részletes specifikációkat mindenki megtekintheti a hangkártya saját oldalán, lehet szemezgetni.

Átvételkor egy sima, barna karton dobozban rejlik a kártya, de ezen belül található a fentebb látható, fehér alapú, fényes dobozka. Ebben a fóliába csomagolt hangkártyát két karton elem rögzíti, egészséges pár centi távolságra tartva azt mindenhol a doboz falától.

A kártya alatt található az USB kábel, egy driver/software DVD, egy tájékoztató és egy prospektus a cég termékeiről.
Ha már adtak a külcsínre, a mezőgazdasági dolgozók további látásromlását nagyban elősegítette volna egy mellékelt apróság, pl. matrica, tépőzáras kábelkötegelő, ilyesmi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.