2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Focusrite Scarlett 2i2 - a kis vörös

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elhatároztam, hogy beszerzek egy hordozható hangkártyát, hogy a notebookkal, mobilizálódva dolgozhassak.

[ ÚJ TESZT ]

Első lépések

Telepítés? Egyszerű. A drivert szépen leszedjük a Focusrite honlapjáról, vagy telepítjük a mellékelt CD-ről még a készülék első csatlakoztatása előtt, rádugjuk, és Windows 7 esetében sok dolgunk már nincs is, szépen felismeri, lehet kezdeni. Annyi, hogy az operációs rendszer vonalkimenetként ismeri fel, de ez minket nem aggaszt.

Viszont XP esetében kicsit más a helyzet, először lestem, hogy nem ismeri fel, nincs kinn a hangerőikon a tálcán, nem lehet semmit csinálni, pedig az eszközök között szerepel. Ettől függetlenül működik, de hangerő beállítási lehetőségeink kimerülnek a hangkeltő szoftver és a hangkártya fizikai állítási lehetőségeiben, ami teszem hozzá, nem baj, csak elsőre volt furcsa, hiszen úgy nézett ki, mintha nem akarna működni.

MENU_WINDOWS KÉP!

A mellékelt driverben sok beállítási lehetőség nincs, állíthatjuk a buffer idejét. A bitmélységet Win7 esetében a hangkártya beállítási között tudjuk változtatni 16 és 24bit között.

Több beállítást csalhatunk elő, ha az általunk használt DAW-ból nyitjuk meg a hangkártya kezelőfelületét (pl. ASIO configuration menüpont), hisz így a buffer idején túl kapunk információt az elért késleltetésről (latency). S nagyon fontos, hogy végre van „about” gombunk is. No meg mellékesen a mintavételezési frekvencia is állítható.

Csak apró megjegyzés, hogy soksávos keverésnél már igényli, hogy növeljük a buffert, mert pattogni kezd, de érdekes módon a legújabb driverben (2.3) ezt 20ms-ban maximalizálták, pedig azelőtt 100ms volt a felső határ. Érdeklődtem a cégnél, hogy mégis ez miért van, s elég gyorsan választ is kaptam: pár felhasználónál hibát okozott a több buffer, így maximalizálták az értékét. Azt már csak én kérdezem, hogy miért nem a hiba okát keresik, miért csak tüneti kezelés van, de talán majd egy újabb driverben. Minden esetre, aki egy 20 sávos keverést tonna plug-innel megpakolva, 1 ms-os latency mellett akar keverni egy nem éppen erőmű gépen, egy olyan hangkártyával, ami nem futtat közvetlen DSP-ket, az meg is érdemli. Én is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.