2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Focusrite Scarlett 2i2 - a kis vörös

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elhatároztam, hogy beszerzek egy hordozható hangkártyát, hogy a notebookkal, mobilizálódva dolgozhassak.

[ ÚJ TESZT ]

Használat közben

És akkor: felvétel!

A Cubase 5 igényelt egy újraindítást, hogy rendesen felismerje, de azóta gond nélkül működik.

A Reaper szó nélkül megemésztette, más DAW-al még nem próbáltam.

Mivel szimultán úgyis csak 2 sávot tudunk rögzíteni rajta, a buffer maradhat a gépünk erejétől függően a kellemes 1-3ms között (ezzel a rendszer teljes késleltetése 8-15ms között mozog), ha, ismételten mondom, nem egy effektekkel telepakolt őrült soksávos keverésbe vesszük fel az utolsó prüntyögéseket.

Én stereo mikrofonozásra is használtam, több órán keresztül ment gond nélkül, nem dobta el, nem ugrott, semmi. És mindezt 88.2kHz/24biten, ami egy USB-s kütyütől nem rossz, de mondjuk az USB 2.0 szabvány már bőven elég adatátviteli szélességgel rendelkezik ehhez.

A mikrofon előfokok nem rosszak, de persze csak a maguk szintjén. Be kell látni, hogy a belépő-közép kategória rengeteget fejlődött az elmúlt időben. Ez a kütyü hangzásban hozza a drágább Saffire kártyák előfokainak szintjét, de zajban alattuk marad. Ez részben szerintem az USB-s áramellátásnak köszönhető, részben pedig szerintem direkt van, nehogy már túl jó legyen, nem kell a házon belül a konkurencia. Szóval a hangja kellemesen transzparens, a tranziensei átlagosak, elég nagy dinamikai tartományt le tud kezelni.
A fantomtáp (+48V) segítségével az ezt igénylő (kondenzátor)mikrofonokkal is használható, de figyeljünk oda, mert ha bekapcsoljuk, mind a két bemenetet megküldi vele. Tény, hogy a ribbon mikrofonok nemes egyszerűséggel elégnek tőle, szóval csak óvatosan. Dinamikus mikrofonoknak nem árt (de nem is használ).

Instrument, azaz hangszer bemenetre állítva meglehetősen érzékeny lesz, sajnos minimumra csavart gain-el is hajlamos túlvezérlésre, szóval csak óvatosan. Aktív gitárok, slappelő basszerosok, inkább kapcsoljatok line-ra és lőjétek be a jelszintet rendesen, sokkal jobban jártok!

A két kerek jelszint-mutató led aranyos, jó ötlet, nagy biztonsággal használható. Zölden pislákol/világít ha jó a jelszint (-24dB fölött), peak közelében narancssárgára vált, túlvezérlés esetén egy másodpercre vörösen villan fel. Túl sok törődést nem igényel, nagyjából jól be is van lőve, a DAW-ban párhuzamosan figyelve a jelszintet elég jó az együtt-futás (amikor a DAW-ban túlvezérlés van, a kártyán is jelzi a led), nem verjük át magunkat, ha figyelünk rá.

Ami kicsit gond, bár teszem hozzá, nem igazán hallható, csak látható, az a crosstalk: ha az egyik bemeneten 0dB-t közelítő jelet küldünk be, az a másik bemeneten is megjelenik olyan -67-70dB környékén. Hát mit mondjak, ez nem "better than 90dB".

Kimenetek tekintetében a fejhallgató erősítő az alacsonyabb ellenállású fejesekre/fülesekre van méretezve (55Ohm környéke), a 600Ohmos AKG 240-emet már nem szerette, teljesen kihajtva is csak épp elégséges hangerőt produkált.

Maga az erősítő használható, zaja nincs, színezése nem jelentős saját kategóriájában mérve. Nyilván egy erre a célra épített, a fél készülék árába kerülő erősítő szintjét nem hozza, de ezt nem is várjuk el tőle. Tranziensek, életszerűség, stereo pontosság tekintetében van behozni valója, de ismétlem, így a csomagban, bőven megállj a helyét - az alaplapi csodákat messze felülmúlja (és most hagyjuk az ASUS csöves erősítős alaplapját, jó?).

A szimmetrikus vonalkimenet viszont jó pont, az elvileg sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkező E-Mu 1212m-hez mérhető, viszont van ahhoz képest egy hatalmas előnye: az analóg hangerő-szabályozó.
Aki aktív monitor-hangfalat használ, (pl. a Mackie MR5), az tudja, hogy célszerű az erősítőjét jól kihajtva használni. Viszont ha az E-Mu kimenetén digitálisan csökkentem a kimeneti jelszintet, csökkentem a bit-mélységet is. Itt viszont analóg módon állítok, tehát nyugodtan tekergethetem.
Megjegyzem, sima TS (mono nagy-jack) csatlakozóval is használható, nem kell feltétlen szimmetrikus kábelt csinálnunk hozzá (bár úgy illik használni).

A mellékelt körítés nem egy nagy durranás: az Ableton Live! 8 használható, a Focusrite saját Scarlett plug-in csomagja úgyszintén. Nem egy nagy durranás, nyilván nem egy Waves vagy UAD minőség (muhaha), de arra, amire a kártya van, ebben környezetben jól használhatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.