2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Ezer mérföld Vietnamban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ezer mérföldes utazás Vietnam útjain

[ ÚJ TESZT ]

Vietnam

Sziasztok,

Régóta olvasgatom a Logout részleget, s kedvencem az Utazás részleg, az úti beszámolók . A mai nap hirtelen felindulásból rákerestem a "Vietnam" jeligére, és nagyon meglepett, hogy még nem volt eddig írás róla.

Így ezt bepótolandó, ezennel bemutatom nektek szülőhazámat, Vietnámot:

Yup, a szülőhazám. Magyarországon tanuló és dolgozó vietnámi srác vagyok. Ritkán megtalálhatsz a Corvinus egyetemen, de napjaimat inkább munkával töltöm a Infoparkban. 1992 óta élek itt a Kárpát-medencében, és kedvelem, sőt szeretem az országot és az embereket.

Hol is van Vietnam? Ázsia dél-keleti részén találod meg:

Az ország nevét meghallva elsőre az emberek talán az amcsikkal lezajlott kisebb összezördülést emlegetik, másodjára meg mondjuk a közelmúlt híreiben szereplő vietnámi fűmaffiás hírek jönnek elő. No, szerencsére Vietnam nem ebből áll :)

A távolság saccra 10000 km körül van, szóval nincs a szomszédban. Egyedüli lehetőség az odautazásra repülő képében valósulhat meg, amely ugyan nem olcsó, de marha drága. 250 ezer, azaz egy negyed millió forint az alap, ez a vízum és a repülőjegy ára.

Azonban ha egyszer ott vagy...

Alapszabályok:

Jó tudni, hogy a szubtrópusi-trópusi zónában fekszik az ország, így meleg ruhát nem nagyon kell csomagolnod, esetleg ha kihagytál valamit, itt majd megveszed negyedannyiért, mint Magyarországon. A franciát (egy ideig gyarmatország volt Vietnam) és az angolt sok helyen megértik, a kézzel-lábbal mutogatás ("Olyan kaját kérek, mint amit a szomszéd eszik, tetszik éérteni?") is bejön. :D

Étkezési tanácsok: csapvizet nem szabad, másfél literes palackos ásványvíz ~40 forintért vehető, úgyhogy érdemest azt innod, illetve a frissen felbontott kókusz is kitűnő ital. A vietnámi sör nagyon gyenge, úgyhogy akár azt is ihatsz üdítő gyanánt.
Az út menti csárdákban ezen kívül forró/jeges teákat, frissen préselt cukornádleveket nyugodtan fogyaszthatsz, csak előtte nézd meg a poharakat és tisztíttasd meg. Gyümölcsöket mosás után bátran lehet fogyasztani, frissek és finomak.

Mindenhol fogsz látni kisebb csárdákat, ételárusokat. A kis standoktól ha lehet, sose vegyél ételt,s oda menj enni, ahol sokan vannak. A tömeg egyet jelent azzal, hogy jó kajákat adnak azon a helyen, bátran le lehet ülni.

Ami durván negatív élmény lehet: a nagyobb városokban nem igazán rózsaillatú Vietnam. A csatornázás sok helyen még problémás, nyáron a 40 fok alatt iszonyatosan hamar megromlik minden, így igenis előfordulhat, hogy néhány helyen kellemetlen szagokat fogsz érezni. Túl lehet élni, mondjuk :)

Indulásként 2 úticél közül választhatsz:

Hanoi, az ország fővárosa, északon található
Ho Chi Minh city, ismertebb nevén Saigon - a legnépesebb város, Vietnam déli részét uralja.

Ketten utaztunk, Saigonból indultam barátnőmmel Hanoi felé, 3 nagyobb állomást beiktatva. A képeket egy apró Nikon Coolpix 4300-s géppel készítettem. Induljunk hát:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Irány Japán!

    Szeretném bemutatni a felkelő nap országában tett látogatásomat a tervezéstől egészen a visszaútig.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.