2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Építsünk NAS-t szemétből!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kiszuperált UPS, P1 konfig, Linux - Média Szerver Project by jFox.

[ ÚJ TESZT ]

Íme a hardver

Régebben építettem egy Média szervert amikor sikerült vennem egy K|I|S|S| DVD lejátszót, ami képes volt PC-n tárolt média anyagok hálózaton keresztüli lejátszására. Mára már lecseréltem a K|I|S|S| lejátszót egy HTPC-re, de a szerver azóta is jól szolgál. Most egy kisebb felújítást csináltam rajta ezért jutott eszembe, hogy hátha mást is érdekelhet egy ilyen gép megépítése így megírom ezt a cikket.

A legnagyobb problémát a doboz kiválasztása okozta. Nem akartam sima PC házba szerelni, mert nem igazán tudtam volna hova elhelyezni. A műhelyemben van egy szekrény a falra felszerelve, a tetején volt némi holt tér. Logikusnak tűnt ezt a helyet kihasználni erre a célra. Viszont ide egy laposabb doboz kell a sima PC-ház nem fér el! Volt egy pár leselejtezett régi típusú UPS-em aminek szép nagy lapos doboza van. Ahogy néztem elfér benne egy alaplap meg egy táp és még a HDD mobil rack is. Nosza essünk neki, kibeleztem.

Az UPS doboza kibelezve.

Az előlapján még vágtam egy szögletes nyílást a HDD mobil rack-nek, és kész is a méretre gyártott Media Server Case.
A UPS inverter üzemmódját jelző LED sort benne hagytam /jobb oldalt a zöld nyák/ ugyanis ebből lett a HDD aktivitás jelzője. Sötétben nagyon dög a hogy villog a három nagy fényerejű LED ! Némi furkálás és távtartó bak becsavarozás után a helyére került az alaplap, a tápegység és a CF-IDE adapter, amiről az egész kütyüt hajtó oprendszer fel boot-ol.
Azért tettem bele CF médiát, mert kisebb a fogyasztása és csöndesebb mint a HDD, és mindenképpen el akartam szeparálni a rendszer- és az adat tároló médiát.

Mint a képről látaható egy régi P1-es lap a lelke az egésznek. Egy Accorp 5ALi61-es lap K6-2 500 procival és 256Mb memóriával. Nem is kell több. A proci hűtését egy 478-as Intel processzorhűtő látja el ventilátor nélkül, olyan jól, hogy épp csak langyos ezzel a procival. És ez is zajcsökkentő tényező. Mivel nem szorítható rá a hagyományos módon, egyszerűen ráragasztottam. :)
A táp nem szabvány AT táp, egy valamilyen márkás gépből való 110W-os AT táp. Bele fér a normál táp panelja is, de ez volt kéznél.

Telepszik a rendszer!

Hátul, ahol régen a konnektor aljzatok voltak pompásan elférnek a különböző vezérlő kártyák kivezetései. Igaz csak un. low profile kártya tehető bele, mert az egész doboz magassága nincs 10cm. /Ide még majd csinálok egy maszkot egyszer, hogy ne fújjon át a szél a kártyák közt./
Van itt minden: ethernet, VGA, USB, billentyűzet. Sőt az építés eme szakaszában még volt benne egy WLAN kártya is, de később ez kikerült belőle, mert nem tudtam beüzemelni. Valószínűleg a rendszer igénye magasabb volt mint egy P1. :(
Alapesetben csak az ethernet kártya van csatlakoztatva, de néha jól jön a VGA és a billentyű csati is /pl. ha kizárom magamat ssh-n keresztül.../ az USB pedig a későbbi bővítésre készíti fel. pl. USB MyBook, MyPassport, stb.

Há turul.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.