2019. december 10., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Élő textúrák?!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kaptam egy linket – lehidaltam. Unreal Engine 3.0-ról, élő textúrákról, Wavelet transzformációról,...

[ ÚJ TESZT ]

Kaptam egy linket – lehidaltam. Unreal Engine 3.0-ról, élő textúrákról, Wavelet transzformációról, a játékok jövőjéről volt benne szó.

[kép]

A bit-tech.net-en olvastam egy jót [link] procedurális textúrázásról. A móka lényege, hogy a játékokban a 3D objektumok tapétázására nem nyomorult bitmap képeket, hanem mindenféle, ijesztő matekot használnak. Jó megmintevételeznek pár alapszínt, aztán ezeket alaposan megtranszformálják, és már készen is van a csoda, ami a normál bitmap textúrákhoz képes sokkal-sokkal kevesebb memóriát foglal, bár több számolást igényel. Gondolom, sokan malmoztak már egy-egy ütősebb game betöltésekor, én mostanában a Gothic III-mal szívok, de a BF2 se semmi. Procedurális textúrákkal ez az idő jelentősen lecsökkenthető, de spórol a merevlemezzel és persze, ha on-line forrásból jön a cucc (a’la Steam), még tölteni sem kell annyit.

[kép]
forrás: www.bit-tech.net

Az Allegoritmic [link] ProFX [link] middlewarejában (programfejlesztéshez való program) az a pláne, hogy a korábbi procedurális textúragyártók Fourier-transzformálása helyett Wavelet-transzformációt használ. Akit érdekel, hogy mi ez, guglizzon rá. Nekünk képfeldolgozással kapcsolatban meséltek a Waveletről, hogy hű, de jó, meg mennyire üti a Fourier-t. Azért jobb, mert egyszerűbb számolást igényel, sz’al kisebb vas is elég hozzá.

Miért jó ez nekünk? Rövidebb betöltési idő, kisebb foglalt hely, meg ilyenek. Ami nagyobb dobás, az a textúrák rugalmassága. Itt van két kép és egy videó [link] arról, hogyan rohad meg egy fürdőszoba. Az összes textúrát matekból csinálták meg, az öregedést pár változó szabályozza. Hasonlót lehet játszani egy autó festésével, ruhával, akármivel.A technika már most elérhető, ráadásul az Unreal Engine 3.0-val fűszerezték meg. A Roboblitz-et [link] Steamen terjesztik, robotos, mászkálós, ügyességi játék – szerintem egész pofás.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.